3:a OnePartnerGroup ski marathon19 km 2023

Årets första tävling detta 2023 är genomfört nu. Jag körde motionklassen 19 kilometer OnePartnerGroup och slutade 3:a. Tre sörlänningar på pallen, jag äldst med råge. Kul med pallplats men ska sanningen fram så har jag gjort många fler bättre insatsen än idag.

Resultat:

Dagens yttre förhållanden var snöfall och en del vind. Värmde upp högst tvivelaktigt med lite stakning och lite löpning. Jag tänkte att det skulle gå lugnt ut från start eftersom det var motvind. Jag hade fel. Det långa loppet (42km) startade en halvtimme tidigare med mastervarv på knappt fem kilometer och det var faktiskt en hel del som inte hann förbi innan vi skulle starta. Det positiva var att en del folk var framför hela tiden och spårade, nackdelen att det blev otroligt många omkörningar och att bara ett spår som ”fungerade”. Var annars draget dubbelspår runt men det gör ju föga när dem snöa igen.

På förhand så skulle jag nog klara av en pallplats, men några efteranmälningar senare så var jag inte lika säker. Skralt med stakning i vinter och inget i sommar på rullskidor och knappt något på stakmaskin heller, gjorde att förhoppningarna att orka inte ökade direkt. Förra året var jag med bra i starten trots tuffare motstånd men idag blev jag avställd direkt. Jag hade dessutom grymt dåliga skidor på konstsnön ut från station. Skidorna gick annars bra på natursnön. Banan gick på natursnö hela banan förutom i början och på slutet.

Jag var 6:a och avhängd efter långa utförskörningen ner mot Ranntjärn, tog en placering på platten och ganska tidigt i den långa stigningen från E14 till Stenbrottet så tog jag en plats till. Såg sen Erik Persson släppt tätduon och hann även om honom innan stigningen var slut. Trodde aldrig jag skulle göra en sådan bra backe. Det var dock väldig löst här och där så fick även saxa en del.

Väl uppe på Torråsen och runt den gula flacka 5:an så åkte jag i ett kontrollerat tempo själv, det blev otroligt många omkörningar och man fick gå max i varje omkörning för ta sig om, vilket självfallet inte är önskvärt. Även om jag tycker det är klart mycket lättare och smidigare att åka om än andra framför ska försöka flytta på sig så var det nära ett par gånger att krocka ihop och falla. Stod på benen i alla fall. Kanske gjorde omkring 100 omkörningar och det tog på krafterna. Märkte när man antog Jönssonslingorna på väg tillbaka att jag tagit in något på Elliot Angelsiöö och eftersom det är tekniskt och mer utför så lyckades jag tack vare bra skidor komma ikapp.

Blev uppsläppt ganska tidigt och gick upp och drog halvhårt. Jag märkte då också att jag var ganska trött muskulärt, träningsbakgrunden påminde en. Försökte köra hårt i sista backen innan man kom upp på stadioplatten. Dock så blev det mestadels körning i lössnön då och orkade inte skaka av Elliot. Sen lagom hårt in mot spurten men var egentligen inte nära att ta spurten utan slutade 3:a, knappt två minuter efter vinnaren Tage Börjesson. Jag och Elliot var i sin tur nästan två minuter förre 4:an.

Lång åktid förstås men med tanke på förutsättningarna helt okej. Skidorna var bra och var sköna att staka på. Svårt med stavfästet här och där samt svag bål gjorde det en aning smärtsamt som nog kommer kännas imorgon. Skulle nog värmt upp bättre också. Siffror från loppet:

  • Tid: 59:42 min
  • Distans: 18,29 km
  • Snittfart: 18,3 km/h
  • Maxfart: 45,6 km/h
  • Snittpuls: 170 (88%)
  • Maxpuls: 179 (93%)
  • Höjdmeter: 232 m

Det stora pluset idag var att familjen överraskade kommit till målgången för att heja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *