En tysk, en norsk och en Bellman

urklipp_bellman_o_norsk

Nu har tyskarna tydligen föreslagit (enligt langrenn.com) att man ska ha en regel på hur långa stavar man ska ha när man åker klassiskt. Det var ett dumt förslag tycker jag. Tydligen ska man enbart få ha (enligt förslaget) 85 % av sin egen kroppslängd som sina stavar i klassiskt stil. Norrmännen då? ju de kan tänka sig 86-87 % istället för tyskarnas förslag på 85 %. För min del skulle det inte spela någon större roll, då alla mina klassiska stavar är kortare än 85 % av kroppslängden. Mina klassiska stavar är 149 eller 151 centimeter långa (jag är 179 cm lång), men hade tänkt att gå upp till 155 centimeter långa i lopp som jag stakar. Dessa stavar kommer förhoppningsvis inom en snar framtid. Stavarna är de nya Triac 2,5 som man kan köpa hos Huselius Skidsport. Med tyskarnas förslag så skulle jag inte få åka med 155 centimeter stavar i klassiska lopp. Men med förslaget från Norge så skulle jag kunna åka med dessa 155 centimeter långa stavar.

En eventuell regeländring skulle inte påverka mig personligen, men tänk alla som har hållit på med att hitta sin rätta effektiva längd på stavarna och det är inte ovanligt att man åker lopp man stakar med stavlängd runt 90 % eller över sin kroppslängd. Trist. Att man har föreslagit stakfria zoner är också ett sätt att stoppa i utvecklingen i stakningen. Bättre att göra de traditionella banorna tuffare, för då är det väldigt få eller inga som stakar. Då behöver man varken stakfria zoner eller en regel om hur långa stavar man behöver.

Sen kan norrmännen lägga fram korten på bordet angående varför de har givet friska skidåkare astmamedicin, luktar lite mini Ryssland över det hela. En norgehistoria kan man säga.

 

En tanke kring ”En tysk, en norsk och en Bellman

  1. Pingback: FIS + FIFA = sant? | Johannes Andersson Skånsk Skidåkare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *