FIS + FIFA = sant?

Många skidåkare som kommer ta fram bågfilen i helgen och gråtande kapa ner dem så de blir tillåtna att åka på i vinter. Foto: Oskar Henriksson

Många skidåkare som kommer ta fram bågfilen i helgen och gråtande kapa ner dem så de blir tillåtna att åka på i vinter.

Tänkte skriva några rader om vad jag har gjort idag, så som jag brukar men måste börja med dagens nyhet inom skidsporten. Det verka som alkoholen har flödat hela dagen i Zürich där FIS idag beslutade århundrades sämsta beslut. Undrar om Sepp Blatter fick vara med och besluta för det hela lukta möjligen lite korrupt. Tyskarna lade fram förslaget om en regel för kortare stavlängder i klassiska lopp. För att få upp ögonen igen inom längdsporten globalt så är Tyskland ett viktigt land då de generera mycket sponsorintäkter, se bara på skidskytte som har stora tyska företag som är med och sponsra, som i sin tur ger mer pengar till sporten. Gå det bra för Tyskland inom längd igen så ökar chansen med fler och större företag från Tyskland som vill sponsra. Sen om det är hela sanningen vill jag vara osagt.

Jag med många andra eller ja nästan alla skidåkare är emot denna regel. Som jag beskrev i ett tidigare inlägg för några dagar sedan så påverka inte regeländringen mig men tänk på alla andra som har tränat hela sommaren med längre stavar för man har följt utvecklingen. Det är mindre än två månader innan tävlingssäsongen börjar och det är minst sagt märkligt att man beslutar en sådan radikalt beslut så kort innan tävlingarna ska dra i gång. Om man tittar på golfen så förbjöd dom en s.k. förankrad bröstputter flera år innan det blev verklighet, allt för att golfarna skulle hinna anpassa sig till den nya regeln. Nä FIS, detta beslut var det dummaste ni kunde göra, se till att göra banorna tuffare (traditionella lopp) istället, för inte var det många som stakar sig på ett SM direkt (förra året).

Vad är det för beslut dom har kommit med då? Dina stavar får inte vara längre än 83 % av din kroppslängd, eller var det 85 %? Oklart. Frågan är hur detta ska kontrolleras, tidskrävande och tar mängder med resurser. Detta ska gälla på FIS- tävlingar, så ni som ska åka långlopp på 4,2 kilometer lång bana tio varv i Borås i vinter kan vara lugna.

Kan läsa mer om denna regeländring på längd.se och på NRK.

Vad har jag hittat på med idag då? Ju det blev två promenader på ungefär 45 minuter och sedan en joggtur i 40 minuter i 7:09 min/km tempo. Sprang längst vattnet idag så inga höjdmeter att tala om men ändå kan/få jag inte springa fortare.

En tanke kring ”FIS + FIFA = sant?

  1. Pingback: Långpromenad | Johannes Andersson Skånsk Skidåkare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *