St: Olavsloppet

Gästspelade i Offerdals SK lite för stora klubblinne idag. Tävlar annars för Andrarums IF när det handla om löpning. Perfekt linneväder, åtta grader och blåst! Foto: Mattias Bångman

Fick det ärofulla uppdraget att springa startsträckan  eller snarare startsträckorna för Offerdals SK när årets St: Olavsloppet gick av stapeln denna morgon. Riktigt kul att springa i lag och att man fick förfrågan att ”bli värvad” åtminstone en dag i det starka laget. St: Olavsloppet pågår i fyra dagar och målgången är i Trondheim i Norge. Så alla skåningar kan googla och se hur långt bort det ligger. Dagens slutstation är dock bara till Åre. Är nöjd över min insats trots kroppen fortfarande är lite sliten (trots vilodag igår) och att man har sprungit för lite fart på hårt underlag, och fart överhuvudtaget.

Värmde upp i nästan en halvtimme innan starten, lugn jogg med en del ganska långa stegringar. Vi startade i elitklassen och var sist ut att ge oss iväg mot slutliga målet i Trondheim. Jag själv behövde bara ta mig till Frösö Park, vilket i och för sig var tre delsträckor ditt, men bara en mil ditt.

Mina sträckor var följande till:

 • Valla Skola (4,5 km, tid: 15:59 min)
 • Frösö Camping (2 km, tid: 7:15 min)
 • Frösö Park (3,5 km, tid: 12:52 min)

Målet var att hänga med täten så länge som möjligt, inte lätt då det var en rad duktiga elitlöpare och andra duktiga skidåkare som var med och sprang. En kilometer lyckades jag hänga med innan rattfyllot Petter Northug och de övriga lämnade skåningen bakom sig. Den kilometern gick på 3:17 minuter enligt klockan så det var nog helt klokt att släppa där och då, jag skulle trots allt springa tre sträckor medan många av de andra bara sprang en sträcka. Fick lite hjälp med fartdragningen i den tuffa motvinden vi hade i alla fall. Sprang resten av  delen själv och försökte hitta ett jämt tempo, fick lite hjälp och sällskap av Offerdals Max Novak som körde rullskidor med mig bitvis. Andra sträckan var kort men riktigt tuff då det bara gick uppför, trots allt tyckte jag sprang bra på den sträckan och hade lite vindlä. Sista sträckan kändes motvinden ordentligt igen, helt öppet och svagt uppför till Frösö Kyrka innan det började flacka ut och var kraftigt nerför på slutet. Var gör det när benen är stumma, går inte vidare fort att springa utför då. Annars är jag en helt okej utförslöpare i terräng.

Hade en relativt låg puls men kände att jag inte kunde springa så värst mycket fotare, var en del av min dåliga löpteknik och dels ovanan som gjorde att det inte gick fortare. Enligt min klockan var min totala sträcka 9,72 kilometer medan officiellt skulle det vara en mil. Om en mil stämmer så satte jag pers på milen med tre sekunder. Sprang Trelleborgsloppet 2014 på 36:10 minuter, som ni förstår var det loppet platt, det var inte detta lopp. Tror jag blev sjua den gången där nere i Trelleborg trots det var ett stort lopp med många duktiga löpare. Vi skåningar är ganska dåliga på det där med löpning egentligen, har själv några fina resultat bl.a. DM i terräng 2015 i Ystad där jag slutade 3:a. Idag lyckades jag bara slå två andra löpare av de jag fick starta med och hade 17:e tid totalt i första sträckan, hade 12:e tid både på sträcka nummer två och tre. Finns många duktiga löpare här i Norrland och i Norge.

Riktigt kul att få vara med idag och det är verkligen något speciellt med att tävla i stafett. Som jag har förstått är St: Olavsloppet riktigt stort, är väl omkring 200 lag som är med och det pågår i fyra dagar. Hemma i Skåne finns det stafettmaran som är lite liknande fast mycket mindre och kortare. Kul också att få vara med Offerdals SK, vi var några som deltog i laget som inte kommer härifrån, importer kan man kalla oss. Stora delar av det vi idag betraktar Sverige tycker att vi skåningar hör till Danmark, ,och det gör vi i princip också. Har ju trots allt blivit dansk mästare på rullskidor, om än inofficiellt. Man saknar ju dansk medborgarskap.

Siffror enligt min klocka:

 • Tid: 36:07 min
 • Distans: 9,72 km
 • Snittpuls: 173 (89 %)
 • Maxpuls: 181 (94 %)
 • Höjdmeter: 131 m
 • Fallmeter: 76 m

Kilometertiderna enligt Strava och höjdmeter i parentes

 1. 3:20 min (1 m)
 2. 3:38 min (2 m)
 3. 3:44 min (10 m)
 4. 3:51 min (20 m)
 5. 3:46 min (7 m )
 6. 4:03 min (45 m)
 7. 4:05 min (29 m)
 8. 3:52 min (9 m)
 9. 3:29 min (-41 m)
 10. 3:28 min (-26)

Kan väl nämna att man har några fina Stravasegment från dagens ansträngning.

Jag bakifrån.

Fin hållning man har på slutet när det blåser motvind. Stor eloge till organisatören Mattias Bångman, här med flaskan i högsta hugg, valde dock inte att dricka.

Jag hade ingen aning om att Petter Northug skulle springa en av mina sträckor, han sprang förövrigt fler senare under dagen. Inte konstigt då i hans lag (Mosvik Il) hade det fyndiga namnet Allergisk mot Leröy, högst oklart varför. Var förövrigt drygt en minut efter Northug på första sträckan, han körde bara första medan jag fortsatte. Helt okej eftersom han är god på att springa 3000 meter under 9 minuter.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *