57:a i SM Skiathlonen

Idag avgjordes första tävlingen i SM när Skiathlon 30 km stod på schemat för oss herrar. Vad tidigt på plats och mötte Marcus och Anna Hellners föräldrar som skulle hjälpa till med service med langning och extra stavar, vilket som tur inte behövdes. Testade mina skidor, både skate och klassiskt och märkte att de fungerade. Stack ner relativt tidigt till starten och la ut skateskidorna och skatestavarna. Mötte då Axel Bergsten som precis som jag var ensam i respektive klubb (tävlar för AXA).

Jag stod nästan längst bak för jag var rankad 3:e sämst i ett brutalt bra startfält, saknades nästan inga av de bästa åkarna vi har här i Sverige. Dock gick spännet på pjäxan sönder men lyckades fixa till hyfsad men tappade lite stabilitet. Starten går och man frös som vanligt och regn blåst och 2 plusgrader påminde mer som skånskt vinter, vilket förvisso borde passa mig. Kom med bra i starten och bara ”hängde med” i första backen och körde på bra i första varvet och hängde med i första varvet som var något kortare än 3,75 km slingan vi skulle åka 4 varv klassiskt och 4 varv skate på samma bana. Ut på varv 2 tappade jag täten men tuggade på bra i både varv 3 och 4 med och tog lite åkare hela tiden.

Strulade sen med skidbytet och höll på trilla då klistret hög i mattan där skidbytet gjordes. Kändes annars kanon ut på skaten och plocka placering direkt och hade inte alls problem att byta teknik som vissa skidåkare kan ha. Tyvärr föll jag i den branta svåra utförsbacken som vi körde totalt 7 gånger idag. Gick i 70 km/ h och tog bara tvärstopp och föll ut ur banan och slog vaden. Det visade sig att vara en ”lårkaka” på vaden efter ha uppsökt läkarvård efter tävlingen. Jag var inte ensam att falla, många såg jag och Calle Halvarsson flög t.o.m. ut och förbi skyddsnätet. Kom upp men såg inget för all snö på glasögonen och såg inget uppför den kommande brutala uppförsbacken. Tappade mycket men fick ny inspiration och kraft när herrtäten led av Marcus Hellner.Kunde överraskat lätt gå med i ca: 1,5 minut innan jag tappade. I näst sista varvet så kom Södergren och Rickardsson ikapp och Södergren flög förbi medan jag kunde hålla Rickardsson rygg hela vägen i den tuffa stigningen, kul men blev väldig stum men fortsatte tugga på sista varvet också och gled in på en 57:e plats av 61 fullföljande deltagare.

Nöjd över insatsen troligtvis det bästa jag gjort på snö och slå åkare som jag inte har varit nära att slå förut. Var 12:45 min efter Marcus Hellner i mål men efter fallet blev jag passiv i den backen jag föll i och tappade förstås ännu mer, men ska bara släppa handbromsen på lördagens 15 km skate. Hade bara en snittpuls på 86 % vilket säger att det finns mer att ta av, dock orolig över att den var så låg och framförallt efter fallet. För formen finns där tycker jag, kände mig fräsch inför varje uppförsbacke och kunde tugga på. Skoj att mäta sig med de bästa. 🙂

Resultat SM- Skiathlon 2015

Slutligen ett stort tack till Swix och Forneman som vallade mina skidor så himla bra idag och Gällivare Skidallians där Kerstin och Thomas Hellner hjälpe till med lagning, guld värt för mig.

Langarna.

Langarna Hellner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *