Submax på test + gym

Testledaren Hampus Lindblom sticker i fingret från ett test juni 2017, då vägde man närmare 76 kg vill jag minnas, idag 71,9 kg. Foto: Linda Andersson

Idag fick man ta i max då jag gjorde tester på vintersportscentrum som ska vara en del i en större studie tillsammans med ett 15- tal andra skidåkare. Jag började med att jogga den lilla biten ditt och fick sen sätta på mig massa elektroner som skulle mäta rörelsen sen när jag åkte. Testet började med att köra 35 minuter i ett svep med en lutning på 6,5 %, tio minuter uppvärmning på hastigheten 6,8 km/h och sen ökade hastigheten succesivt med 0,4 km/h vart femte minut, så sista fem minuter körde jag på 8,8 km/h. Det låter kanske inte så värst jobbigt men jag tror majoritet av de som åker Vasaloppet troligtvis inte hade klarat första steget (på 6,8 km/h) speciellt länge. Det togs laktattest innan och efter. 

Sedan blev det lite vila innan ett nytt laktattest togs och innan jag skulle köra 750 meter max med 12 km/h som starthastighet. Här tyckte jag det blev svårt och åkningen blev bara stressig och jag tror t.o.m. hastigheten sänktes något men när jag försökte öka på slutet så lyckades jag inte åka men stumma ben och laktat till förbannelse hade man. Nytt laktattest och sen vila igen innan jag avslutade med 3×6 minuter med hastigheten 8,8 km/h och med fem minuters vila emellan där det även togs laktattest sstrax efter och strax innan varje intervall, så det blev många stick i fingrarna. 

Jag har ingen aning om resultatet idag utan det få jag reda på senare när studien är klar och jag ska även göra ett test till redan nästa vecka så få se om jag kan förbättra mig då, vilket jag tror efter jag känner mig mer bekväm på bandet och kan åka mer avslappnat och energisnålt, dock så åker jag troligtvis lite för dåligt för att vara bra om ni fattar vad jag menar. Jag vågar fortfarande inte åka fullt ut kan man säga. Maxtestet idag tror jag lyckades komma upp i 189 eller 190 i puls, vilket är några slag från max som är 194. Annars tror jag låg på som mest 170 (88 %) möjligen när jag körde submax få ju reda på det senare i vinter. Efter test så sprang jag hemåt. Det jag vet att testet gav mig förutom ett grymt jobbigt men bra pass var ordentlig torrhosta. 

På kvällen så körde jag och Therese ett gympass, blev först mage i 20 minuter (oeffektivtid) och sen blev det följande fyra övningar: 

  • Chins, 2×10, 1×9
  • Tricepsdrag i maskin, 3×6 med 38 kg
  • Bröstpress i maskin, 1×20 med 12,5 kg, 2×15 med 15 kg
  • Axelpress, 1×10 med 30 kg, 2×5 med 40 kg

Vilade benen efter förmiddagens urladdning men var oförskämd pigg i överkroppen där jag bl.a. tangerade mitt chinsrekord två gånger om då jag klarade tio och var nära klara även tio sista setet. Kul när man går framåt. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *