Tröskelintervaller på 4:or

Förra året när det var midsommar körde jag korta intervaller på 3:or i fint väder, idag var det regn och kallt och skidorna jag använder var 4:or, gick trögt.

Regn och nio grader var förutsättningarna jag hade när man skulle ut och köra klassiska tröskelintervaller. Valde att köra på 4:or för omväxlingen skull, trögt var bara förnamnet. Senast jag åkte på 4:or var på (h)julafton och innan dess var det någon gång i juli förra året tror jag. Mer sällsynt att man luftar dessa hjul nuförtiden, även om jag personligen tycker att 4:or är bra att åka på.

Jag åkte tre längre drag som tog sammanlagt nästan en timme. Rundan jag åkte var den från förra helgen till och börja med, alltså från Stadion ner till Snölagret, vidare till Slalombacken. Sen fortsatte jag inte ner till Stadion utan fortsatte ett varv på Björnberget och sen ner till Velodromen, upp till Björnberget igen och sen ner till Stadion där målet var denna dag. Sista intervallen förlängde jag något så jag fick ihop sånär en timmes intervalltid totalt.

Kändes lite segt idag men tyckte tekniken satt helt okej men det rullade extremt sakta, fick ju staka nerför överallt kändes det som. I slutet av andra intervallen så trillade mitt ena framhjul av, gick tämligen sakta så jag klarade mig väl. Kunde med mina starka bondhänder?! men extremt små händer (har storlek. 6-7 i handskar) vrida om så pass att det fungerade att åka. Fick visserligen stanna till en gång under sista intervallen och dra ihop en gång till. Lyckligtvis hände det inte när jag åkte utför i över 45 km/h det gick ibland. Sedan på hemvägen så flög hjulet av igen och det tog över tio minuter innan jag ens lyckades hitta hjulet. Så om det var någon som undrade varför en vilsen själ gick runt som ett fyllo runt i ett dike utanför Mekonomen idag på midsommardagen så var det bara jag. Kunde sen rulla försiktigt hem men glömde starta klockan, tror jag hade ganska precis två timmars effektivtid. Smidigt av mig som jobbat i en skidbutik i 2,5 år och inte har koll på sin utrustning, att man aldrig lär sig. Var som sagt ett halvår sedan jag åkte på mina Swenor 4:or senast i ett då blåsigt Skåne. Var blåsigt idag med men inte alls som det var då och som det bruka vara där nere i Skåne.

Siffror från mina tre intervaller:

  • Tid: 19:15 min – Distans: 6,12 km – Snittpuls: 160 (82 %) – Maxpuls: 173 (90 %) – Snittfart: 19,1 km/h – Höjdmeter: 129 m
  • Tid: 19:06 min – Distans: 6,16 km – Snittpuls: 160 (82 %) – Maxpuls: 175 (91 %) – Snittfart: 19,3 km/h – 129 Höjdmeter
  • Tid: 21:13 min – Distans: 6,76 km – Snittpuls: 159 (81 %) – Maxpuls: 171 (89 %) – Snittfart: 19,1 km/h – 144 höjdmeter

Hade en relativt låg snittpuls, men det beror dels på en lite sliten kropp samt att det är en del partier det är en del nerförsbackar, även om jag fick staka på en hel del även där men ändå. Körde något liknande pass men inte fullt lika kuperat förra sommaren då jag snittade 21,4 på mina tröskelintervaller på 4:or. Då var det varmare och inget regn som det var idag. Kan läsa om det passet här och även ett inlägg om detta pass som Erik Wickström skrev om då. Dagens pass var jag noga på att hålla mig inom tröskel och inte gå över denna gräns, trots ganska hyggligt tryck. Blev ändå omåkt av en tjej och ytterligare några andra, verkade som de flesta körde intervaller idag.

På eftermiddagen blev det en lång lugn tur löpning, blev nämligen ett varv runt ön som jag bor på. Tar en stund att springa runt den 41 kvadratkilometer stora ön som är Sveriges 29:e största ö. Har haft som mål att springa rundan Frösölång en gång i sommar och den gången var alltså idag. Lite osäker på rundan på ett ställe vid Rödönbron och vet inte exakt var någonstans rundan börjar och slutar, kanske någon som vet? Precis som jag trodde skulle denna runda vara omkring 33-34 kilometer lång, vilken den var. Mer exakt 33,78 kilometer. Första milen är den tuffaste där det tas en hel del höjdmeter och springs mestadels på stig. Andra milen är relativt flack som går på grusväg och på stig. Den tredje milen går på stig och väg med några längre stigningar. Den fjärde milen hade det mesta. Först den långsammaste kilometertiden (7:22 min) när Öneberget skulle bestigas, sen avslutades den med asfaltlöpning där den snabbaste kilometertiden (4:42 min) också var den sista som mätte 780 meter. Detta kalas tog 3:07 timmar och det plockades nästan 600 höjdmeter. Har trott att det skulle gå att springa på runt tre timmar med fina ben, då får man nog ha toppen ben. Jag hade fina ben första halvan men sen dog dessa ben och värkte något, är ovan att springa så här länge, även om det är ett vanligt lugnt A1- pass.

 

Årets midsommargosse samt midsommarkransen som jag har använt flitigt denna midsommar.

Fina vyer lite här och där när man springer runt Frösön.

Jag är verkligen ingen som firar eller direkt gillar midsommar. I år blev det helt själv i lägenheten och igår lagade jag nykokta nypotatisar som sen blev potatissallad som jag hade till svensk grillkarré och svenska grönsaker. Köpte givetvis också svenska jordgubbar som jag hade mjölk och lite socker till. Det smakade mycket bra.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *