FemmaN

Foto Tom Lindström T-W Media

Här är man fin, ansiktet säger väl lite hur jävligt det är med att åka bara backrace. Att jag inte åker i klubbkläder är att de blev stulna förra i hösten i Malmö. Men jag syntes bäst i dimman i alla fall. Foto: Tom Lindström T-W Media

Hemkommen till Skåne igen, det är en satans resa att köra till Torsby. Lyckades att bli femma i dagens jaktstart, startade som femma och ligger femma i totalcupen nu efter två av sex deltävlingar i STS Roll cup. Bra det av en skåning som mig som inte kan åka, rent tekniskt har det känns väldigt dåligt (som alltid) men kroppen har varit i fint slag trots en tuff vecka med extra jobb, långa resor och relativt mycket träning (över 15 timmar). Gjorde idag mitt bästa klassiska lopp på rullskidor någonsin så det var bra men det är inte bra nog, det ska bli bättre.

Hela helgens resultat

Eftersom inte Tom Fahlen åkte dagens jaktstart i samma backe som igår så startade jag samtidigt med hemmaåkaren Anton Persson. Vi startade som delad fyra. Vi var dock långt efter de övriga tre framför oss, men bakom oss så startade Axel Bergsten bara två sekunder efter. Jag tog starten lite ironiskt nog då Anton är duktig sprintåkare. Det dröjde dock inte länge innan Axel tog tät och drog klart fortare än vad jag gjorde. Jag var nog lite seg från gårdagens lopp i aktionen. Hängde sedan med ganska lätt innan Axel tydligt inte ville dra, Anton verkade inte heller pigg utan jag tog sedan förningen fram till första branten. Kändes faktiskt ganska okej. Ganska tidigt in i första branten började Axel dra ifrån. Anton försökte att hänga i och jag likaså bakom Anton men han for iväg en aning innan jag gick om Anton och försökte köra ifatt Axel igen. Efter den långa första stigningen så skiljde det omkring fem sekunder och jag märkte sedan ganska tidigt när vi gick över till stakning (fortsatt uppför) att Anton släppte bakom mig. Detta skedde efter tre kilometer. Sedan åkte jag bra i ett eget jämt tempo och höll avståndet ytterligare två kilometer, det var faktiskt så att jag tog in lite när det inte var fullt så brant d.v.s. då man kunde staka. Orkade inte riktigt sen på slutet när det blev mer motvind, Axel drog ifrån ordentligt sista kilometern och var hela 27 sekunder förre mig i mål. Blev lite stor tidsskillnad men Axel är väldigt duktigt så det var inte så konstigt. Axel blev 18:e man och 5:e svensk i förra årets Vasalopp, jag blev 220:e förövrigt.

Blev även idag förstås väldigt trött och orkade inte riktigt hela vägen, har för dålig teknik helt enkelt som begränsar mig en hel del. Trots detta är jag mindre än minuten efter dagens vinnare som återigen var Markus Ruus, tät följd av Robin Norum. Var 1:44 minuter efter förra året vid likadant dystert väder med regn som idag som då. Åkte dessutom klart snabbare än idag än då. Skulle jag gjort något annorlunda hade jag möjligen haft dubbla backspärrar. Det hade Robin Norum och när vi testade rull (väger lika) så gick hans en smula snabbare men de gick verkligen inte långsammare vilket de kan om man har dubbla backspärrar. Eftersom det små släppte uppför mest hela tiden så var det svårt att åka avslappnat och energisnålt. Sen min teknik gör det hela inte lättare att få ”fäste” med rullskidorna, är lättare hänt att det släpper lite när det dessutom är regnigt och blött.

Lite siffror från loppet:

 • Tid: 24:41 min
 • Distans: 7,17 km
 • Snittfart: 17,43 km/h
 • Snittpuls: 174 (90 %)
 • Maxpuls: 183 (94 %)

Få vara nöjd över att man slog samtliga hemmaåkare (SK Bore), dock fick jag stryk av två idag och en igår men totalt bättre än hemmatrion. Hade 7:e bästa tid idag.  Dessutom var det bara två norrlänningar som var förre mig totalt. Eller snarare som född i Ystad och uppvuxen på slätterna på Österlen så är allt norr om Eslöv norrland för mig, i så fall slog jag alla norrlänningar. 5:a i totala cupen är en bra start men värst var Freya som är fyra i totalen i juniorklassen. Trist är det endast var en tjej i seniorklassen som lyckades köra båda dagarna. Jag kan inte begripa att inte fler tjejer ta chansen om att dels att lyckas komma med till rullskidlandslagen men framförallt få en bra placering i den totala cupen där det är lika mycket prispengar som för oss i herrklassen. En vanlig motionär hade kunnat delta i samtliga cuptävlingar och hamnat topp sex och fått prispengar. Att inte fler ta chansen är anmärkningsvärt, en annan få slita som ett djur och i bästa fall kanske man kan tjäna en femhundring x tre i slutändan.

Nu ska jag plocka isär mina rullskidor och ge dem vård och kärlek.

Fler bilder från igår:

Foto: Kent Blom

Foto: Kenth Blom

Foto: Kenth Blom

Foto: Kenth Blom

 

2 tankar kring ”FemmaN

 1. Erik W

  Grymt bra kört och kul läsning. Varje gång jag går in och läser dina race reports är det intressant och öppet! Gillas.

  Svara
  1. Johannes Inläggsförfattare

   Tack! Jag har nog hittat min stil nu på min egna hemsidan, många som gillar den och har väldigt många läsare. Jag gilla att vara öppen med mitt liv och träning. Tack själv för en bra och inspirerande blogg!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *