Avgiftbelagd rullskidbana i Östersund

Idag börjar det kosta att åka på rullskidbanan i Östersund.

Beslutades i veckan att det redan från och med fredag den 1:a juni d.v.s. idag  kommer kosta att åka på rullskidbanan här i Östersund. När beslutet väl var klubbat så skrev jag så här på Facebook: ”Oavsett vad man tycker om att betala för att åka på rullskidbanan eller inte så tänk att det är en billig livförsäkring då man undviker trafiken, bilar är hårda. Bara om övrigt folk visar respekt och inte gå på eller vistas (av säkerhetsskäl) på rullskidbanan så har jag inga större problem att betala för att åka, bara om det är gratis för barn och ungdomar. Om samma scenario hade skett i södra Sverige hade förmodligen folk inte haft några problem alls att betala”. Tycker likadant idag men det är många frågetecken som har dykt upp i min hjärna de senaste dagarna.

Jag har fortfarande inte några problem att betala 600 kronor för säsongskort (60 kronor för dagskort), detta då jag förnärvarande få in tillräckligt med inkomst för att göra det till en liten utgift för min del. Har fått inkomst från tre olika jobb, studiebidrag och även tjänat ihop prispengar denna månad, men jag har tidigare liksom många andra skidåkare idag i stan lever allt annat än gott då det krävs uppoffringar såsom ekonomiskt som enorm träningsbörda för att vara elitsatsande. Idag flyttar många till Östersund för att hålla på med skidskytte eller längdskidåkning, mycket p.g.a. att det finns en rullskidbana och en skidskyttevall i anslutning. En stor fundering som jag undrar över är om några politiker överhuvudtaget frågat de som använt den nästan dagligen från maj till oktober, jag har svårt att tro på det.

Något som också känns ogenomtänkt är varför det beslutades att gränsen för att åka gratis blir 17 år, d.v.s. mitt i gymnasiet om du nu läser skidgymnasium över fyra år, du ska alltså betala dina sista två år du går där men inte de första, varför inte låta alla åka gratis som går på gymnasiet, eller varför inte upp till 23 eller 25 om man studera. Jag få tillägga att Centerpartiet yrkade för att det fortsättningsvis skulle vara gratis för alla, som det varit förut alltså.

Jag har åkt runt på rullskidbanan idag och är fortfarande kluven hur det borde vara, eftersom man betala skatt så borde man tycka att man bör utnyttja rullskidbanan gratis men samtidigt finns det andra idrotter som kostar som är i kommunens regi. Sen tycker jag att man nu ska kunna ställa högre krav att rullskidbanan ska sopas oftare och gärna dagligen, framförallt under hösten. Under dagens tur var det helt ärligt fler löpare/gångare som använde rullskidbanan än rullskidskidåkare, frågan är om de också borde få betala för att vistas på rullskidbanan. Av säkerhetsaspekten är det faktisk åt helvete att de finns där, då många lyssna på musik och inte har koll om det kommer rullskidåkare. Ur ett annat säkerhetstänk är att fler rullskidåkare nu ger sig ut i trafikerade vägarna runt omkring Östersund, de kanske t.o.m. börja använda de odiskutabla expresscykelvägarna som ironisk nog öppnades idag mellan Lugnvik till stan, undrar när de börja ta betalt för den? Ur ett folkhälsoperspektiv är det bra med gratis tillgång till en rullskidbana, den är inte kuperad överallt så alla kan njutna den.

Tanken är att kommunen ska få in mellan 200 000- 300 000 i form av avgifter på rullskidbanan per år, lär inte hända men om så är fallet hoppas jag de pengarna går till Litsbacken.

Slutligen vill och hoppas jag få in så många synpunkter som möjligt om vad framförallt längdskidåkarna som använder den mest tycker om det hela, så man kan få en uppfattning och sedermera driva frågan vidare.

Här är ett SVT- reportage angående att ta betalt eller inte, jag syns i tio sekunder på slutet. Tror det var i måndags och jag åkte på 4:or.

 

 

En tanke kring ”Avgiftbelagd rullskidbana i Östersund

  1. Stefan

    Hallå Johannes! Nu har jag använt din analys om avgiftsbelagd rullskidbana som ett exempel på min blogg att fler längdskidåkare borde engagera sig partipolitiskt. Fortsätt med analyserna!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *