Racerapport Daniel Karlssons Minne

Så, nu efter nästan två veckor sedan Daniel Karlssons Minne i Östersund avgjordes så kommer racerapporten därifrån. Blev 27:a av 35 deltagare i H21 klassen och hade några juniorer förre mig i det knappt tio kilometer långa loppet som gick i den fria stilen. 

Resultat

Tror det kan varit första loppet på skidor där jag åkte i tumvantar, var kallt och precis på gränsen att loppet genomfördes. Ska dock tilläggas att jag tävlat i kallare temperatur. Hade vallat upp ett par skidor och gick på erfarenhet då jag visste att det paret jag valde funka bra i kalla temperaturer. Efter uppvärmning på närmare en halvtimme så var det dags för start. 

Vi i H21 hade något företräde i starten men det var ändå närmare 60 killar som skulle starta samtidigt och det blir lätt trångt i skejt. Så blev det också och det här loppet få nog ingår i ett av de mer hetsiga loppen som åtminstone jag åkt i Sverige. Trots det tycker jag det är ett roligt lopp att köra. Till det här årets upplaga så var bansträckningen ganska lik damernas 2,5 kilometersslinga som dem åkte i skidskyttevärldscupen några veckor tidigare. Sjukt intensiv bana som är tuff men uppförsbackarna korta. Tror längsta backen per varv (granrisbacken) tog omkring 23-25 sekunder enligt Strava och då hinner åtminstone inte jag få så värst stor nytta av mitt syreupptagningsupptag. Lägg då till många små utförskörningar med mycket sväng i och även om jag knappast tappade i tid i just dem svängarna så tappar jag betydande tid innan och efter dem nerförsbackarna/svängarna. Är liksom lite för passiv när det kommer att trycka på krönen och komma in i fart i backarna och vara mer vaksam med de olika växlarna som finns inom skejten. Allting går lite för fort för min kropp och dess koordination. Ingen nyhet men tydligt att det var så under det här loppet. 

Starten var smått kaotiskt, såg Axel Ekströms huvud i min midjehöjd tidigt på startrakan och förstod att det nog kunde bli en och annan incident till. Var en del hetsiga juniorer som skulle staka sig fram där det inte fanns plats. Jag var möjligen lite för snäll och försiktig och tappade någon placering in i första backen. In i andra backen (Staketsvängen) så hade Fredrik Andersson fallit och brutit en stav och jag hamnade mitt i det kaoset och blev stående och tappade där klungan helt och hållet för gott. Var sånär att komma ikapp på väg upp i Granrisbacken men resterande varv ett, sen varv två och tre blev ständigt jagande och kom ikapp och åkte ifrån de flesta fram till tredje varvet upp i Granrisbacken där jag visserligen körde om och förbi ett gäng samt fick lucka men de kom ikapp lagom ut till sista varvet. 

Hade fram till dess åkt ganska bra, stressig åkning på den hårda och ganska snabba skejtbädden men orken var ändå god. Likades få lucka strax innan Granrisbacken för sista gången och jagade en junior framför mig men just i Granrisbacken stumnade jag och orkade inte ligga på som jag hade hoppas på. Var sen en kamp att försöka hålla avståndet bak men det kom många förbi mig på slutet och hade ingen chans att växla tempo och hänga med. Tappade bland annat nio sekunder på Andreas Holmberg från backen i Arctura in mot mål. Det vill säga en sträcka med få höjdmeter och nästan bara utför. Finns förbättringspotential. Var 2:21 minuter efter vinnaren Markus Ruus, en dryg minut närmare sist jag åkte det här loppet. Den gången på en tuffare bana och något längre men tycker det var en godkänt isats hursomhelst. Siffror:

  • Tid: 22:32 min
  • Distans: 9,01 km
  • Snittfart: 23,9 km/h
  • Maxfart: 50,1 km/h
  • Snittpuls: 171 (89%)
  • Maxpuls: 177 (82%) 
  • Höjdmeter: 221 m
Familjen var på plats.
Uppvärmning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *