Besteg Helags idag, Jämtlands högsta topp på 1797 m.ö.h

Bestiger man republiken Jämtlands högsta topp så får man ta med den jämtländska hatten, även om den tog plats i min fem liter stora löparryggsäck från Wilja Labs.


Idag besteg man toppen av Helags, den högsta toppen (1797 m) i Jämtlands län, denna strapats tog över sex timmar och gjorde den tillsammans med Therese bror Andreas. 

Vi gav oss i väg från Östersund tidigt och åkte till Kläppen som ligger strax utanför Ljungdalen. Där sprang jag och Andreas i väg på ett längre äventyr och Therese körde en annan runda. När vi kom till Helags fjällstation efter 12 kilometer, så bestämde vi oss att fortsätta åtminstone en bit upp mot toppen när vi ändå var där och det slutade med att vi fortsatte hela vägen och det tog 1,5 timmar att ta 700 höjdmeter lite drygt på 4,5 kilometer. Var även svårt att springa nerför i början, så det tog tid att springa utför med. Väl tillbaka till fjällstationen så väggade Andreas rejält så det tog en stund att ta sig tillbaka med men hursomhelst ett långt pass på sex timmar och knappt 33 kilometer där jag sprang själv sista kilometern och hade ganska hög puls, vilket jag tror berodde på lätt vätskebrist. Inte konstigt då jag gav bort vatten till två andra behövande, då jag kände jag hade kontroll på läget, för det kändes faktiskt bra under samtliga sex timmar, där snittpulsen tillslut landade på 107 (55 %) och 1227 höjdmeter. 

Dagens löppass var det längsta i tid i ett par löparskor någonsin, sprang ett maraton på knappt fem timmar (effektiv tid) förra hösten då jag sprang med Danny Fransson för att samla in pengar för ALS- forskning. Idag visade klockan knappt fem timmar effektiv löpning/rörelse men tror det var kanske 5:45 timmar effektivt idag, svårt att veta exakt då man många gånger tror man står still uppför, vilket man i och för sig gjorde. Var annars fantastiskt kul att få springa på fjället, verkligen balsam för själen och något som jag vill göra mer om tid finns, gärna springa mellan fjällstationerna då det faktiskt inte är så långt till exempelvis Sylarna eller Vålådalen, men det få bli en annan gång.

Bilder

Fin solbränna, bruka nuförtiden inte använda kompressionstrumpor men idag gjorde jag och främst för att skydda mot snön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *