Summering av SM 15 km skejt i Skövde


Lite summering av gårdagens SM lopp över 15 kilometer skejt på Billingen utanför Skövde. Slutade 106:a, 5:55 minuter efter den värdiga vinnaren Björn Sandström.

I vanlig ordning så fixade jag det mesta innan och under tävlingen. Fick hjälp att borsta upp mina skidor av IK Stern innan loppet, tacksam för den hjälpen. Hade lagt på Skigo CM10, bra val av valla men det skulle visa sig att strukturen på skidan var viktigast. Fick höra att grundstruktur på skidorna skulle funka bra och gick på det tipset istället på mina skidor med grövre struktur (vit belag). Fel val med facit i hand.

Jag hade turen att få med min mor, far och bror som kom precis innan loppet. Hann värma uppoch trycka på för få upp pulsen lite men hade önskat att jag kunde testat skidorna mer. Banan vi skulle åka var en böljande flacka bana med en rejäl stigning per varv. Vi åkte fyra varv.

Jag startade tidigt då jag har dålig ranking men såg också en chans att åka bra då banan såg bra ut från början. Den blev uppåkt allteftersom här och där men verkade det var jämna förhållanden från början till slut.

Jag startade i ett jämnt men stabilt tempo, hade inga större problem med åkningen och det flöt på. Åkte om två på andra varvet och blev omåkt kanske totalt sex gånger på hela loppet. Så trist att man inte kunde åka med så många. Märkte en bit in på andra varvet att skidorna gled sämre och sämre. Var tydligt ut ur stadion där det gick långsammare och långsammare.

I långa backen på varv tre så hängde jag med Carl Rotvold och Victor Olsson ganska enkelt, var faktiskt min klart långsammaste tid uppför det varvet än de övriga. De kom dessutom ikapp utför snabbare än mig och hade högre fart in i backen. På toppen av backen så tryckte jag på för hänga med utför men hade ingen chans. Samma sak hände när jag tryckte på utför ut på sista varvet för kunna hänga med Arvid Jonsson. Inte heller det var jag ens nära att lyckas. Jobbigt mentalt att man inte ens ha lite chans att hänga med utför när andra på tidigare varv bara sväva iväg från en.

Kom i mål och var nästan fyra minuter efter dåvarande ledaren och förstod att det inte riktigt var på topp. Fick okej med FIS- punkter så insatsen var ändå helt okej. Var fler än vanligt som var bättre än mig. I Skandinaviska cupen i december så slog jag flera den gången än igår. Gårdagens lopp var också ett lopp där du inte borde vara så långt efter. Visst, har aldrig varit så lite efter segraren i ett SM- lopp över 15 kilometer, men aldrig haft sämre placering heller för den delen. Säger kanske att banan inte var så utslagsgivande och att det var många duktiga som var med. Det var ju lite vila under hela loppet så krävande var den trots allt. Tyckte att kroppen fungerade bra men hade svårt att driva puls av någon anledning. Trist att jag valde fel skidor, har haft problem på SM- lopp att få till både bra kropp och skidor samtidigt. Men när jag får till det så kan jag hamna klart högre upp i resultatlistorna än igår. Siffror från loppet enligt klockan:

  • Tid: 37:42 min
  • Distans: 14,40 km
  • Snittfart: 22,9 km/h
  • Maxfart: 58,9 km/h
  • Snittpuls: 168 (87%)
  • Maxpuls: 176 (91%)
  • Höjdmeter: 360 m

Stort tack för SM- veckan denna gång, blev bara ett lopp. Också stort tack gör all hjälp i form av hejarop man får. Det är duktigt mycket stöd du får längs banan, dels att man är skåning men också att det var mycket i publiken längs i princip hela banan.

En tanke kring ”Summering av SM 15 km skejt i Skövde

  1. Pingback: Summering vintersäsongen 2022/2023 | Johannes Andersson Skånsk Skidåkare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *