2,5 timmar klassiskt och tankar

Bild ifrån igår på Borås Skidstadion

Bild ifrån igår på Borås Skidstadion

Har nyss avnjutit en god lunch utanför Borås. Det blev pannbiff och potatismos, riktigt svensk husmanskost. Annars har jag också hunnit med ett pass på Borås Skidstadion, det blev 2,5 timmes klassiskt på mina Skintec. Kom 32 kilometer och klättrade 615 höjdmeter. Lugnt och fint tempo där jag hade en snittpuls på 63 % av Max. Det var riktigt sugande före och de hade inte spårat om från igår, vilket man kan förstår. Hade hoppas att kunna skejta lite men så blev inte fallet. Hade också hoppas på att få se en skejtandet Jonas Colting men han såg jag inte till. Han kanske är på Ica Knallen och letar efter ekologiskt oxfilé må tro? Borås Stadion är en fin anläggning och trots det har varit konstant  plusgrader sen jag kom hitt har det på något konstigt viss lyckas komma en hel del natursnö som också lyckas ligga kvar. Hemma i Skåne smälter det bort fortare än fan om det är plus 0,1 grad och sydvästlig vind. Borås natursnö leverara tydligen.

Nu till passet, jag körde alltså åtta varv. Kan banan nu men tycker det är lika roligt för det. Klart mycket roligare än att åka rullskidor i sidovind längs havet i Skåne och få in saltvatten i flabben. Började med att åka två varv med stavar och sen två varv utan. Sedan ett varv med endast en stav och avslutade med att åka tre varv med stavar igen. Tyckte tekniken satt klart bättre än förut men blev lite ofokuserat på slutet och tappade lite rent tekniskt då. Funderade mycket under passet, var mest den där armbågen. Faktum är att den har känns som allra minst under gårdagens tävling sen förra onsdagen. Sen har man en hel del adrenalin under en tävling så den kändes väl lite ändå. Idag funkade okej, fortfarande blir det inte sämre när jag åker men känner att stakningen är relativt svag och orkeslös. Det var heller inga motionärer ivägen idag och som inte trillade så fort man skrek höger. Men visst de som var ute och åkte idag hade nog inte köpt sina pjäxor på stadium må tro.

Nu har kaffet blivit kallt och det är dags att åka söderut igen. Kommer att återigen avbryta en träningsperiod nu. Hade tänkt att träna på fram tills nästa onsdag men det blir mer sporadisk träning istället. Tar dag för dag och redan imorgon ska jag undersöka armbågen, men vågar fortfarande inte besluta om jag åker Vasaloppet eller inte. Blir alltså inget mer träningspass i Borås ikväll, kanske till Bergengrens stora besvikelse, vem vet.

 

2 tankar kring ”2,5 timmar klassiskt och tankar

 1. Pierre

  Hej Johannes! Du menar alltså att i ett motionslopp där ni betalat lika många kronor för att starta (troligen får du sponsrad avgift) så har du större rätt att vara med än andra bara för att du är bättre på skidåkning? Det är ju ingen som VILL vara ivägen och hamna i trubbel. Du kanske skulle välja att ta ut din ångest på andra än på vanliga motionärer som kanske hade loppet som sitt huvudmål för året. Som sponsor hade jag nog tagit ett snack med dig angående ditt beteende, för jag gissar att det är gemene man som ska se dina sponsorer och därmed gynna dem i efterhand?

  Svara
  1. Johannes Inläggsförfattare

   Hej Pierre. Så är det i många fall ja, men finns en gråzon vad som gäller. Kan säga att i vår klubb får alla sin startavgift betald, oavsätt om du är elit eller nybörjare. När jag åker ett SM är det glasklart vad som gäller om en åkare bakefrån kommer ikapp och ska förbi, då har du som skyldighet som långsammare åkare flytta på dig. Och om det är dubbelspår och det kommer två åkare som är snabbare samtidigt så är det bara att ställa sig åt sidan och vänta tills de åker förbi en, så är det och det är bara att acceptera. Om det är TV- sändning så finns ju risken att bli sågad i direktsänding om man inte flyttar på sig för snabbare åkare, då är frågan till dig Pierre, hur bra är det för klubben och för dig själv som skidåkare? Inte så värst bra skulle jag tro. Jag ber ofta om ursäkt om jag få ryta till lite, men i söndags när jag blev fälld sa jag inget ont om han som råkade vara ivägen, det har jag t.o.m. vittnen som såg den händelsen om du inte skulle tro mig. Det var en olyckhändelser och sånt som alla vet om kan hända. Sen var det några andra som man blev lite sur över att de inte visade mer hänsyn. Väldigt olika hur de olika arrangörerna gör när det gäller för snabba respektive långsamma åkare, ibland står det i PM:et och glasklart men ibland sägs det bara muntligt innan start t.ex. Sen finns det dem som vägrar att flytta på sig men de är väldigt få. De flesta vill ju inte vara ivägen och därför ropar vi elitåkare att man ska hålla sig till höger. Högt och tydligt och väldigt ofta hjälper även funktionärer till att ”hålla rent” så det ska slippas bli incidenter i täten. Du ska veta att de allra flesta som var med i täten är vanliga männskior med jobb och som lägger all sin fritid på sin idrott. De/ vi kännar gärna dessa pengar som kan göra att man har råd att åka på ett extra träningsläger altenativt köpa ännu ett par tävlingsskidor. Jag var en av dem som blev drabbab och även loppet mellan 1:an och 2:an avgjordes då en varvad åkare lyckades fälla en av dem två. Som sagt det är något som händer och varken eliten eller motionärer gillar det, vilket jag ofta skriver om.

   Svårt för arrangöreren att göra ett rättvisst lopp med så liten tillgång, dem gjorde så bra som de kunnat, med en del svårigheter för de lite mer ovana skidåkarna, men överlag väldigt bra. För några år sedan i König Ludwig Lauf så blev det hetskt debatt då eliten på slutet varvade åkare som var ivägen och som i sin tur påverkade resultatat. Det var massiv kritik till arragörerna då och de flesta loppen i Ski Classic i år har det varit helt utan motionärer när elit kör. Så funkar det självklart inte i svenska långlopp, ibland delar arragörerna upp i två lopp, en mer vana åkare och en med mer ovana åkare. För två år sedan gjorde ett lopp just så och då hade min klubb bokat upp en buss vid en viss tid. De ändrade på kort varsel att det skulle vara två starttider och eftersom vi hade bokat vår buss fick vi alla åka i den andra starten med mer ovana åkare. Det är ju inte lätt att få alla nöjda. Själklart ska alla få vara med i ett lopp och i många fall går det fint och det är naturligt att reagera lite extra när man råka ut för någon inscident, men det är sällsynt att man svär och skäller på folk, man vill bara att uppmana de andra åkarna. Än har jag inte fått kritik på mitt beteenede när jag åker. Hoppas du är nöjd över svaren!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *