Tankar kring Lidingöloppet, idrottsrasism o.s.v.

Fint längs vattnet. Få berömma kommunen att det nu finns en ny asfalterat bana för kidsen att åka skateboard och kickbike. Har även sätt en del vuxna att använda den nya parken. Mycket folk använder den, t.o.m. igår när det var kallt och regnigt.

Tänk vad en vilodag och en massagebehandling kan göra åt ens kropp. Vinglade fram i förrgår och det kändes som man skulle svimma när som helst när jag bara skulle försöka hålla 6 min/km tempo i mina löparskor. Idag däremot var kroppen pigg hela dagen när jag betade av dagens träning. Först blev det nästan två timmar lugnt skejt på Frösön, Härkebacken besegrades fyra gånger så antal höjdmeter landade på 624 höjdmeter. Passet började med att åka lite med Zebastian och sen själv. För första gången denna säsongen förutom när jag åkte Östersundsrullen åkte jag idag rullskidskejt ensam och kunde fokusera helt och hållet på tekniken. Den kändes faktiskt bra idag, lagom inför vintersäsongen, tror också en del pusselbitar föll på plats när vi tränade mycket teknik i Torsby i början av månaden. Kommer troligtvis blir en del rullskidskejt själv den närmsta månaden innan vintersäsongen drar igång på allvar.

Dagens förmiddagspass kunde slutat illa för min del då inte mindre än tre bilar tuttade och störde på sig att man åkte på vägen. Två av dessa bilister var även nära att preja ner mig i diket. Detta skedde nerför i 30 km/h i jämnhöjd med Vallaområdet. Som rullskidåkare eller cyklist är du extremt utsatt när du tränar på vägarna, man väger lätt om man jämför med andra trafikanter. Dessutom var det helsträckt linje och därför förbjudet att köra om just där de arga bilisterna åkte förbi mig, så man kan ju undrar vem som gjorde fel egentligen. Det här hade aldrig hänt om man kört traktor lika fort på samma ställe, undrar varför.

Finns inte så värst många vägar att åka där jag befann mig. Ett alternativ var att åka ner på en cykelväg en bit bort, genom bostadsområde och ett dagis, enligt mig ett sämre alternativ. När man är ute och tränar vill man vara i vägen så lite som möjligt. Ett exempel var att bara tio minuter tidigare hade jag kört upp på en gångväg för att släppa förbi en bakomvarande lastbil för att låta den åka förbi då det samtidigt kom en mötande buss. Problemet var att jag höll på att vurpa då det var uppgrävt mitt på gångbanan, utan någon form av varning. Ytterligare en anledning varför det alla gånger inte är så säkert att åka på gång- eller för den delen cykelvägar. Tidigare den här månaden så uppmärksammaste det att en bil med flit körde på ett gäng cyklister utanför Göteborg. Det kom även fram att dessa vansinnekörare till bilförare gör detta då de har en jobbigt personligt och att de tar ut aggressionerna mot sårbara trafikanter som t.ex. cyklister. Bittra jävlar alltså. Så snälla håll avstånden och passera först när det är säkert. Annars har de allra flesta här uppe väldig god förståelse för oss som tränar på vägarna, lyckligtvis.

På eftermiddagen tänkte jag testa löparbenen lite inför Lidingöloppet, brukar ofta samma veckan innan ett lopp springa en kortare tur i lätt kupering för att få en fingervisning om hur formen ligger till. Det kändes faktiskt bra när jag gav mig iväg, blev en vända runt Vallsundabron innan jag sprang tillbaka och vidare till gymmet på Östersund. Jag sprang nästan samma runda hem fast tvärtom då förstås. Blev en knapp timme och knapp 13 kilometer i mina Salomon S-lab Sense 6 som jag även tänkte springa i på lördag. Jag låg mer eller mindre runt ett i laktat under hela löpningen vilket gav ett snittempo på 4:34 min/km och snittpulsen landade på 138 ( 69%). Få tillägga att jag bor fantastiskt bra för att kunna träna löpning, jag kan antingen välja springa mina två första kilometer helt utan att ta några höjdmeter men jag kan även springa mina två första kilometer och hunnit med att plocka 150 höjdmeter, få förunnat.

Det ska bli väldigt spännande att springa Lidingöloppet på lördag, är nyfiken på vad jag kan göra men samtidigt har jag en enorm respekt för loppet. Den stora frågan för min del handla om hur länge benen håller. Man vill gärna vara en bra bit under 1:20 timmar efter två mil för att sedan har marginal och kunna överleva den sista milen som är den tuffaste. Jag har faktiskt en bra erfarenhet att jag sprang på 42 minuter sista milen sist jag deltog 2010. Då var jag 19 år och junior. Den gången startade jag längre bak och hade nästan 28 minuter första 5,5 kilometerna den gången. Jag sprang Lidingöloppet på 2:09:45 timmar 2010 och i år borde jag klara under två timmar tycker jag. Vill ner på 1:55 timmar men det blir svårt. Johan Olsson har ju sitt mål att springa under två timmar och då sprang han ändå milen på 33 minuter någonting nyligen. Få se hur det går på lördag, har fått in några förslag om vilken tid jag kan tänkas få. Jag lovar att det ligger fina priser om man gissar närmast rätt tid eller för all del på rätt tid. Bara att gissa.

Långt inlägg idag med men måste nämna vad jag körde på gymmet idag, kändes faktiskt bra där inne idag. För att vila benen så valde jag köra en benövning som är ganska explosive men sedan körde jag överkropp följande:

 • Chins med halvraka ben, 1×8 2×7 
 • Bänkpress, 6×65 kg, 3×70 kg, 2×72,5 kg
 • Tricepsdrag i maskin, 3×8 80 kg
 • Rodd i maskin, 3×8 80 kg

Körde även fyra olika övningar för bålen.

 

 

6 tankar kring ”Tankar kring Lidingöloppet, idrottsrasism o.s.v.

 1. Kari Palo-oja

  Hej Johannes. Jag håller med dig när det gäller rullskidåkning på landsväg, jag var själv ute och körde ett pass igår i min sitski då det kommer en lastbil o väjer bara en liten bit o ändå fick han inget möte, man blir ju riktigt arg o man undrar är det med flit eller vad är det för fel på en del människor, och ska även passa på att tala om att det var på en raksträcka. Men nu hoppas jag att det går riktigt bra för dig i Lidingö loppet. Håller tummarn och ett stort lycka till. Med vänlig hälsning Kari

  Svara
  1. Johannes Inläggsförfattare

   Hej Kari!
   Ja dessa galningar finns lite överallt tyvärr, jag hoppas du klarade dig välbehållen efter din incident.
   Tack ska du ha, kommer att bli tufft!

   Svara
 2. Hans ten berg

  Sjukt att bilister är aggressiva mot cyklister/löpare/rullskidåkare. Själv tänker jag precis tvärtom, när jag kör bil vill jag uppmuntra att folk motionerar/tränar genom att vara extra hänsynsfull.

  Svara
  1. Johannes Inläggsförfattare

   Ja det är sjukt att det är så men vill ändå poängtera att det är väldig få som är aggressiva i trafiken men ändå alldeles för många. Bra att du är extra hänsynsfullt, man ska trots allt inte behöva känna sig rädd när man är ute och tränar.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *