Stöd vår kamp mot ALS- spring ett maraton med oss

Danny Fransson, Johanna Strandberg och deras son Neo. Foto: #memoriesbyjulia

Hösten 2010 började jag och Danny på landskapsingenjörsprogrammet på Alnarp, två 19- åringar som gillade att springa och Danny var en Sveriges mest lovande löpare under ungdomstiden för vår åldersgrupp. Vi studerade inte bara tillsammans utan sprang en hel del under våra studieår mellan 2010-2013. Efter studietiden sågs vi ett par gånger innan jag i höstas fick reda på att Danny drabbats av ALS trots han då bara var 26 år, och det vanligen drabbar de som är mellan 50-70 år. ALS är namnet för en grupp neurodegenerativa sjukdomar där nervceller, i ryggmärgen, hjärnstammen och hjärnan dör som tillslut leder till muskelförtvining och förlamning. Cirka 220 personer insjukna i denna sjukdom varje år i Sverige och i dagsläget finns det inget botemedel helt mot ALS.

I augusti 2016 pratades vi vid och fick bl.a. detta meddelandet från Danny ”Hej! Jo det är bra med mig, dock sjukskriven lite problem med vänster arm/ben så får vänta med löpningen”. Det som ingen visste då var att Danny drabbas av ALS, Danny kom inte tillbaka till löpningen någon mer gång och kunde inte längre springa. Hösten 2017 såg jag på Malou efter tio där hela Dannys familj var med och Danny hade en önskan att någon gång vara med i ett maratonlopp. Eftersom jag länge försökt inspirera andra samt satsat på min egen idrottskarriär så känner jag att det minsta jag kan göra är att uppfylla Dannys önskan att få kunna vara med på ett maratonlopp. Därför har jag tillsammans med Dannys familj bestämt att vi ska genomföra ett maraton i höst, det blir Växjö Marathon den 20:e oktober och vi springer tillsammans för att uppmärksamma sjukdomen och samla in pengar till Dannys familj samt forskning till ALS. Spring gärna med oss om intresse finns, eftersom Dannys permobil inte gå fortare än 10 km/h så kommer vi att genomföra maratonloppet på ungefär 4 timmar och 15 minuter så vi hoppas många vill vara med och springa med oss. Vill eller kan man inte springa med oss få man gärna stötta detta projekt genom att bidra med ett bidrag eller göra som t.ex. Wilja Labs där de lottar ut en löparryggsäck där intäkterna går till insamlingen. Vi vill och hoppas fler vill göra likadant och bidra.

Läs mer om Danny och hans familjs vardag här eller se TV- programmet Maluo efter tio här, en fantastiskt historia i sig, väl värt att se.

Va med och bidra, tillsammans kan vi skapa glädje runt en hemsk sjukdom.

Danny och Neo. Foto: #memoriesbyjulia

 

 

 

 

2 tankar kring ”Stöd vår kamp mot ALS- spring ett maraton med oss

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *