Näsrullen- 3:a Idag

Blev en pallplats idag när Näsrullen (utanför Avesta) genomfördes i ett fint soligt väder med måttlig lagom vind. Gjorde en ”Södergren” och drog massa och förtjänar denna pallplatsen. Banan var en naturskön svagt kuperat på vägar med lite trafik. Distansen 30 km på tävlingshjul klassiskt.

Pallen från vänster Johan Kanto, Jesper Nyström och jag.

Pallen från vänster Johan Kanto, Jesper Nyström och jag. Foto: Rickard Bergengren

Trångt i starten och kom iväg dåligt men bara efter någon minuts åktid så hade jag letat mig fram allra längst fram. Kände mig stark men körde i ett medelhårt tempo. Men in i den första backen efter kanske 1,5 km så smällde det till bakom mig, vilket jag uppfattade alltför sent. Det var Viktor Hansson och Jesper Nyström som drog iväg i ett vansinnigt tempo. Kunde inte svara och efter  ett tag kom Rickard Bergengren ikapp och förbi, men ingen av oss lyckades för suget bakom och Rickard föll bakåt och jag försökte täppa till luckan men gav upp efter någon kilometer och la mig sist i en 6- manna klunga. Farthållningen sköttes i några km av två åkare och fungerade alltför dåligt för att kunna hjälpas åt och komma ikapp. Sen gick Johan Kanto upp i tät och jag tog hans rygg och gick om på krönet av en backe och förbi. Sen drog jag och drog och drog och drog och Kanto puttade på bra nerför och vi kunde närma oss lite på tätduon. Hade inte en aning om att jag och Kanto hade lucka bakom oss för fokuset fanns bara på dem där framme.

Fick hjälp med drag jobbet emellanåt men Kanto var väldig nyttig att ha bakom sig när det gick nerför. Dem där i IK Stern kan alla knep som är bra för att åka rullskidlopp. Att ha en annans röv 5 cm framför sitt eget huvud i 50 km/h är en upplevelse ut över det vanliga. Man få hoppas att man inte är dålig i magen direkt om man ska ligga så nära, kan ju sluta i en katastrof, vilket det kan göra ändå i dessa hastigheter. Någonstans efter 15-20 km hade jag en liten svacka där Kanto drog mest. Det var också här vi fångade in Hansson som olyckligt bröt en spets och fick åka utan hel stav/spets i några km. Vi lyckades få tillräckligt stor lucka som han inte lyckades komma ikapp. Även på slutet av loppet drog jag mest och Kanto puttade på bra utför och det kändes som vi närmade oss Nyström. Vi förstod att vi inte skulle kunna komma ikapp och vi fick istället spurta om de övriga två pallplaceringarna, vilket vi också gjorde efter ett gediget samarbete. Förlorade långspurten med en sekund och var 49 sekunder efter Nyström i mål.

Glad över en pallplacering och tror min taktik att dra mycket var helt rätt just idag. Annars hade vi kunnat vara tre i en spurt som jag 99/100 inte skulle vinna eller blir två. Bättre att köra järnet hela vägen som jag är bäst på. Kul lopp och att det gick fort nästan hela tiden, var helt emot Stockholm Rollerski för två veckor sedan. Att jag drog mer än Kanto beror mest på att han inte hade sin bästa dag medan jag kände mig stark och pigg stora delar av loppet. Vi lördags- körde i ca: 29 km/h, det går fort på tävlingshjul. Hade en snittpuls på 90 % av max, mitt bästa plattlopp på rullskidor nånsin, det rullar framåt just nu!

Spurten mellan mig och Kanto.

Spurten mellan mig och Kanto.Foto: Marlene Sjöberg

3 tankar kring ”Näsrullen- 3:a Idag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *