Lång hemresa

Foto: IPC nordicskiing

Har det senaste dygnet lyckas med att ta mig från världens bästa träningsanläggning för längd/skidskytte (enligt ukrainarna alltså) Western Center. Det har hänt massor av händelser i världen idag under resan hem till Jämtland. Nedan kan man se några av dagens händelser:

  • Kris/krig i Gambia.
  • Donald Trump blir USA:s president på riktigt, oavsett vad folk tycker.
  • Dan Eliasson få fortsatt sitta kvar som rikspolischef.
  • Sverige får sin tionde miljon invånare idag.

Händelserik dag kan man säga. Inte konstigt att Sverige få fler i sysselsättning då invånarantalet ökar, något annat vore konstigt. Bara en parentes man borde ha i åtanken. Ukraina däremot verka vara bra på att få folk i arbete, verkade vara anställda i överflöd överrallt. Är kanske det som kallas enkla jobb?

Säga vad man vill angående Donald Trump som vann USAs presentetval och Peder Fredricsson som vann Jerringpriset tidigare i veckan. De som få flest röster vinner, kallas visst demokrati. Möjligtvis borde man införa max en röst per person när man röstar på Jerringpriset, precis som ett riksdagsval. Mer demokratiskt än så borde det väl knappast bli? Själv så röstade jag inte på någon i årets Jerringpristagare. Hade blivit dyrt att rösta från Ukraina. Själv röstade jag på Henrik Stenson sju gånger under 2014 års Jerringpris, då han även vann. Han var min nummer ett även i år.

Åter till hemresan, den började halv två på natten. Vi åkte i en liten minibuss som gick galet långsamt. Tre timmar nästan tog de 15 milen till Lviv. Har hunnit läsa ut en bok om historiska militäraslag. Har väl de senaste tio åren nästan enbart läst historiska böcker på fritiden. Det jag skulle komma var att Levi där vi skulle flyga från hete tydligen förut Lemburg för längesedan. Var ett stort slag (Gorlice – Tarnow) där 1915 i första världskriget.

Efter lite strul med att checka in bagaget kom vi på planet till Ukrainas huvudstad Kiev. Nästan alla byggnader här verka vara överdrivet stora, speciellt flygplatserna men även där vi bodde under tävlingarna i Wester Center. Pampiga byggnader men inte helt olikt den bilden man fått av Sovjettiden. En kväll joggade jag till en by, den enda byn som fanns inom två mils radie. Den påminde väldigt mycket som en bana man spelade i krigsspelet Battlefield.

Amnars är Ukraina ett land som vill ha ordning och reda. Servering av maten var tydlig, det märktes vilka som bestämde över vilka och att alla skulle få lika mycket mat, ingen särbehandling av någon där inte. Frukosten var det som stack ut klart mest om man jämför med i Sverige. Det serverades, supersöta flingor med mjölk, söta drickyoghurtar, söta juicer, kex och väldigt torra bröd. Hade man tur fick man kaffe, om det var något kvar förstås. Och de flesta dagarna serverades det lite mer protienrikmat till frukost som jag gillar, såsom ägg/omelett. Till lunch serverades det alltid sallad och en soppa gjord av vad som det såg ut som gårdagens matrester. Huvudrätten sen var mer eller mindre likt svensk husmanskost som smakade för det mesta helt okej. På kvällen fick man en salladskål och en portion ”vanlig mat”, till det fick man en frukt och en mörkchokladkaka. Under hela vistelsen på anläggningen fanns det absolut inget annat du kunde köpa eller äta. Det gällde att ta tillvara den maten vi fick.

Få se om om detta ställe få arragangera vid fler tillfällen. Det är en pampig anläggning med all handikappsampassad som det bara kan bli. De olika banorna har t.o.m blindskrift för de synskadade. Sen är de en smula självgoda och sprider mer än gärna deras propaganda vilket var tydligt i bl.a. under invigningen. Dem var förövrigt proffsigt gjord med dans, sång och direktsänd presskonferensens. Tror dock få andra länder (främst västländer) som vill åka hit här igen, än mindre än gårdagens skandal som inträffade i skidskyttet. Efter en videofilm från det loppet visade att resultatlistan allt annat var korrekt.

Läs mer om det hela i gårdagens inlägg där det slutade med fem ukrainare i topp.

Flyget från Kiev gick bra, planet var i tid och vårt bagage kom fram på Arlanda. Eftersom vi fick boka om våra biljetter för att komma hem tidigare så fick vi ta tåget till Östersund istället för flyg. Bökigt och det tog tid men hem kom vi tillslut.

Kommer nog sova tämligen ovaggad ikväll.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *