5:a Holyrace 2019

Sprang in mot mål och tävlade för dagen för Centerpartiet/Andrarums IF.

Jag lyckades bli 5:a i första upplagan av Holyrace mellan Alsens kyrka och Offerdals kyrka, ett otroligt evenemang rakt igenom och ett mycket bra startfält där jag är nöjd över min placering och hur jag genomförde loppet. Har dock inte sätt någon resultat men det kommer.

Starten för oss i elitklass var kl: 12, dessförinnan hade många andra livsnjutare/löpare startat tidigare, så vi var ett litet men som sagt bra startfält. Jag höll på missa att värma upp då jag stötte på Jerry Arhlin som idag var åskådare men efter en del snack om träning så gav jag mig iväg på en kort uppvärmningstur på en kvart där jag körde 6-7 minuter i tröskelfart. 

Starten var minst sagt speciell, då prästen (som också delade ut nummerlappar vid altaret) stod och predikade och när han väl sa amen så fick vi lov att springa i väg. Loppet startades med att springa uppför första kilometern där början gick över en kohage, uppför och kohage är min melodi så jag tog täten direkt och körde på ett för mig kontrollerad tempo men det var min taktik att försöka grilla motståndet så mycket som möjligt där jag har en möjlighet att göra det. Jag hörde att det flåsades bakom men kände mig stark. Första kilometern var det en stigning på 54 höjdmeter och sen väntades lite upp och ner i besvärlig ojämn terräng. Min start gjorde att vi var sex man loss men jag hade tyvärr inte någon vidare tempoökning utför utan tappade sakta men säkert, trist förstås men samtidigt smart av mig att kunna springa i mitt tempo för jag kände igen terrängen och viste vad skulle komma. 

Kilometer tre och fyra var mer av den lättare terrängen på banan, ganska flack, delvis på gräs (mjuk p.g.a. all den senaste regnet) och delvis på grus (svagt uppför) och efter det väntades böljande terräng svagt uppför kan man säga, ojämn och besvärlig var det i alla fall och jag såg ingen framför mig heller vilket var lite ovisst men jag kände mig ganska trygg med den intensiteten jag låg i. Sen där i skogen lyckades jag se en löpare och snabbt kom ikapp. Det var Emil Meijer som jag sprang förbi och var lite förvånad att det var just han som hade släppt kvartetten där framme. Fick sedan höra att Rasmus Hörnfeldt som också vann idag hade ökat tempot där Emil försökte hänga med men föll sen igenom, trist när det blir så men bra att man försöker. 

Sprang sedan vidare och jag tror det var över den andra myren där man sprang på spång så jag loppets 2:a, 3:a och 4:a, insög att jag kan nog närmare mig då det väntade två korta branta backar där jag kände att jag kunde ta in tid. Såg att jag närmade mig snabbt Olle Olsson Bad som är en f.d. skidskytt men framförallt en duktig löpare. Kom sånär ikapp i den första branta backen, sen drog han ifrån igen något innan jag kom ikapp och förbi honom i den andra branta backen, den upp mot bergspriset som var 15 kvadratmeter alunskiffer från bygden, mäktigt pris. 

Jag fick även en lucka ner till Olle innan den brutala nerförsbacken på nära 200 fallmeter på en kilometer i besvärlig terräng. Efter ett tag kom Olle ikapp mig och jag släppte förbi honom och försökte hänga på. Det fungerade ett tag men med lite snedsteg och en aning för mycket försiktighet gjorde att Olle drog ifrån allteftersom, samtidigt då det var lite läskigt att springa förbi i hög fart alla som startat tidigare på dagen, men det var samtidigt kul med lite publik nerför den svåra utförslöpningen. Jag höll 4 min/km tempo nerför där och använde för dagen Inov- 8 X-talon 190, en bra skor med bra grepp, tyvärr så vågade jag inte springa på som t.ex. Olle, jag hade klarat det bra med dem skorna men ibland blir det inte så som man tänkt sig. Både jag och Olle halkade till vid en spång med och det gjorde knappast mitt självförtroende bättre heller, jag trillade dock inte men landade i diket istället bredvid. 

Sedan fortsatte vi nerför ett tag till och i den terrängen som jag missade att springa i förra veckan då jag provsprang banan. Det var stig och lite lättare att se vad man satte ner fötterna och känslan i benen var fortfarande ganska god trots det återstod ganska lite av loppet. Sedan kom vi ut på grusvägen och då visste jag att det endast återstod grusväg. Jag såg att jag var ungefär 15-20 sekunder bakom Olle, förstod om jag kunde hålla det avståndet in mot sista backen upp mot målet så kanske jag hade en chans. Trots att benen inte var tokstumma så lyckades jag bara hålla 3:45 min/km tempo på den relativ flacka kilometern innan sista backen. Det viktigaste var trots allt att jag inte tappade tid på Olle och jag kunde sen när backen började ta in sekund efter sekund. Flackade sen ut lite på slutet och jag och Olle höll emot, jag var nära men aldrig riktigt nära att komma ikapp honom, sen saknade jag det lilla extra också på slutet, inte lika lätt att pressa sig till det yttersta när man slåss om 4-5 placeringen.

  • Tid: 49:21 min
  • Distans: 11,73 km
  • Terräng: Besvärlig
  • Snittempo: 4:12 min/km
  • Snittpuls: 178 (91 %)
  • Maxpuls: 187 (96 %)
  • Höjdmeter: 358 m
  • Fallmeter: 331 m

Jag är nöjd över det jag presterade men dagens evenemang handlade mer om än bara tävla, det handla om gemenskap, hälsovård, integration, landsbygd o.s.v., listan kan göras lång. Hej Främling var där och serverade mat, miljardären Dan Olofsson var där och pratade om att det finns framtidstro i bygden, där han själv kommer ifrån, det delades ut priser till de lokala förmågorna i Offerdals SK, musik var det också och det kändes som hela bygden var där. Listan kan göras lång men ett grymt tack för det här evenemanget och extra stort tack till tävlingsledarna Mattias Bångman och Max Novak som med andra rustat upp och gjort klart den här slingan som man nu utan problem kan springa, gå meditera o.s.v. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *