Massage, St: Hans och testrace

Skorna blir skitiga när terrängen är skitig, ganska logiskt. Vita strumpor är inte vita efter ett sådant pass.

Skorna blir skitiga när terrängen är skitig, ganska logiskt. Vita strumpor är inte vita efter ett sådant pass.

Har tränat tre timmar idag, så nu börja det likna lite mängdträning åtminstone. Men tre timmar träning tränar väl en motionär nuförtiden? När man träna mycket så behöver man ibland få massage, det gillar musklerna. Var iväg denna morgon och fick hjälp med detta av Eva. Har en vighet som en balettdansös men en koordination som en dräktig kossa. Kan mer eller mindre gå ner i spakat och är klart mindre stelare än vad 12- åringar är. Dock fick jag ju nästan stryk av en sådan liten kille då jag sprang Landsjön Runt 5,5 kilometers tävling i söndags.

På tal om löpning så åkte jag vidare efter massagen till St: Hans backar i Lund. Skulle vara försiktigt med löpningen så nära inpå massagen så jag var strikt inom A1- puls hela tiden, d.v.s under 2 mmol. Fick faktisk gå i någon backe. Normalt sätt så brukar jag springa på även uppför och komma upp i lite A2- puls ibland under mina lugna distansrunder. Jag lunkade långsamt på St Hans Extreme banan i 6:11 tempo men hade lika bra fäste på skorna som en fästing har. Så det var inga problem att tassa runt de fem varven det blev, dock blött efter gårdagens regn. Inte blev det bättre under mitt löppass, regnade en del och kom lite snö. Inte en dag utan snö den här månaden som kallas april. Maj lovar bättre väder, det får man hoppas på så man slipper klaga på vädret. Blir ju ganska gnälligt om man fortsätter älta det där vädret. Men just nu är det faktisk bedrövligt.

Fanns en hel del aktivitet vid St Hans Backar idag. En hel skola var ute trots rådande skitväder. Det var strongt tycker jag, kan bli disciplin även de födda på 2000- talet. Såg bara en annan löpare som plaskade runt tillsammans med mig. Han var konstigt nog maskerad av någon ogrundlig anledning. Jag tror det var en man åtminstone, men svårt att se när de ska spöka ut sig som vissa uppenbarligen gör. Han kanske ville dölja hur trött han var? Han sprang i alla fall i ett högt tempo. Hörde om en kille som mörklagde sina träningspass genom att köra moped som registrerade olika diverse sträckor som lades in i runkeeper, allt för att få lite likes. Sjuk träningsvärld det tycks vara, en jäkla hets helt enkelt. En annan dra bort tid på sina träningspass oavsett vad det är för träningspass. Står du still så tränar du inte, glasklart. Därför har jag autopaus på när jag åker mina rullskidpass bl.a. Ett annat exempel är styrkepasset. Som igår när jag var i gymmet i exakt 1,5 timmar men ren effektiv träning landade på omkring 45-55 minuter igår.

Lyssna på ”fuskjoggaren” sjukt kul.

På kvällen blev det ett testrace med klubben, så ska det tydligen vara varje sista onsdag per månad. Jag gillar det skarpt, ett bra sätt att testa formen och att få andra som inte har börjat tävla på rullskidor att förhoppningsvis ska att göra det framöver. Loppet gick ifrån utkanten av Lund (typ cykelvägen mot Dalby), fortsatte på cykelvägen tills man kom till Hardebergabacken och sen fortsatte man mot och förbi Rögle dammar tills man kom fram där cykelvägen korsas mellan S.Sandby och Dalby. Jag åkte på 4:or och förhållandena var relativt svag motvind som tidvis även var lite medvind i Hardebergabacken. Hälften av asfalten var bra medan hälften var lite mer knackig och sämre. Ganska kyligt, omkring 3-5 grader, blöt väg på slutet som gjorde det extra trögt på slutet.

Vi startade en och en. Jag värmde upp lite extra med impulser innan start, precis som jag brukar innan en tävling. Märkte att de andra for iväg i rasande takt så jag fick nästan skynda mig till start och hann inte ta med min gel som jag hade tänkt. Eftersom jag inte har åkt klassiskt på rullskidor på fyra veckor så var känslan som den borde, d.v.s. dålig. The Botten Is Nådd som Timbaktu (född i Lund) rappar fram kan man säga  om dagens testrace. Mycket sämre än så få det inte bli. Men ingen skidåkare är i form i april, så det kändes lite som denna dag var den första riktiga träningsdagen under den långa tuffa barmarkssäsongen. Åkte för första gången på rullskidor på lite längre stavar när vi prata om den klassiska tekniken. Har åkt på 149 cm förut (är 179 cm lång) men idag åkte jag på 151 cm, vilket jag även har testat på snö. Tycker det fungera bättre uppför, vilket också är syftet. Dock är jag i en sådan usel form att det kändes tungt hela tiden.

Snittade 18,4 km/h vilket är vad jag som snabbast har haft under ett lugnt träningspass. Men de yttre förhållandena och att det är klart fler höjdmeter upp än ner gör detta ganska ointressant. Blev hur som helst riktigt trött och hade en snittpuls på 93 % och en högsta maxpuls på 98 %. Det har jag aldrig haft under ett intervallpass förut och definitivt inte när jag har stakat. Kändes som man åkte i en snigelfart men samtidigt fungerade tekniken hyfsad. Jag tror redan om några veckor kommer det kännas kanon. Tror nog dagens höjdmeters fakta inte stämmer överens, borde varit mer både under löppaset (cirka 700 och inte 461som den visade) och rullskidpasset, men så kan det vara ibland när tekniken inte riktigt vill fungera.

Fakta från testracet:

  • Distans: 7,17 km
  • Tid: 23:25 min
  • Snitthastighet: 18,4 km/h
  • Snittpuls: 180 (93 %)
  • Maxpuls: 190 (98 %)
  • Höjdmeter: 57
  • Fallmeter: 15

Var galet trött efteråt och seg när vi åkte tillbaka till Lund igen, musklerna är ju inte riktigt vana för tillfälligt. Det kommer säkerligen kännas förjävligt imorgon. Var så slut så jag fick ta gelen i Sjöbo när jag var på väg hem i bilen, fint det ju.

Svaret på problemlösningen som jag beskrev i förgår är 96. Många har gissat 40 vilket är ett logiskt svar det med. Mer om det skriver jag om imorgon och utser också vinnare som vinner något om mig av mig. Det blir bra tror jag.

Solen sken minsann upp ibland under kvällspasset.

Solen sken minsann upp ibland under kvällspasset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *