Skidåkare på heltid

Måndag och ny vecka, men denna start av veckan är lite annorlunda än typ alla andra veckor har varit i mitt vuxna liv. Jag är nämligen skidåkare på heltid, än om bara en kort period (1,5 veckor). Skönt att vara ledig från att jobba men kan inte kalla det semester utan jag är egentligen fortfarande tjänstledig från mitt gamla jobb. Jag kan bara tänka på träning, vilket inte är helt fel.

Dagen började med ett pass med DSA (Dala Sport Acadamy), vi var ett 10- tal killar och en tjej. Riktigt bra sparring! Vi körde 6×6 min stakintervaller på 3:or (killarna) och sen efteråt två block med 10/20 intervaller. Första intervallen blev jag duktig avhängd, måste lära mig vakna till. Hände ju samma sak förra gången, sådär kan man inte göra på en tävling direkt. Vet inte hur det ska gå till på Alliansloppet, där jag som seedadåkare få låneskidor som vi inte få åka på innan start. Men det löser sig väl. Lyckades skärpa till mig till den andra intervallen och hängde med ganska lätt, låg sist i klungan och det var lite ryckigt men det gick bra ändå. De två första intervallerna var relativt flacka. De sista fyra gick från Sundborn mot Falun via Skuggarvet och var väldigt mycket uppför. Uppförstakning med andra ord. Vi blev väldigt utspridda men jag åkte med omkring Lars Suther och en Italienare tror jag som jag inte vet namnet på och Adam Larsson var nära med. Tyckte jag höll ett bra jämnt tryck på alla intervallerna men var seg efter senaste dagarnas träning och hade inte det där sista direkt. Märktes tydligt under 10/20 intervallerna, där jag kroknade rejält under sista blocket. Sen väntade en ”bonus” som var att vi skulle staka brant uppför 3x 1 min, var ju tortyr men det är väl också det där som ger det lilla extra. Var lyxigt att ha med sin följebil och även coach Mattias på cykel som jag fick tekniktips av. Jag kommer ju bli bra om jag kan lära mig åka ordentligt. Avslutade med att åka en runda upp till Hopptornet med Måns Sunesson, kul att snacka lite i långsamt härligt prattempo.

 1. 2,52 km – 161 (84 %) snittpuls – 167 (87 %) maxpuls – 24,1 km/h snitthastighet – 3 höjdmeter
 2. 2,49 km – 168 (87 %) snittpuls – 176 (91 %) maxpuls – 24,6 km/h snitthastighet – 18 höjdmeter
 3. 2,20 km – 173 (90 %) snittpuls – 178 (92 %) maxpuls – 21,8 km/h snitthastighet – 33 höjdmeter
 4. 2,09 km – 174 (90 %) snittpuls – 179 (92 %) maxpuls – 19,0 km/h snitthastighet – 48 höjdmeter
 5. 2,12 km – 168 (87 %) snittpuls – 178 (92 %) maxpuls – 21,3 km/h snitthastighet – 45 höjdmeter
 6. 2,02 km – 173 (90 %) snittpuls – 181 (93 %) maxpuls – 19,6 km/h snitthastighet – 51 höjdmeter

Noterbart är att 5:e intervallen gick kraftigt nerför en kort stund och därför är snitthastigheten klart högre trots 45 meter höjdstigning.

Dagens lunch bestående av avokado och majs som grönsaker, gräddfil som sås, mycket kyckling för att få protein för att bygga upp musklerna igen efter passet och lite ris.

Dagens lunch bestående av avokado och majs som grönsaker, gräddfil som sås, mycket kyckling för att få protein för att bygga upp musklerna igen efter passet och lite ris.

Eftermiddagspasset blev ett styrke- och löppass tillsammans med Kalle Gräfnings och Rikard Tynell. Vi körde Aukland styrka som innebar magövningar i runt 20 min effektivt, 50 sek jobb 10  sek vila. Sen körde vi något som heter pullover (tror jag) med hantlar och avslutade med chins 5-6-7-8-8-7-6-5. Var ju bra trött sen intervallpasset, så orkade inte riktigt chins-serien. Det har jag förövrigt inte gjort någon gång innan heller, men det tar sig väl det med. Sen löpte vi i ett lugnt tempo i den fina omgivningarna kring Lugnet. Avslutade sista 45 min själv och sprang på och omkring Jungfruleden, blev bl.a. en hel del helt obanat. Skoj att springa och det kändes allt bättre eftersom men lite kramp/känningar på slutet, så fick stretcha lite och passade på att fylla på energin i form av blåbär.

Gillar denna omgivning och stigarna att springa på.

Gillar denna omgivning och stigarna att springa på. Fanns dessutom stora goda blåbär vid denna stigen.

2 tankar kring ”Skidåkare på heltid

 1. Fredrik Ros'en

  Hej

  Du blir stark i vinter 🙂

  Vilka skidor är det som låneskidor på alliansloppet? Är de skidorna helt nya?

  Svara
  1. Johannes Inläggsförfattare

   Hej,

   Det är det man tränar för i alla fall! 🙂

   Det är Skigoskidor och de ska vara helt nya, det är det som jag har hört!

   Ses där!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *