Tung 4:a i Lundaloppet

Årets första lopp i löpning som också innebar årets första riktiga fartpass, eller snarare mjölksyrepass. Blev 4:a i loppet efter varit i ledningen i början. Trist att bli 4 men satsade på att vinna så brydde mig inte så mycket om jag hade blivit 3:a eller 5:a. Inte riktigt samma höga kvalité på motståndet som det var i 10 km loppet.

5 km loppet startades 45 min efter 10 km loppet hade startat. Det var tanken men 5 km loppet försenades, då arrangörerna ändrade starttiden p.g.a. att det inte skulle bli trångt på slutet, då både 5- respektive 10 km gick på gemensam bana. Klokt beslut men man behöver inte vara nationalekonom för att räkna ut att den ekvationen inte skulle fungera speciellt väl…………..arrangörerna hade ju ex antal månader att hinna räkna ut och planera det hela. Det blir väl bättre till nästa år.

14:27 gick starten, 13 minuter efter utsatt tid. Gjorde inte så mycket egentligen, utan kunde värma upp lite extra. Stod långt fram i starten och precis bakom en som såg ut som etiopiern och den trefaldiga olympiska mästaren Kenenisa Bekele, men det var inte honom men en bra rygg att ta tänkte jag. Massa småttingar (barn, ungdomar, juniorer) i början men efter ca: 200 meter tog jag rygg på ”etiopiern” och sprang sådär härligt avslappnad som brukas ses på sprinter när de springer 100 meters med hela skinnet i ansiktet fladdrar så där konstigt…………så kände jag mig. Min ”hare” (etiopiern) slutade plötsligt sluta springa så fick springa själv och kom snabbt ikapp han som var först, men han ledde inte utan som jag förstod inte räknades som ledare, då möjligen han inte hade nummerlapp och därför inte var ”med” i loppet. Det var så jag tolkade informationen på ledarcyklisternas radio, kan förstås har fel. Förövrigt gjorde ledarcyklisterna ett fint jobb med kommunikation där i täten, de gjorde allt rätt som gjorde det lätt för mig att springa ostört i täten i början av loppet.

Inte långt kvar.........förbi Grand Hotell . Foto: Maria Navasa

Inte långt kvar………förbi Grand Hotell . Foto: Maria Navasa

Tunga steg. Foto: Maria Navasa

Tunga steg. Foto: Maria Navasa

Fösta km gick bra, kändes kontrollerat på tiden 3:17. Sen började det inte kännas lika lätt och allt började kännas svårt på något sätt. Mycket riktigt fick jag tipset från en löpare som sprungit i det tidiga 10 km loppet att använd armarna mer i pendlingen. Kort därpå, precis innan 2 km märket blev jag passerade av loppets slutliga 1:a och 2:a. Nu började vi bara springa på kullersten, som var lite små hal på den knixiga svängiga banan. Efter drygt 3,5 km blev jag omsprungen av loppets 3:a och började få problem med håll som gjorde att tempot gick ner men definitivt inte flåset. Började också springa om löpare som var ute på 10 km loppet, det i sin tur med oansvariga (främst, småbarnsföräldrar med barnvagnar) och även en bilist som jag fick väja för, det sistnämnda borde ju aldrig få hända. Hände en gång när jag åkte Klöverådsloppet på skidor för en massa år sedan, men det är en helt annan bisarr historia. Var ganska less på slutet att sicksacka fram med löpare som jag sprang om i dubbel så hög fart, många av dem med musik i lurarna. Jag är väldigt skeptiskt med folk som lyssna på musik under tävlingssammanhang, då man ofta inte uppfattar vad som händer i omgivningen. I Erik Wickströms bok tar han upp just varför man ALDRIG så lyssna på musik under tävlingssammanhang. Köp den!

Det blev visserligen ett nytt personligt rekord (17:36) på 5 km, trots ingen optimal bana. Vädret var bra, drygt 10 grader, mulet med lite små regn, men en del vind. Det var en viss höjdskillnad av loppet, steg 19 meter totalt och var 14 meter nerför totalt. Hade hoppas på bättre tid men det finns många anledningar till att det inte gick bättre. För det första har jag nästan bara sprungit i terräng i lugnt tempo och knappt något på hårdare underlag och än mindre eller snarare inte alls i hög fart. Dels att jag återigen öppnade för snabbt, men i själva verkligheten är det att jag är för ovan att springa. Till stora delar gick banan på gatsten, lite på grusvägen genom stadsparken men tror nog valet av skor Salomon S-lab sense 4 var helt rätt. Tappade mycket rytm i alla kurvor som togs, samt på slutet då jag både tappade fokus och fick sicksacka mig fram samt att jag fick håll i nästan en km. Tappade mycket på slutet och var faktiskt 42 sekunder efter vinnaren Henrik Sällman. Hade önskat att det fanns en klass för dem med ett BMI över 22, har själv 22,5 och skulle ha vunnit den klassen i alla fall :).

Trots jag inte kände att jag tog i, så låg snittpulsen på 94 % och maxpulsen var ändå inte högre än 96 % av max. Tycker det är väldigt bra på en sådan distans som 5 km löpning, men kunde förstås spurtat lite bättre så pulsen hade kommit upp. Behöver också förbättra löptekniken/skolning för att det ska gå fortare. Hoppas jag lyckas med detta uppe i Falun då jag gjort klart med att jag kommer bo med två landslagsorienterare, känns att det finns potential att förbättra.

En tanke kring ”Tung 4:a i Lundaloppet

  1. Pingback: Nytt PB på Lundaloppet | Johannes Andersson Skånsk Skidåkare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *