Midsommarintervaller på bana- 5×1000 meter

Sprang så många gånger förr på Hofvallen. 

Blott tredje träningspasset blev av denna fredag tillika midsommarafton och precis som tidigare pass i veckan så blev det ett kvalitépass. Var riktigt trött mentalt denna dag, väntade länge och nog innan jag gav mig ut i blåsten och det dystra vädret, jobbade hela morgonen och förmiddagen på golfbanan och där hjälpte inte ens långkalsonger idag, kallt som bara den. Väl hemma blev det lite tittande på Fotbolls- VM innan jag somnade en stund men vaknade när Brasilien gjorde 1-0 mot Costa Rica när kommentatorn David Fjäll vrålade. Inget ont mot honom men han är ingen kommentator från Latinamerika som vrålar GOAL på ett ganska häftigt sätt, på svenska låter det bara löjligt.

Var som sagt trött rent mentalt men musklerna var utvilade vilket jag märkte direkt när jag sprang till Hofvallen och körde löpskolning, spänstigare än på länge och fick upp pulsen bra i varje övning. Även när jag sedan drog igång intervallerna kom jag snabbt upp i puls vilket är lite ovanligt för mig men samtidigt ett tecken på att kroppen är pigg och i bra form. Med tanke på den senaste tidens låga träningsmängd men med mycket kvalité så är utfallet helt i sin mening. Så här såg dagens 5×1000 meters intervaller ut i siffror:

  1. Tid: 3:17 min – Snittpuls: 170 (88 %) – Maxpuls: 180 (93 %)
  2. Tid: 3:17 min – Snittpuls: 173 (90 %) – Maxpuls: 183 (94 %)
  3. Tid: 3:17 min – Snittpuls: 173 (90 %) – Maxpuls: 185 (95 %)
  4. Tid: 3:16 min – Snittpuls: 176 (91 %) – Maxpuls: 187 (96 %)
  5. Tid: 3:16 min – Snittpuls: 177 (92 %) – Maxpuls: 189 (97 %)

Att komma upp i 180 i första intervallen är unikt för min del, men samtidigt kändes det inte alls några problem att komma upp snabbt i puls och ligga omkring 180 i puls stora delar av varje intervall, blev inte stum och kunde löpa så bra jag nu kan löpa på bana utan att bli tokstum och att man börja stapplar fram. Jag startade vart femte minut, d.v.s. vilan låg på 1:43 minuter ungefär, ibland kör jag längre vila för att kunna köra jämna intervaller men inte idag. Jag föredra annars springa en kilometer på fem minuter i ett svep, blir liksom lugnare så men det funkar ju inte när man kör intervaller, trött som bara den efter varje intervall och sen kändes det knappt man han komma ner i puls innan man skulle plåga sig igen.

Jämna intervaller vilket alltid är ett bra kvitto och att man lyckas hålla rätt fart igenom samtliga intervaller, jag öppnade nästan varje tvåhundring på 37-38 sekunder och sedan höll jag ungefär 40 sekunder på resterande tvåhundringarna. Dock sista intervaller där jag förövrigt var riktigt trött redan innan intervallen drog igång, men lyckades öppna första tvåhundringen på 40 sekunder men sprang sen snabbare och snabbare vilket var ett bra tecken att man lyckades göra. Jag har sprungit liknande pass några gånger förut, för exakt ett år sedan sprang jag likadana intervaller som idag. För nästan exakt två år sedan när jag precis flyttat upp till Jämtland sprang jag mitt bästa pass på bana där jag snittade 3:14 minuter per varje intervall då, jag skulle vilja påstå att jag aldrig har varit så bra som jag var just den månanden 2016 där jag bl.a. sprang Verticalen i Åre på 47:44, halvhårt och ouppvärmd, det var tider det.

Önskar er alla en trevlig midsommarhelg, själv så har jag aldrig varit så pigg att fira midsommar men köpte sill, färskpotatis och jordgubbar idag så lite midsommarkänsla blir det, annars blir det en intensiv helg med jobb med mera men trivs att det är så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *