SM- stafetten i Söderhamn

Det lyckliga skånska laget som slutade näst sist, vilket var succé för oss. Foto: Fia Jobs

Vi lyckades bli näst sist när SM- stafetten i Söderhamn avgjordes idag. Detta är vi mycket nöjda över då vi som första skånska lag ställde upp med ett lag i skid- SM. I laget hade vi undertecknad själv som är hjärtsjuk, Oskar som har varit förkyld och egentligen är ultralöpare och så Adam som avslutade i laget. Både jag och Adam lever i exil från Skåne på obestämd tid. Jag och Oskar är från Tomelilla ifrån början, vilket borde ge eko i lokaltidningen där nere. Istället är det en ensam varg som springer runt på Österlen och få de största rubrikerna, t.o.m. större än handbollsderbyt i Ystad igår. På tal om varg så fick vi verkligen jaga från första början och det slutade med att vi lyckades slå ett lag. Succé.

Resultat

Var alltså stafett idag, var riktigt skoj att vi hade ett IF Ski Team Skåne lag. Jag körde första sträckan och många åkare hade starka åkare på den sträckan, så att det skulle gå fort i början var ingen överraskning. Efter testat lite skidor gick jag iväg till startfållorna där de andra åkarna som skulle åka första sträckan var innan start, plus mamma Westberg. Hon är överallt.

Av någon konstigt anledning så stod vi som 20:e lag av de 33 som startade. 31 lag gick sedan i mål. Bra startposition. Fått klagomål på att man har varit ofriserad så passande nog åkte jag utan pannband som visade min nya frisyr som jag skaffade i torsdags. Det är jag och Gabriela Koukalova som håller stil. Att jag åkte utan pannband var att jag var het, innan start åtminstone. Efter start var man lika kall som ett kylskåp.

Banan vi åkte var en 3,3 kilometers slinga, denna skulle köras tre varv var innan vi byte åkare. Var sju spår på startrakan, blev snabbt fyra spår och kort därpå endast två spår. Blev lite trångt men tog det ganska piano, då jag visste att det inte fanns någon ide för mig att hetsa mig fram. Märkte i första utförsbacken att jag hade dåligt glid så tappade lite väl mycket utför. I den andra utförsbacken så blev det en stor masskrasch, samma utförslöpa som jag brakade in i skyddsnätet under 15 kilometers loppet tidigare i veckan. Låg massor med folk där bl.a. 2x Johannes men jag själv lyckades stå på benen men tappade all fart och därmed klungan. Hade förvisso redan börjat sladdat men den totala kontakten försvann där. Åkte sedan ensam fram till första mellantiden, hade ingen riktigt flyt i åkningen. Hände ingenting när man försökte ta i……..idag heller. Johannes Ringsby som hade fallit och brutit staven kom ikapp och jag hängde med i Södergrenshyllan i rygg och det kändes bra. Tappade sedan utför och jag kom aldrig riktigt ikapp någon även om jag hade lag Trönö IK och Visborgs OK inom synhåll under resterande två varv. Kom tyvärr inte ikapp utan tappade lite och var 19 respektive 26 sekunder efter. Växlade alltså som sista man men det var ganska väntat då alla som körde första sträckan idag var förre mig i onsdagens 15 kilometer lopp. Var fem minuter efter Teodor Peterson som vann första sträckan för sitt IFK Umeå.

Växlade alltså till Oskar som har snurrat runt på konstsnön i Lunds stadspark i vinter. Sjukt att det fortfarande gå att åka skidor där. Oskar gjorde det jättebra, har varit sjuk men åkte ändå snabbt i sin ensamhet. Jag hade önskat att jag givet honom ett bättre utgångsläge dock. Oskar är ultralöpare så han hade väl önskat att han skulle åka en sträcka som var 100 gånger längre än de 10 kilometer vi åkte idag. Adam gjorde även han en bra sträcka och kunde passera Trönö IK på hans sista varv. Synd bara att vi inte kunde knipa gotlänningarna, det får vi göra nästa år.

Siffror från loppet:

  • Tid: 30:25 min
  • Distans: 10,1 km
  • Snitthastighet: 19,97 km/h
  • Maxhastighet: 48,7 km/h
  • Snittpuls: 164 (85 %)
  • Maxpuls: 176 (91 %)
  • Höjdmeter: 303 m

Är själv nöjd över min insats, jag fick verkligen ut maximalt av kroppen denna dag. Höll visserligen på med glasögonen lite och tappade några sekunder annars kunde jag inte åka snabbare. Under loppets gång hamnade det små vattendroppar på glasögonen som gjorde att jag valde åka sista fyra kilometer utan glasögon. Borde kanske slängt dem längs banan men man är lite rädd om mina slipande glasögon. De har kostat en hel del. Har haft en snittpuls under vinterns tävlingar på mellan 163-166 (84 -86 %), tyvärr är det där man hamnar men igår fick jag reda på att jag ska träffa hjärtläkaren igen och en möjlig operation kan ske i vår kanske. Säsongen är egentligen helt förstörd denna vinter. Det är just nu man tänker tillbaka på bl.a. när jag sprang Peak Performance vertikal från Åre torg till Åreskutan. Var missnöjd då trots jag sprang ifrån många duktiga skidåkare och löpare. Idag gläds man över att jag gjorde en sådan bra bedrift som jag faktiskt gjorde i somras.

Att åka stafett är väldigt roligt. Kan faktiskt vara det roligaste jag gjort under hela vintern, då har man ändå varit med om att ta världscupssegrar. Sen den fantastiska inramningen med all publik och hejarop. Riktigt skoj. På sista varvet hejade en hel skolklass på mig, t.o.m. en kall psykopat som mig blev nästan lite små rörd.

Föråkaren kollar så ingen kommer bakifrån. Foto: Fia Jobs

Var ganska sockrigt idag när man åkte, fick ta stora kliv utför men spåren såg ut att hålla helt okej. Skidorna som Swix vallade åt oss fungerade bra. Hade ganska lite fäste men det fungerade bra till okej på slutet. Orkar ju inte trycka ner tillräckligt på slutet helt enkelt. Tyvärr sög mina skidor lite väl mycket, tappade mycket tid på de partierna som var platt eller gick utför. Är väldigt tacksam att Swix kunde valla skidorna men det optimala är ju förstås att kunna testa olika skidor o.s.v. har inte riktigt de möjligheterna i dagsläget. Har sätt på både bilder och lite från SVT:s sändningar att min klassiska teknik inte alls ser bra ut eller fungera speciellt bra. Bara hem och träna alltså. Foto: Fia Jobs

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *