Tröskelintervaller löpning

Jag och Bångman innan intervallerna. Foto: Patrik Modin

Idag bjöds det på tröskelintervaller hemma på berget mitt. Joggade runt berget och mötte upp Mattias Bångman vid Frösötornet där vi började med att värma upp ett varv på elljusslingan som vi sedan skulle köra intervaller på. Blev även lite löpskolning innan vi drog igång intervallerna. Ett varv mätte (enligt Strava) lite drygt 2,2 kilometer och 66 höjdmeter, varav sista 700 meterna har en stigning på 58 höjdmeter som ger en snittlutning på 8,1 %, ganska styv avslutning vi hade på varje runda.

Intervallerna kändes generellt ganska bra men hade svårt att springa bra utför redan under andra intervallen. Är väldig ovan att springa fort utför då jag har sprungit extremt lite av den varan den senaste tiden. Faktum var att jag faktiskt hade lika hög puls utför som uppför. Högst puls hade jag faktiskt strax efter en av de brantare backarna som gick utför, då jag var uppe i 176 (91 %) och något enstaka slag över tröskeln där och då. Sen hade jag en topphastighet på 26 km/h just där och då så det gick inte direkt långsamt. När jag sprang ST: Hans Extreme förra året nådde jag upp 27 km/h som snabbast, annars är fart över 20 km/h i löparskorna högst ovanligt för undertecknad. Första intervallen gick klart snabbast och den tiden vi tog var uppför, nerför sprang vi lika fort i princip varje gång.

Intervallerna i siffror:

  1. Tid: 8:17,4 min – Snittpuls: 165 (86 %) – Maxpuls: 176 (90 %) – Snittempo:      3:44 min/km
  2. Tid: 8:27,0 min – Snittpuls: 169 (87 %) – Maxpuls: 176 (90 %) – Snittempo:      3:48 min/km
  3. Tid: 8:28,8 min – Snittpuls: 168 (87 %) – Maxpuls: 175 (90 %) – Snittempo:      3:49 min/km
  4. Tid: 8:26,9 min – Snittpuls: 170 (88 %) – Maxpuls: 177 (91 %) – Snittempo:       3:48 min/km

Så gott som all tid av min knappa 34 minuter intervalltid låg inom 87-90 % av max vilket är inom min uppmätta tröskelgräns. Lite märkligt att jag hade så hög puls utför men det beror nog på dålig löpekonomi, så det finns klart förbättringspotential där. Uppför kan man inte klaga, kändes inte som det gick snabbt men det berodde på att backen upp till mål är ordentlig tuff. Tror jag har stor nytta av detta pass inför ev. Lidingöloppet om exakt en månad. Tror dagens belastning är ungefär vad jag behöver och ska ligga på för att ta mig igenom loppet. Blev nästan en mil idag så det kändes i benmusklerna lite här och där. Tror jag inte hade haft något problem att hålla samma fart i två mil i samma typ av kupering. Faktum är att dagens kupering är bra mycket mer kuperat generellt än just Lidingöloppet, dock ingen Abborebacke som Lidingöloppet har men bra träning att på alla sätt att köra dagens pass. Sen är det väldigt roligt med sällskap med. Passet avslutades med att plocka lite halon innan vi skildes åt och jag sprang bokstavligt talat nerför och hem.

På eftermiddagen var jag ute på ett kort stakpass. När jag väl hade kommit till rullskidbanan så körde jag 4×2 min stakning på 3:an. Jag började i bottnen längst bort på rullskidbanan och avslutade efter knixen innan det blev plant och sen går utför ner mot torget. Efter halvvägs tog jag en vila på cirka två minuter. Stakade sedan ganska länge till innan jag körde samma visa igen. Varje drag tog man 15 höjdmeter och inga fall meter alls. Snittade ungefär 20 km/h på mina Elpex 3:or. Har förövrigt nya bakhjul och fortsätter få de att gå rakt, går sådär men lite mer slitning på hjulen så ska de väl ordna upp sig. Känslan var väl sådär i stakningen, svårt när skidorna gick åt alla håll men bra pass blev det ändå och jag föll ju inte som jag gjorde sist jag körde liknande pass.

Var i alla fall glad innan intervallpasset. Om någon som undrar varför man har så mycket kläder på sig så kan jag meddela att det är höst och kallt här uppe, kvicksilvret få kämpa för att ta sig upp på tvåsiffrigt nu. Anledningen varför Patrik var med och fotade oss var att han körde Zebastian och Gunnar ner, då dessa körde intervaller uppför till Frösötornet idag. Skidgymnasiet körde också uppför där idag, frågan är nog inte om fler rullskidåkare åkte där idag än vad det var bilar som passerade. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *