Orienteringsdebut- jag vann inte

13090606_10153356260101707_769138068_o

Idag har jag gjort något som jag inte gjort förut, har nämligen varit med i en orienterings tävling som Andrarums IF arrangerades också den klubben jag numera springer för. En riktigt orienteringstävling, inte som när man orienterade i Kronoskogen när man gick på högstadiet. Nu använde man en sådan där preg som man stämpla vid, d.v.s. sportident. Detta var något helt nytt för mig, men jag använde en sådan när jag sprang ST: Hans Extreme ifjor. Jag är inte så bra på banor men jag tror dagens bana i H21- klassen var någonstans röd till blå svårighet, tuff men lättare än en världscupsbana. Det var riktigt roligt trots det var långt ifrån prickfritt. Det ser tyvärr ut för min del att det inte blir mer orientering på ett tag, men säkerligen fler gånger i framtiden.

Resultat H21

Precis som när jag orienterade med klubben för första gången för en och en halv vecka sedan så var jag helt lost i början. Missade dessutom min starttid med en halv minut, har mest mig själv att skylla då jag inte riktigt visste hur det skulle gå till. Blir för krångligt att förklara. Det hade ju varit bäst om jag hade deltagit i en träning eller två som visade hur det skulle gå till. Men sån är jag, stor vilja trots bristande kunskaper.

Starten går och lite stressad över att jag redan hade missat lite tid så jag var allmänt förvirrad. Visste inte var jag var och efter ett tag så förstod jag att jag höll kartfan åt fel håll. Bra start. Killen som startade fyra minuter efter mig kom ikapp och vi hängde med till första kontrollen som typ låg 200 meter efter starten. Det tog över sex minuter för mig att ta mig ditt. Jag var skrämmande tvär sist i min klass där. Sedan hade jag koll på läget och tog eget vägval som gjorde att jag distanserade honom en hel del. Tog enkla vägar som var lätt att springa i. Men sen missade jag kontroll fyra och fick syn på kontroll fem istället. Fick vända och han som jag hade sprungit med i början kom ikapp igen. Eftersom jag hade sprungit förbi kontroll sex när jag var på väg till kontroll tre så valde jag en lätt löpt väg och tog sen kontroll sju ganska bra. Tyckte jag var inne i ett litet flow där men när kontroll åtta skulle tas så lyckades jag springa förbi den när jag istället fick syn på en annan kontroll som jag inte hade på min karta. Det var omkring sju – åtta olika andra kontroller som jag sprang förbi som jag inte alls skulle ta. Lätt att bli förvirrad.

Killen som jag hade sällskap i början kom ikapp återigen men jag ryckte snabbt till kontroll nio som jag faktiskt var snabbast av alla till. Sen hade jag bra flyt till kontroll tio, elva och tolv. Möjligen en liten miss till kontroll tio men var ändå snabbast av alla där. Till kontroll 13 skulle jag gena lite men sprang vilse och den tog åtta minuter att hitta medan de som slog mig hade omkring 2,5 minuter till den kontrollen. Sedan var avlutningen bra, jag var snabbast de två sista kontrollerna och totalt fem av 16 kontroller var jag snabbast till. Alltid något men är ju alldeles för ojämn men det finns kraftig förbättringspotential.

Jag är en bra löpare i obanad terräng men har svårare att läsa kartan samtidigt. Sen har jag inte lärt mig symbolerna heller på kartan, på denna nivå idag så måste man kunna veta om kontrollen är vid ett träd, stenröse eller något helt annat. Det gör mer än vad man tror. Sen borde jag gå mer efter höjdkurvorna än vad jag gjorde. Efter några kontroller så började jag även använda kompassen, det hade jag faktiskt inte tänkt att göra. Det var en god ide och fick lite hum om det hela. Springer man i likadan terräng och man vet att man ska norrut är det ju bara att springa efter norrpilen.

Var långt efter segraren, närmare 14 minuter faktiskt. Lätt att bli avstånd när man springer lite fel här och där. Vid ett par tillfällen kunde man nästan se hur boken blommade ut när jag snurrade runt på samma ställe hela tiden. Men hade någon behövt leta efter mig så hade jag varit lätt att hitta. Är ju lika vit som nysnö, blänkte skrämmande fint i skogen. Var soligt och ganska varmt idag, vilket märktes efteråt. Det dammade i käften på en efter tävlingen och nerjoggen. Blev 1,5 liter 4,2 % riktig komjölk till middag tillsammans med ägg och potatis. Man få tar var man har.

Kul att det var så många ungdomar som tävlade idag och de knappade inte på mobilen heller efteråt. Fanns väl i och för sig ingen täckning i området. Stort tack Andrarums IF för arragenmanget och att ni tog hand om mig, så jag kände mig mindre vilse än befarat.

Splitttider från tävlingen

Vi tog som sagt 16 kontroller på en bana som var 5,2 kilometer. Själv så yrade jag runt i 54 minuter och sprang tre kilometer längre än så. Höll 6:28 min/km snittempo, men enligt Strava så höll jag 5:45 min/km tempo d.v.s. så stod jag stilla i ungefär sju minuter. Det är mycket men klart bättre än när jag tränade för en och en halv vecka sedan. Hade en snittpuls på 159 (81 %),  vet inte vad en elitorienterare ligger på men det borde väl vara runt 90 % skulle jag tro.

Det här är en preg, sånt behövs när man orientera för att stämpla vid kontrollerna. Jag skaffade min egna idag.

Det här är en preg, sånt behövs när man orientera för att stämpla vid kontrollerna. Jag skaffade min egna idag.

Även denna kväll var jag ute på landsvägscykel. Man få passa på när det inte blåser så mycket, blir roligare att cykla då. För att få lite färg på kroppen så blev det i kortarmat och kortbyxor (vanliga cykelbyxor). Röd blev jag men det var p.g.a. att jag frös. Den svaga brisen vid kusten var kylig. Dock fint att andas in årets första rapsdoft där blomningen börja komma igång. Bara fem kilometer norrut sätt från kusten så har de knappt börja blommat än. Microklimat.

För att göra alla cykelnördar skräckslagna så hade jag dagen till eran långa vita strumpor som nästan gick upp till knäna. Bleka och håriga ben samt att jag hade hatten till ventilen på. Lite tabuvarning på den fronten. Var ute i en och en halv timme, och sträckan blev 47,5 kilometer (31,3 km/h i snitt) och 167 höjdmeter. Helt klart bättre känsla idag än igår, hade liksom ett helt annat tryck trots jag cyklade i lugnt tempo. Lite oflyt att det mojnade på slutet då jag annars skulle haft medvind. Kul att cykla i fint väder, även om det var lite väl kyligt. Dagens runda var Övraby – Glemmingebro – Ingelstorp – Borrby – Löderup – Hannas – Övraby. En typiskt gammal runda som jag kör ibland när jag inte kör långt.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *