Var är min skumpa?

Det är väl typiskt Danmark att dela ut alkohol som första pris, vann en flaska vin när jag vann danska mästerskapen 2015, inofficiellt då jag inte är dansk medborgare ska tilläggas, även om många tror det som bor norr om Hallandsåsen. Jag ska vara tydlig att jag gav bort vinet, då jag inte dricker vin. 

För ganska exakt en månad sedan så sprang jag Jarvloppet i Järvsö som jag vann. I det loppet fanns det ett bergspris uppför sista stigningen som jag laddade lite extra för att kunna ta hem priset. I ärlighetens namn hade jag egentligen bara Konrad Mattsson Myhr som en som kunde matcha mig i den stigningen, då han sprang den kortare klassen (11 km) och jag mellanklassen (21 km). Jag mötte förövrigt Konrad vid flera gånger under dagens rullskidpass på rullskidbanan, mer om det sen. Hur som helst så skulle vinnaren utses kort efter loppen avgjordes och jag frågade vad det var för pris. Det var en flaska champagne, lite oväntat kan man tycka men så var det. Enligt Strava hade jag bäst tid uppför men jag har fortfarande inte fått någon flaska än. Nu avskyr jag egentligen champagne men det är ju principen, rätt ska vara rätt tycker jag. Kanske blir en reflektion nu efter detta inlägg, kan väl säga att det dök upp en hel del anmälningar till Skåne- DM på rullskidor sen jag skrev om evenemanget i söndags, oklart om det var det inlägget som påverkade, det vill jag vara osagt. Kanske dyker upp en flaska snart då. På tal om helgens Skåne- DM hoppas jag att ännu fler går in och anmäler sig så det blir många deltagare i loppet. Sista ordinarie anmälningsdag är imorgon.

Nu över dagens träning, för det har tickat in lite timmar in på träningskontot, behövs efter gårdagens vilodag. Det blev på förmiddagen ett stakintervallpass med Zebastian. Det märktes att kroppen har återhämtat sig fint efter förra veckans träning, kom upp i puls snabbt uppför men den sjönk även snabbt när man åkte utför, det visar att man är i god form. Form eller inte vet jag inte om jag var när jag gjorde säsongspremiär på SkiErg (stakmaskin), blev 3×200 meter efter styrkan som jag utförde innan jag skulle dra i den där stakmaskinen. Tänkt att man kan ha så mycket ångest över att dra så kort tid på en maskin som jag gjorde idag. Dagens resultat blev förutom att hela kroppen skakade efteråt följande: 37,7 sek, 38,0 sek, 38,0 sek. Hade wattal på ungefär 420 och snittiden blev 37,9 sekunder.

Är som bekant ingen stjärna på att dra i en SkiErg, har kört några tappra försök att köra 500 meters intervaller och brukar då har ett snitt på 1:50-1:53 min/500 m, vilket skulle få vilken medelålders man från Stockholm att skratta. Erik Wickström har gjort en studier som anses vara ett bra riktmärke vad man placera sig i ett Vasalopp kontra vad man har för SkiErg- tider, baserat på sin kroppsvikt. Jag som väger 70 kilo och har en 220:e plats som bäst i Vasaloppet. Jag har förövrigt aldrig åkt bra någon gång i ett Vasalopp. Enligt tabellen som Wickström kom fram till, så borde jag grovt räknat klara av 5000 meter SkiErg på omkring 19:30  minuter. Skulle jag kunna hålla 1:50 min/500 m som jag bäst har lyckas med i en serie intervaller typ 8×500 meter, hade jag kunnat krypa ner på 18:00 minuter rent teoretiskt, rent praktiskt är det mer eller mindre omöjligt för min del, då jag oftast är helt slut efter dragit 500 meter på 1:50 minuter. Jag har aldrig dragit 5000 meter på en SkiErg men hade jag gjort ett försök så hade jag kanske klarat uppskattningsvis strax över 20 minuter, vilket borde resultera i en 500 placering i Vasaloppet. Kanske var tur att jag inte var med i undersökningen men jag tycker den förövrigt är bra och trovärdig.

Däremot har jag av någon märklig förmån att kunna åka fort på 4:or, både intervaller och i distansfart. Jag kan alltså på en bra dag med rätt yttreförutsättningar (lite vind, flackt, draghjälp t.ex.) och snitta 19-20 km/h och ändå hålla mig inom A1. Oklart varför det är så när jag åker på 4:or och att jag är så dålig på att dra i en SkiErg men det jag vet är att du vinner inget Vasalopp varken på att dra snabbt i en SkiErg eller kunna åka fort på 4:or. Det var allt för idag.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *