2x klassiskt i Borås

image

Avslutade den sista dagen i februari med två fina skidpass i Borås och för första gången nånsin jag har varit i Borås vintertid så sken solen likt en Oscarsstatyett denna dag. Enligt P4 Sjuhärad så har Alice Wikander rötter från Borås, trodde hon var från Göteborg men vad vet jag. Något jag vet är att jag är ganska dålig stakåkare på snö, kan beror på att jag nästan aldrig kör stakåkning när jag åker längd. Satsar på traditionellt och fokusera därför mer på diagonaltekniken. Men idag körde jag mitt blott andra stakpass på snö denna vinter. Vinterns till idag enda stakpass var när jag åkte Tranemoloppet i början på januari.

Dagens första pass blev i Hestra tillsammans med Robert Malmgren, den stakande brandmannen. Han blev förövrigt 5:a i Borås ski marathon, den platsen jag hade innan jag klev av. Vi är väldigt lika och jämna med varandra när det gäller långlopp. Robert är en av som jag vet och känner som kan staka sig igenom ett Vasalopp som inte står i elitledet. Är annars skeptiskt till att folk sämre än topp 150 stakar Vasaloppet, är väldigt få som egentligen klara av det och jag hoppas att de är stenhårda när det gäller tjuvskate nästa helg.

Någon tjuvskate blev det inte under dagens lopp, vi båda körde ovallat och jag körde på mina skateskidor, de gled något sämre än Roberts. Efter lite uppvärmning drog vi igång med 20 kilometer i långlopps tävlingstempo, A2 för min del. Vi drog varannat varv, fem vars då vi körde tio varv totalt. Fick kämpa lite extra när Robert drog, framförallt när det gick lite lättare (platten nerför). På sista varvet fick jag släppa nästan direkt men Robert var snäll och lät mig komma ikapp. Jag kommer inte att staka Vasaloppet då jag anser mig för svag till detta. Det märktes tydligt på plattåkningen och när det gick brant uppför. Tur att det finns förbättringspotential. Totalt blev passet 34,13 kilometer långt som tog 1:49 timmar och 563 höjdmeter. Bra pass!

Data från intervallen:

 • Distans: 20,43 km
 • Tid: 58,18 min
 • Snitthastighet:21 km/h
 • Snittpuls: 161 (83 %)
 • Maxpuls: 172 (90 %)

Åt sedan en fin lunch tillsammans nere i stan, var tydligen ett ställe med mycket tjejer och det stämde ju. Var dock ingen som friade denna ”tjejens dag”, var kanske bäst så. Jag som trodde att tjejer kunde fria alla dagar året runt, men jag kanske har fel. Maten var hur som helst god.

Stack sedan till Borås skidstadion och körde ett klassiskt pass till fast nu med fäste. Tänkte köra åtta varv plus lite glidtester och att det nog skulle ta två timmar. Jag hade fel, det tog 1:59:59 timmar att genomföra passet. Började med två varv på olika skidor och sen glidtester på tio minuter. Åkte sen vidare på det paret som fungerade bäst, fästet som fungerade bäst idag för mig var universal blandat med rossa. Sista två varven började jag känna av det tidigare passet idag och åkningen från igår. Men det var härligt att vara ute i det fina vädret, dock så orkade jag inte trycka ner skidorna på slutet. Annars supernöjd över vistelsen här uppe som har bjudit på fina träningsmöjligheter, precis som vanligt.

Data från eftermiddagspasset:

 • Distans: 33,30 km
 • Tid: 1:59:59 h
 • Snitthastighet: 16,7 km/h
 • Snittpuls: 130 (67 %)
 • Maxpuls: 157 (81 %)
 • Höjdmeter: 730 m

image

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *