Summering vintersäsong 2019-2020

Från min enda tävling i vinter, Östersund Ski Marathon. Foto: Therese Hansson

Det är inte så mycket att summera den här vintersäsongen som innebar en enda tävling för min del, men jag ska göra ett försök. Idag inleds det nya träningsåret för många av landets skidåkare, själv så börjar och slutar mitt träningsår i månadsskiftet april-maj. Jag tycker det blir enklast så och istället att ha koll på veckorna som jag ändå knappt har. 

Nåväl så blev det som sagt en enda tävling denna vintersäsong, och det var Östersund Ski Marathon i januari, 16 kilometer som jag stakade på en ganska kuperad bana. Även om jag, precis som nu hade problem med en armbåge så gick det ganska bra att staka och gjorde ett bra resultat.

Utöver det loppet så har jag kört fyra träningstävlingar här i Östersund, en sprint, en sprintstafett, ett 15 km klassiskt och 30 km skejt. Även om träning inte är tävling så tycker jag att jag fick en bra fingervisning att jag faktiskt utvecklas och blivit bättre, trots mindre träning än förut. Jag har tränat smartare, kört de där intervallpassen, även om en hel del har varit löpning då jag hade problem med en fot tidigt i säsongen, vilket var ironiskt i sig att det gick att springa men inte åka något vidare på längdskidor. 

Eftersom foten krånglade i början av säsongen och sen jobbade jag i princip varje helg i vinter så blev det inte så många tävlingar, utan jag hade tänkt att åka sex tävlingar på våren, bl.a. SM då i Boden förstås, men det satte Covid-19 stopp för och nästa riktiga tävling som genomförs är väldigt svårt att säga. Rullskid- och löparsäsongen tros i de bästa värld bli av men förkortade och nästa vintersäsong kan även den bli förkortat. Nog ingen som vet. 

Svårt att sätta upp mål nu men jag kommer fortsätta att satsa vidare, och göra det med mindre träning i form av mindre mängdträning men fortsatt en hel del högintensivapass. Det har funkat för mig det senaste året men hoppas det kan funka kommande tid också. 

Från testtävling, 15 km klassiskt. Foto: Fredrik Uusitalo 

Från det mäktiga teamsprinten med 27 lag, säsongen inställd men vi var många som åkte ändå, t.o.m. media var där och det blev en hel del skriverier om denna händelse. Foto: ÖP

Östersund Ski Marathon. Foto: Mikael Hedström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *