Världscupsseger

 

15555481_10153890514986707_1523903171_o

Foto: Patrik Modin

Vi lyckades ta en seger på dagens världscuplopp över 20 kilometer klassiskt i Vuokatti. Det var skoj att det gick så bra och vi ledde från start och vann tillslut med 1:23 minuter förre 2:an, fransmannen Clarion.

Känslan i kroppen denna dag var helt bedrövlig innan man satte på skidorna denna dag. Alla som kommer ihåg hur jag var och såg ut efter Stråkenloppet 2013 vet vad jag menar. Då var jag blek och vit som ett lik efter har väggat ut på sista varvet på den åtta kilometers slingan på en av Sveriges äldsta golfbanor Ryfors i Småland. Dessutom är Stråkenloppet ett av de äldsta skidloppet som finns. Den gången räckte det till att seeda upp sig till led fyra, idag räckte det hela till en världscupvinst.

Efter värmt upp och testat lite skidor var det dags att ge sig ut på dagens 3,1 kilometers bana som skulle köras sex varv. Dagens förhållanden var något sämre än igår, hade kommit lite nysnö under natten/morgonen som gjorde spåren lite lösa och man fick vagga fram lite mer än när spåren är helt perfekta och hårda. Ska inte klaga jag, utan alla andra har mer besvärligt än mig, t.ex. de utan armar som är galet snabba uppför. Tänk bara hur svårt många tycker det är att diagonala på platten utan stavar.

Tyckte vi startade kontrollerat men ledde från start till mål och sista halvan var vi klart snabbast. Skönt också att kroppen svarade lite bättre än på uppvärmningen. Var inga problem för mig idag, var kanske tur att det var just den distansen som gällde idag gynnade mig själv än någon annan distans skulle gjort. Jag låg oftast i ”gubbdistans” puls d.v.s. A2, en del A1 i början men sen mer mot tröskel på slutet. Det svåraste få jag nog säga inte var orken utan koncentrationen under hela loppet. Dagens lopp gick exakt på en timme. Av denna timmen har jag ingen möjlighet att dricka på ett smidigt sätt, så munnen är torr som öken efter ett race. Av den timmen är jag kanske helt tyst i cirka 15-30 sekunder. Annars jiddrar jag lika mycket som Petra Mede gör som programledare för melodifestivalen. Under denna timmen behöver jag också säga kommandon exakt rätt hela tiden så Zebastian kan följa min röst som går via en högtalare som sitter runt min midja. Sen måste jag som guide hela tiden vara väldigt snabb och trycka på vissa partier på en bana, så han inte kommer ikapp helt och hållet bakom mig via suget. Så ganska ofta har jag lika hög puls efter ett lättåkt parti på en bana som i en längre uppförsbacke.

Dagens snittpuls landade på 153 (79 %) av max och det ungefär en intensitet som jag har under ett lopp som t.ex. Vasaloppet. Snitthastigheten landade på 18,3 km/h, vilket få ses som snabbt då föret idag var ganska långsamt. Kul att få kliva högst upp på pallen, detta resulterade också 100 nya världscuppoäng och ledare i världscupen. Det jag själv kanske kommer ihåg allra mest denna dagen var när Lars Berger gratulerade oss redan i sista backen innan målgång. Mäktigt det då Lars har VM- guld i både längdskidåkning och i skidskytte. Han är ledare för det norska laget som också är på plats och tävlar.

Segerintervju med Zebastian, i filmen ser man även oss tillsammans in action.

Bilder:

15556247_10153890514926707_221002380_o

15595891_10153890514861707_507387977_o

 

Dagens resultat!

Dagens resultat!

Foto: Viestintäpalvelu Heidi Lehikoinen

Foto: Viestintäpalvelu Heidi Lehikoinen

 

4 tankar kring ”Världscupsseger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *