Bensär och höga knän

Toppen av Orabacken

Toppen av Orabacken, Sjöbo.

Har tränat två pass idag. Först skate (bensär) och sen skogslöpning/orientering/löpskolning (höga knän). Gav mig ut för att vara mig ett tidigt pass (kl: 7:50), allt för att slipa blåsten. Lyckades ganska väl med det, men en halvtimme tidigare hade nog inte varit fel att komma ut. För att få ett vettigt bra pass på rullskidor när man bor på Österlen, så måste man ta hänsyn med vinden. Ju mindre vind desto lättare är det att fokusera på tekniken på ett bra sätt och då få till ett bra pass.

Jag är ingen morgonmänniska men efteråt är det skönt att man har tränat tidigt och som idag innan frukost. Jag brukar inte ha några problem att träna lugna pass innan frukost. Hårda pass innan frukost passar inte alls mig, är bara seg då och blir illamående. Vi är ju olika.

Jag for iväg i den fina men kyliga morgonen på mina tävlingshjul skate. När jag tränar skate i Skåne blir det oftast på tävlingshjul, nästan uteslutet under sommar halvåret. Det brukar vara ganska lite trafik också på vägarna på Österlen och många vägar att välja emellan. Dock en del trafikidioter som idag. Första bilen som körde om idag (efter 4 km) var inte glad på mig, något bitter jävel som säkert heter Greger. Det är tydligen känt att man heter Greger och är bitter och klagar på skidåkare, som är ute och tränar. Jag snittade förövrigt 24,4 km/h och med stundtals kilometers med fri sikt, så kan jag inte påstå att jag var i vägen.

Annars hade jag lite ”farthinder” i form av vägarbeten, tre stycken faktiskt och även på vissa partier låg det grus på en del sträckor där jag åkte. Givetvis på alla nerförsbackar som i och för sig är få men ändå. Då fick man träna på att bromsa, det är bra träning det med. De övriga nerförsbackarna kunde jag ligga i fartställning, något som i och för sig är ovanligt även på tävlingsrull hemma på slätterna.

Som vanligt såhär tidigt på morgonen så har jag galet låg puls, men redan när jag körde min första av tio impulser inlagt under passet, så blev det genast bättre på den fronten. Hade en snittpuls på 72 %, vilket är helt normalt för mig på ett lugnt distanspass skate, som idag. Jag var ute i 1:45 timmar och kom på det en dryg mara. Var gott med frukost sen efter den turen.

Jag kommer fortsatt att åka en del skate och då på tävlingshjul, allt för att hitta en go känsla som jag behöver under tävlingarna i maj som troligtvis är direkt avgörande om jag kommer med i rullskidlandslaget eller inte. Känslan idag är bättre än tidigare pass hittills i vår. Dock är det i hög fart och tävlingstempo det ska gälla. Inte på lugna pass som idag då jag faktiskt hade en snitthastighet på 32 km/h i två kilometer. Medvind och bra asfalt förvisso men lika många höjdmeter som fallmeter. Även känslan på sämre asfalt kändes bättre idag, nu var det inte så dåligt asfalt generellt där jag åkte idag men det är bra träning även det att åka på sämre underlag.

På kvällen efter jag slutat jobbet åkte jag till Ora, Sjöbo för att springa lite. Först lite löpskolning och sedan lite orientering faktiskt. Ska tävla på söndag men har inte lärt mig alla symboler som finns på en orienteringskarta. Har faktiskt knappt lärt mig någon. Fanns visserligen inte några kontroller men jag sprang i nummer ordning från förra och enda gången som jag faktiskt har sprungit orientering. Det var för två veckor sedan. Började med udda nummer till jag kom till det högsta och sen gick jag ner till lägsta, fast i jämna nummer. Lite svårt att begripa när jag själv knappt begriper det hela.

Man fick hitta på sin egen runda. Dock så har jag bra lokalsinne så jag visste ju redan var alla ” kontroller” låg. Men kul är det i alla fall och det blev en del höjdmeter (300 m) på de 9,3 kilometerna som jag sprang i skogen. Har lärt mig hur ”hindrade undervegetation ser ut på kartan nu. Det visste jag inte sist och fick därför ordentligt med rivsår från taggiga buskar.

Jag tyckte orientering gick bra, var ju inte så svårt att hitta egentligen då jag visste var jag skulle mest hela tiden. Blev lite yr och fick ta det lite lugnt och välja lite enklare vägar och slippa titta på kartan så ofta. Skulle varit fint om jag hade svimmat där mitt i skogen. Finns ju inte en människa så sent på en fredagskväll. Såg bara ett rådjur och jag är säker på att denna filur hade sagt till sina vildsvins vänner som skulle komma och käka upp mig. Vilken tur att det inte blev så! Totalt blev kvällspasset 1:15 timmar långt och om man addera tiden i dagens första pass blir det tre timmar total träning idag. Fint det!

13090633_10153353016416707_1679413237_o

Finns t.o.m. lift i Orabacken, den få dock inte användas så ofta p.g.a. snöfattiga vintrar men jag tror den fick användas några dagar denna vintern i alla fall.

Finns t.o.m. lift i Orabacken, den få dock inte användas så ofta p.g.a. snöfattiga vintrar men jag tror den fick användas några dagar denna vintern i alla fall.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *