Tung jaktstart idag

En överviktig man på väg mot mål. Foto: Fia Jobs

Då var säsongens sista tävling avklarad. Blev en mindre lyckad sådan dock, men jag njöt ändå att bara vara med och tävla i det fina vädret. Hade kriminellt dåliga skidor idag, varken gled eller hade så värst mycket fäste som funkade. Kan inte skylla mer än på mig själv, var ju jag som vallade skidorna samt valde vilka av mina två uppvallade skidor som jag skulle åka på. Tappade en placering och blev sjuttonde man totalt.

Resultat

Det bjöds som sagt på fint väder idag i Grönklitt. Testade lite skidor tillsammans med Adam. Hade vallat med ett par med Rossa/universal  och ett par med Swix varmaste klister, KX75. Tyckte jag hade något bättre fäste med KX75- klistret samt att de gled ungefär lika. Pulvret jag använde var Swix FC10x. Hade lagt tunt fäste på mina universalskidor, för att förhoppningsvis kunna ha ett bra glid. Var 13 grader vid start men lite halvklart så jag valde att klä på mig ordentligt med ett linne. Det fanns vissa som åkte endast i nummerväst. Hade jag gjort det så skulle jag likna en klumpig valross i en enorm tajt nummerväst.

Som jag nämnde igår hade jag lite åkare precis framför mig. Fyra sekunder upp hade jag Stefan Ekman och vi byte några ord innan start och hade väl en plan att försöka hjälpas åt att hålla tempo. Tanken var i alla fall god. Kom hur som helst ikapp ganska enkelt utan att behöva ta i allt för mycket, han stakade och jag hade fäste. Försökte gå på lite uppför när jag använde benen men det bet dåligt tyvärr. Det dröjde inte alltför länge innan Jonathan Hedbys kom flygande förbi oss, kort därpå körde Stefan ifrån mig och jag kom inte ikapp förrän efter de branta saxbackarna innan man far utför vid Björnparken. Trots jag tog några fler stavtag än Stefan utför där så tappade jag honom utför, trots jag låg riktigt nära. Nere på stadion och ut på andra och sista varvet så hade jag tappat runt tio sekunder på honom. Ner ditt var det nästan bara utför. Kämpade på under sista varvet så gott jag kunde. Tog återigen mycket på Stefan i saxbackarna och var inte så värst långt efter innan det bar utför igen ner mot mål. Totalt över dessa 25 kilometerna var jag drygt nio minuter efter vinnaren Anton Hedlund.

Siffror från loppet:

 • Tid: 29:27 min
 • Distans: 9,21 kilometer
 • Snittfart: 18,6 km/h
 • Maxfart: 37,6 km/h
 • Snittpuls: 176 (91 %)
 • Maxpuls: 187 (97 %)
 • Höjdmeter: 176 m

Efter loppet testade jag både Adams och Måns Sunessons tävlingsskidor. De hade klart bättre fäste och även glidet var bra. När Måns testade mina skidor så tyckte han att glidet var helt okej. Det skiljer fem kilo mellan oss och det kan varit så att min övervikt gjort att fästet legat i utför. Strukturen på skidan är väldigt viktigt men idag gick lite olika bra och mina skidor hade en skärande rill och det fanns dem som hade bra glid med en sådan idag. Man blir lite kluven. Har ordentligt mycket att tänka igenom kring mina skidor till nästa år. Kan börja med att gå ner de fem kilona, få väl börja käka kornas ensilage när jag kommer hem till Skåne. Vinterns nya skidor är plockade för 72 kilo medan tidigare årgångar av skidor är plockade på 70 kilo. Jag väger 75 kilo idag.

Kul att vara med i helgen, stort tack till arrangörerna och även Fia och Adam för jag fick tillbringa helgen hos dem. Hemresan gick fint med trots den tragiska olyckan utanför Sveg. Fick köra en annan väg via Los, en väg som jag kört en gång tidigare då jag hade åkt min första SM- femmil i Åsarna för tre år sedan. Jag slutade sist den gången, någon ska ju göra det.

Nä, nu ska jag svajpa höger och hoppas på en bättre säsong 17/18.

Här kommer jag strax förre Stefan Ekman, efter kurvan så är jag efter och har lucka fram utan att jag gjorde en dålig kurva. Jag hade verkligen inte bra glid idag. Foto: Fia Jobs

Jag och Adam efter målgång, Adam var några sekunder snabbare idag men jag var två minuter snabbare totalt. Foto: Fia Jobs

2 tankar kring ”Tung jaktstart idag

 1. Stefan Ekman

  Jag hade ju ioft jättebra glid just utför + att jag är starkare i flack stakning. Men kul med någon som går med fäste också! Fästvallning kräver ju väldigt mycket tester av skidor så det är bara att göra jobbet! Ensilage kan dock vara lösningen, möjligtvis med halm iblandat så det inte blir för mycket energi.

  Svara
  1. Johannes Inläggsförfattare

   Jag hade nog kört ovallat om jag fick köra om loppet, lätt att vara efterklok förstås. Helt klart är det så, krävs massvis med tester av sina olika skidpar. Det är visserligen en del av sporten att hitta rätt i materialet men det är trist att man missade på nästan alla punkter idag när det gäller att hitta just bra material. Bara att göra bakläxan och hitta rätt.
   Få testa att blanda i lite halm i min kommande vegetariska kost.
   Bra kört idag!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *