Landsjön Runt 2016 – Rullskidpremiär, snöfall och allmän strul

In mot mål i 5,5 km loppet. Foto: Håkan Huselius

In mot mål i 5,5 km loppet. Foto: Håkan Huselius

Ska försöka summera en sjuhelvete lång dag som denna har varit, men jag ska göra så gott jag kan. For iväg vid sexsnoret och hämtade upp Freya och Oskar och sedan gick det fint att ta sig till dagens tävlingsplats Kaxholmen, strax nordost om Jönköping som denna dag fortsatt hade Sveriges bästa fotbollslag Jönköping Södra. Skyll inte på mig att det är så.

Väl på plats blev det ett uppvärmningsvarv på dagens 12,5 kilometers bana. Åkte med Håkan, Oskar och Freya, kördes lite ryck på slutet för att väcka kroppen. Strax innan start så började det snöa, fint det när man ska köra årets första rullskidtävling såhär i slutet av april. Kom även på att jag hade glömt mina tävlingsstavar (triac 2,0), fick istället åka med mina reservstavar (CT1). I årets lopp var skate- klassen något sämre nivå än ifjor men fortsatt hög klass på åkarna som kom till start. Starten var relativt lugn men lite ryckig ibland men annars kunde jag och Oskar snacka lite emellanåt, det är trevligt att kunna göra det under ett sådant kort lopp som det ändå var idag. Tobias Westman gjorde ett ryck i första backen efter knappa tre kilometer och spräckte fältet. Jag fick problem och samtidigt problem med vaden och kunde inte riktigt ligga på och blev bara vinglig och kom i otakt. Efter första nerförsbacken så kom Oskar förbi mig och drog fram mig en aning fram till nästa motlut. Körde på och efter nästa och sista nerförsbacken så började jag få en bättre känsla på platten då jag körde på 4:ans växel. Fram till cykelvägen cirka tre kilometer bort var jag den efter Westman som åkte fortast. Körde om två killar och tog in en del mot trion som jagade den ödmjuke rullskidguden Westman. Väl ut på cykelvägen väntades det medvind och det gick fort, tyvärr så domnade vaden bort fullständigt och sista kilometerna handlade bokstavligt talat om att stå på benen. Blev inte många benskär där inte, mest stakning.

Rullade in på en okej 5:e plats, 48 sekunder efter Westman, vilket är nästan en minut närmare segern än ifjor. Men nu åkte rullskidguden inte för fullt hela tiden. Kylan gjorde det trögrullat där ute på vägarna. Trist med att jag få problem så fort jag kommer upp i A3+, funkar okej i A3 men tuffare än så dör vaden. Ska få hjälp i nästa vecka så jag slipper ha dessa problem när jag tävlar i skate nästa gång. Hade som sagt dessa problem även förra säsongen.

 • Tid: 23:39
 • Distans: 12 km
 • Snitthastighet: 30,44 km/h
 • Maxhastighet: 49,5 km/h
 • Snittpuls: 176 (91 %)
 • Maxpuls: 185 (95 %)
 • Höjdmeter: 157 m

Resultat

Två timmar senare var det dags att tävla lite igen, denna gång löpning och lag tillsammans med Lotta, Oskar och Freya. Distansen var en ny sådan som skulle mäta 5,5 kilometer. Var bra stum när loppet startades och jag och Oskar sprang och små pratade lite i början innan vi sprang om två killar och fortsatte i ett inte alltför snabbt tempo. Vi höll väl ihop i nästan halva loppet innan jag ökade tempot och sprang sista halvan klart snabbast trots det blåste en frisk motvind. Vi sprang faktiskt en kort stund på en svängigt trail slinga, det passade tydligen mig och jag kom snabbt ikapp tätduon som bestod av två Claesson en född 2004, alltså elva år gammal. Skulle varit helt sjukt att bli slagen av en sådan liten kille, även om han är duktig, precis som alla övriga verka vara i familjen Cleasson. Tänk att springa så fort med så korta ben. En av dem vann långa klassen på 12,5 km på en tid under 41 minuter. Det är snabbt det.

Åter till sluttampen av 5,5 kilometers loppet. Jag låg och drog före Edvin Cleasson och ökade vid några tillfällen men blev inte av med honom. Jag försökte sedan släppa upp honom med cirka 300 meter kvar och då gjorde han ett galet ryck och jag var parkerad med handbromsen i, milt utryckt. Förlorade med fyra sekunders marginal men få vara nöjd över insatsen. Funkade bra att springa med vaden men svårt att springa bra när man redan hade tävlat tidigare. Något annat vore väl konstigt.

Jag blev alltså 2:a i loppet, Oskar passerade även han de små duktiga killarna och blev 3:a och Freya vann tät förre Lotta i damklassen. Inte svårt att räkna ut att vi vann mix- lagtävlingen men vi förlorade den totala lagtävlingen mot alla de där Cleassons, trots att alla vi i vårt lag blev topp nio.

Resultat:

 • Tid: 19:05 min
 • Distans: 5,33 km
 • Snittempo: 3:35 min/km
 • Snittpuls: 177 (92 %)
 • Maxpuls: 190 (98 %)
 • Höjdmeter: 30 m

Kilometertiderna:

 1. 3:33 min/km
 2. 3:40 min/km
 3. 3:40 min/km
 4. 3:38 min/km
 5. 3:39 min/km
 6. (0,3) 3:15 min/h

Hemfärden var en lång satan kan jag säga. Fick punktering tidigt och hjulet fastnade så man fick använda lite karatemetoder (mild våld) för att få loss eländet. Tog sin lilla tid och t.o.m. GIF Sundsvall hann ta över ledningen i Allsvenskan från Jönköping Södra när man höll på att klydda. Kul sen att glida runt 80 km/h i 35 mil. Tur att man hade sällskap. Väl i Skåne var det stundtals fint vinterlandskap, fint det i slutet av april. Knasigt är det också att rapsen håller på att blomma nu.

Vinnarlaget. Foto: Håkan Huselius

Vinnarlaget. Foto: Håkan Huselius

Pallen 5,5 km herrar. Överlag var det nästan uteslutet skidåkare som hamnade på pallen i löpgrenarna.

Pallen 5,5 km herrar. Överlag var det nästan uteslutet skidåkare som hamnade på pallen i löpgrenarna. Foto: Håkan Huselius

Finn fem fel. Ser två, en kniv och snöfall. Freya vann faktiskt en kniv som hon tydligen stolt visar upp.

Finn fem fel. Ser två, en kniv och snöfall. Freya vann faktiskt en kniv som hon tydligen stolt visar upp. Oskar Henriksson

Här var man lycklig! Foto: Oskar Henriksson

Här var man lycklig! Foto: Oskar Henriksson

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *