Backintervaller i Ladängen och Gustavbergsbacken

Löpskolning: Högaknän/hög skipping

Vaknade i morse helt utan att ställa klockan och kunde notera elva fina timmars nattsömn och då vaknade jag inte allt för tidigt utan slocknade snabbt igår. Dessvärre verkade inte elva timmar hjälpa speciellt mycket när jag skulle springa backintervaller i terrängen i Ladängen och Gustavbergsbacken. 

Det var en seg kropp när jag började med ett längre drag uppför, där jag började vid Coop på Frösön och sprang upp till Ladänges parkering. Detta var ett A2/tröskeldrag endast uppför, 78 höjdmeter och 1.81 kilometer på 7:33 minuter med 160 (83 %) i snittpuls. 4:12 min/km tempo var ingen märkvärdig fart direkt, borde kunna hålla runt 4 min/km tempo, speciellt när det gick på asfalt. Sedan passade jag på att köra löpskolning i tio minuter innan jag körde två längre intervaller följt med två kortare intervaller med extrem lång vila på mellan 5-10 minuter, detta för det idag tog extra lång tid att ta sig ner från backen.  Dels för jag hade skor (S-lab sense 7SG) som inte hade det bästa greppet i skogen, ivrigt bra och dels att jag var bra krokig efter intervallerna att jag fick ta mer försiktigt på vägen ner än vanligt. Dessa siffror fick jag på de fyra intervallerna:

  • Tid: 4:32 min – Distans: 0,84 km – Snittpuls: 168 (87 %) – 120 höjdmeter
  • Tid: 6:05 min – Distans: 1,15 km – Snittpuls: 166 (86 %) – 102 höjdmeter
  • Tid: 1:57 min – Distans: 0,31 km – Snittpuls: 167 (87 %) – 69 höjdmeter
  • Tid: 3:10 min – Distans: 0,39 km – Snittpuls: 166 (86 %) – 93 höjdmeter
Ladängen, Åreskutan där bakom molnen någonstans.

Jag gillar att springa varierande när jag springer intervaller, så idag var inget undantag, hade generellt låg puls idag men fick ordentligt med syra, speciellt de två kortare intervallerna, så mjölksyra fick jag i alla fall, trots maxpulsen landade på blygsamma 178 (92 %). Jag gillar också Strava, för då kan man jämföra sina egna med andras tider, så de fyra intervallerna har alla Stravasegment, men lyckades bomma tre av dem då jag stannade för tidigt och den sista lyckades jag pricka men den fick jag börjar gå i det höga gräset (bredvid liften vid Gustavbergsbacken), så där blev det en dålig sluttid men blev trött till förbannelse ändå. 

Den första av de fyra intervallerna gick från Lövstabadet upp till toppen av Ladängen. Startade lite tidigare i segmentet och fick springa ut i skogen några sekunder då en hundägare inte hade koll på sin hund som inte såg alltför snäll ut men det gick bra men tappade några sekunder där. Men lyckades stanna för tidigt så min tid på segmentet stannade inte förrän jag gick därifrån, jag tror jag var cirka 15 sekunder från  Oskar Kardin som har rekordet där. Nästa intervall gick från liften vid Gustavbergsbacken och sen slingrade den upp runt backen till toppen av Ladängen. Samma sak där, missade rekordförsöket för jag stod still alldeles för länge på toppen.

Nästa rekordförsök som jag faktiskt lyckades med om jag nu inte stannade för tidigt den här gången med, så tog aldrig rekordet från Anders Södergren. Som vanligt startade jag klockan några sekunder innan segmentet började men stannade för tidigt men med 1:57 minuter som jag hade så skulle jag tagit rekordet med minst två sekunder men får väl göra ett nytt försök. Dock var det en mjölksyrefest ur en annan värld och jag var faktiskt 17 sekunder snabbare än för ett år sedan så även om det kändes segt så var det nog väl genomförda intervaller idag och var nog inte så dåligt som det kändes. Sista intervallen skulle jag behövs mina Salomon Speed, inte för namnets skull utan för bättre grepp. Senaste regnen i kombination av massa downhillscyklister åkt lift så var det snorhalt och fick kliva på vad jag kunde bredvid i det höga gräset som tidiga nämndes men spurtade bra på slutet och hade sen stora problem att ta mig ner från backen innan jag kunde fortsätta jogga hem. Hela passet tog 1:50 timmar.

På eftermiddagen körde jag stakning på mina Elpex 3:or, de går nästan av sig själv dem men har problem med de mer fyrkantiga hjulen då de lätt sticker utan förvarning lite här och där. Byte plats på skidorna efter en timme och blev något bättre men annars gillar jag dessa Elpex Team 610- skidan. Jag var ute i 1:57 timmar, kom på den tiden 36 kilometer, 536 höjdmeter och 122 (63 %) i snittpuls. Bra dag med nästan fyra timmars träning, imorgon väntar en vilodag. Kan nämna att jag gjorde pizza på kvällen, med garnering av basilika och tomater odlade i lägenheten. Blev långt inlägg idag men alla har väl semester och tid att läsa, eller? 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *