80:e i SM 15 km klassiskt

Då var det här helvetet över och det slutade med en stabil 80:e plats där man var 7:39 minuter efter Calle Halvarsson vilket kan tyckas mycket men eftersom det var långa åktider, tuff kupering så var det inte så mycket sämre än i fjol då jag blev 70:e man över 15 kilometer. Den gången var banan kortare och inte lika tuff samt gick i skejt. 

Resultat

Eftersom vi saknar ledare på plats så var logostiken inte det enklaste för oss fyra som idag representerade If Ski Team Skåne, men jag och Viktor testade samt åkte lite av banan som är en så pass tuff bana som få tumma på reglerna lite när det kommer till höjdmeter men det gillar man egentligen så ska inte klaga. Innan start så blev jag intervjuad, helt beroende att man var skåning, ingen annan anledning. Mina klubbkamrater startade efter varandra i början av loppet och jag startade 8-9 minuter efter dessa. 

Banan vi skulle åka var fem kilometer lång och skulle då alltså plågas igenom tre varv, den är ju jobbig bara att åka lugnt på den så det var en utmaning att ta sig ann denna kalla dag där temperaturen visade -15 grader. Jag kom iväg okej och klarade första delen som egentligen bara består av nerför med en massa svängar som man klarade helt okej. Sen hittade jag ett bra tempo även om det kändes tungt, att det gled dåligt gör ju att det känns tungt med. 

Ut på varv två såg jag Rasmus Blom var väldig nära mig som hade startat en minut bakom mig. Tänkte att det här inte var så bra men tuggade på i mitt tempo, hade dock svårt med andningen och hade låg puls, detta berodde säkert på de bittra kalla minusgraderna. Ut på varv tre fick jag syn och plockade en del åkare, summa summarum så hade jag troligtvis bra glid, inte sämre någon annan men inte heller bättre. Fästet hade jag önskat var lite bättre så jag kunde diagonalat mer men det handlar om att orka trycka ner skidorna också när man blir trött, vilket jag helt klart kan bli bättre på. Ut på sista varvet så var det mer folk också och jag få väl säga att man hade lite oflyt att jag var tvungen att flytta på mig vid dåliga stället ut med banan, där jag säkert tappade en del sekunder. Däremot så lyckades jag saxa ikapp några av dessa som kom ikapp och som hade startat tidigare än mig och var på olika varv, detta gav lite mer energi och stretade emot väl och sista kilometerns fick jag kriga på men samtidigt ha koll bakåt. Det var många som hejade på en Anders och jag tänkte ”vilken jävla Anders” och varför kommer han inte ikapp mig. När jag väl klev åt sidan så var det Anders Södergren, med en släppande Carl Olander: Försökte hänga i och sen spurta det sista in i mål. Siffror från loppet:

 • Tid: 48:51 min
 • Distans: 15,10 km
 • Snittfart: 18,5 km/h
 • Maxfart: 53,1 km/h
 • Snittpuls: 169 (88 %)
 • Maxpuls: 178 (92 %)
 • Höjdmeter: 606 m

Hade låg snittpuls men även låg maxpuls, gick liksom inte mer i kylan, trist att det var så idag för jag bruka inte uppleva att det är så mycket svårare att driva puls när det är kallt, lyckades så sent som för några dagar sedan. Sen är dagens bana riktig tuff utför, som menas att den är krävande då du måste jobba hela tiden, få liksom inget gratis. Gillar annars banorna, de är utslagsgivande och roliga. Få vara nöjd över insatsen, har varit i ganska dålig form länge och motivationen har inte varit på topp men har ändå kört de grispassen som krävs för att kunna ligga på den nivån som jag ligger på. Även om det är långt upp till vinnaren så är inte avståndet så våldsamt stort till många andra duktiga åkare. 

Imorgon väntas stafett och vi startar omkring 9:30 någonting och jag kör första sträckan och ska försöka hålla oss kvar så länge som möjligt i den stafetten och ge mina klubbkamrater (Johan och Mats) bästa förutsättning som bara går. 

2 tankar kring ”80:e i SM 15 km klassiskt

 1. Pehr-Eric Pehrsson

  Hej Johannes,
  Kul att se dig i TV och du kämpade på bra i saxbackarna.
  Banan beskrevs som mycket utslagsgivande och inga lätta nedförsbackar att återhämta sig.
  Bra jobbat och 7.39 efter segraren skall du vara nöjd.
  Ski Team Skåne med flaggan i topp.
  Håller tummarna för stafetten och STS.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *