Testrace 30 km skejt

Bild från SM i Skellefteå 2018, yetlaggad från PyeongChang men gjorde mitt bästa lopp någonsin där. Tyvärr krånglade Gopron idag så ingen bild från dagens testrace.

Dagens kraftdomsprov blev masstart över 30 kilometer, ganska tungt och löst före efter senaste dygnets snöfall, bra förhållanden för undertecknad om än att banan inte var alltför tuff. Även om det bara var testrace så var det nog en av de bättre insatser jag gjort på ett par längdskidor, kanske den bästa rent av.

Efter en ganska kort men relativ hård uppvärmning så var det gas för mig och kanske 25 andra att köra 30 kilometer skejt, både killar och tjejer var med och det var både landslagsåkare i skidskytte och längdskidor som deltog. Som vanligt med andra ord när det råder testrace i den här stan. När väl starten gick så hängde man med ganska enkelt och efter en knapp kilometer så märker jag att sista åkare i klungan är jag, tror vi var ungefär cirka 15 stycken. Jag har en tendens att vara lite väl försiktigt och har en enorm respekt för de som är bättre än mig, men inser också att jag kan hänga med ett tag utan att behöva gå max. Som idag t.ex. då det gick lagom fort men, där jag var för långt bak när väl klungan sprang och i slutet av mastersvarvet så fick jag börja jaga istället. När vi var klara med mastersvarvet fortsatte vi med att köra tre varv runt gröna 9 kilometearen. Fin tidvis slinga den där men inget som passar mig så värst bra egentligen men föret var löst eller snarare man gick lätt igenom den nypistade bädden. Jag valde att åka på ett par som jag inte åkt på en enda gång i vinter men så går ganska bra i dagens förhållanden utan att sjunka ner. Nu har min vikt på strax under 70 kilo en liten fördel i sådana förhållanden med.

Vidare så började jag plocka lite placeringar, ut på första varvet av tre så kom jag ikapp Konrad Myhr och en kort stund senare så gick jag om och åkte ifrån. När jag sedan åkte över E14 så kommer det en lång backe, där kom jag ikapp Oskar Svensson och eftersom det är smalt så var det en god ide att hålla den ryggen. Åkte sedan om och förbi honom i en utförsbacke, kan säga att jag hade klart bättre glid än vad han hade. Annars tyckte jag hade likvärdiga skidor som en del andra men det var några som jag hade klart bättre. Så man få ta en nypa salt med vilka man slår under testrace, hade med högsta sannolikhet sätt annorlunda ut. När jag hade fått en större lucka ner så fortsatte jakten på de framförvarande men jag fastnade med ena skidan i lössnön och vurpade. Det har hänt förr på liknande sätt men kändes onödigt förstås. Jakten avtog lite men inför varvning så fick jag vittring på en trio som jag sedan kom ikapp strax innan vi åkte över bron vid E14. En kille där gick ifrån och jag missade det rycket men åkte så småningom om och distanserade de övriga två. 

Jag var fortsatt pigg och åkte på i mitt egna tempo men ut på sista varvet började jag bli lite mosig, inte konstigt efter jag har åkt sparsamt minst sagt med intervalltid som har varit längre än 30 minuter i totaltid, har vad jag minns bara kört ett pass på skidor som har varit längre än så, då jag körde ett tröskelpass på 60 minuter några veckor innan SM, ett SM som alla vet inte blev av. Brände nog av SM- formen idag, trist att man inte få chansen i en riktigt tävling men så länge jag inte bli sämre ska jag fortsätta hålla på, så än bli ni inte av mig. Sista fem kilometerna var jobbigt likaväl fysiskt som mentalt, började kränga med kroppen och såg ingen varken framåt eller bakåt. Inte konstigt man bli trött när man inte drack något alls, tror ingen gjorde det faktiskt så lika för alla egentligen. Med en knapp kilometer kvar så kom jag ikapp Axel Ekström, han hade än lägre glykolvärden än vad jag hade så fick en liten lucka in i sista backen upp mot mål. Han var desto piggare när han hängde Ustiugov i världscupen i Ulricehamn förra vintern. Men som sagt ska man ta sådana här tillstängliga med en nypa salt. Jag var bl.a. över fyra minuter efter honom när vi körde 15 kilometer testrace klassiskt för några veckor sedan. Jag tror jag hamnade typ mitten då några klev av, om jag räkna rätt så var det sju killar förre mig men även Ebba Andersson. Sjukt imponerad av denna tjej, hon bli knappast sämre när hon få tävla mot killarna och slå dem flesta av oss. Tror jag var omkring nio minuter efter snabbaste man Viktor Brännmark. 

Siffror från testracet:

  • Tid: 1:28:59 h
  • Distans: 30,16 km
  • Snittfart: 20,3 km/h
  • Snittpuls: 168 (87 %)
  • Maxpuls: 176 (91 %)
  • Höjdmeter: 533 m

Ingen jättehög maxpuls men inte heller så hög snittpuls kan man tycka men med min bakgrund tror jag la upp det hela klokt och åkte efter min bästa förmåga så det var bra. Man ser också att banan var ju knappast så kuperad. Det enda bittrar är väl att min egentligen inte fick chansen att prestera på tävlingar i den här säsongen men samtidigt ett bevis att med min träning går bra trots jag träna nära hälften så mycket som många andra gör. Det gäller hitta ett koncept som funkar och det tycker jag att jag lyckas bra med. Vill även passa på att tacka för alla hejarop, för alla som inte åkte var ute och åkte lugnt och hejade. Det kändes som det i alla fall.

Jag hade tänkt att träna en gång till idag men det tog ordentligt det där testracet så jag sket i det och målade garderoberna istället, vilket är utmanande och utmattade i sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *