Snart dags för Lidingöloppet

Man behöver inte skämmas att vara med i denna startgruppen, eller det kanske är det jag kan? Startgrupp 1A innebär start i elitklassen i världens största (väl?) terränglopp

Om tio dagar är det dags för nästa mål här i livet, eller nja…….ska ju hinna med att lämna in en ekonomiuppgift på fredag men annars så blir årets Lidingölopp nästa mål. Som skidåkare så springer man inte så värst mycket och springer man så blir det lugnt i tuff kuperad terräng. Idag genomförde jag ett löppass som jag har funderat över en tid och som är något jag egentligen inte har kört tidigare. Dagens långtur på strax över tre timmar i lugnt tempo där jag la in fyra fartökningar i tröskelfart som är ungefär den farten jag tänkas bör hålla under ett Lidingölopp. Totalt skrapade jag ihop nästan 13 kilometer i den ganska behagliga tröskelfarten som den normalt är. Problemet är väl att jag inte är van alls att plåga mina stackars ben så långt, eller så länge för den delen. Lite som ett Vasapass fast löpning, kan väl kallas Lidingöpass, då terrängen där jag körde på är ganska lik den som det är i Lidingöloppet.

Dagens pass var det enda som jag genomförde idag och det kan man väl tycka var alldeles lagom, för det tyckte t.o.m. jag i alla fall. Viktigt också att inte få några bakslag, fast det är kanske svårt då jag knappt fick ett bakslag men jag tror den extra dagens vila bara gjorde gott för mig. Annars var det som det bruka efter haft lite vila, lite högre puls men återhämtade mig snabbt då det gick i lättare terräng. För att dubbelkolla hur kroppen var så tog jag vilopulsen igår innan jag somnade, den var helt okej d.v.s. normal.

Dagens första fartökning var ganska kort och flack och gick på asfalt och jag höll 3:46 min/km tempo. Nästan direkt efter började det kännas lite i vaderna men så fort jag körde på så kändes inte dessa speciellt mycket, förutom när man sprang lugnt. För lugnt sprang jag verkligen mellan fartökningarna för att hålla nere pulsen. Andra fartökningen gick på grusväg med hyfsad kupering och lite asfalt på slutet, sprang mot Rödönbron på slutet där jag avslutade den intervallen. Tempot denna gång var 3:52 min/km vilket blir en tid på 19:20 minuter om man springer fem kilometers lopp t.ex. Sen lugnt ganska länge innan jag sprang ett längre drag enbart uppför i nästan 2,5 kilometer. Terrängen var grusväg till en början men blev en lerig stig sista halvan upp mot golfbanan. Jag föll även en gång då jag halkade till. Hade trots detta ett snittempo på 4:20 min/km och en snittlutning på ungefär 2,5 procent. Sista tröskeldraget startade jag strax innan Valla skolan och gick i mål vid fyrkorsningen mellan cykelvägen från Östersund till Frösö Park och Mjällstigen. Den sträckan är ganska lik avslutningen i Lidingöloppet och jag var färdig precis efter 30 kilometer löpta. Först utför och sen kommer en brant uppförsbacke och sen ganska lättsprungit fast jag avslutade med att springa uppför sista kilometern. Riktigt den avslutningen har inte Lidingöloppet.

Totalt tog passet strax över tre timmar och hann på det 33,7 kilometer. Dagens runda var eller mindre hela Fröslång- rundan som går runt ön. Ovanligt pass för en skidåkare köra ett sådant pass men jag vill ändå vara beredd inför loppet och då behöver man anpassa kroppen så gott det går. Av ren kapacitet kan jag springa Lidingöloppet under 1:50 timmar, fungera kroppen och benen håller hyfsad så kan man nog pressa sig under 1:55 timmar men under två timmar borde vara rimligt för mig och även då godkänt. Dock ska tilläggas att loppet är lite förlängt i år p.g.a. renoveringar så man kanske har valt fel år att springa. Har utlovat ett pris om man gissar min tid eller så nära som möjligt, hittills har ingen kommit med några förslag än.

Siffror från tröskeldragen

  1. Tid:5:38 min -Distans:1,49 km -Snittpuls:163 (84%) -Maxpuls:172(89%) -Höjdmeter:11 m
  2. Tid:21:28 min-Distans:5,53 km -Snittpuls:169(87%) -Maxpuls:174(90%) -Höjdmeter:40 m
  3. Tid:10:49 min-Distans:2,43 km -Snittpuls:162(83%) -Maxpuls:173(89%) -Höjdmeter:73 m
  4. Tid:13:26 min-Distans:3:36 km -Snittpuls:169(87%) -Maxpuls:177(91%) -Höjdmeter:46 m

Satte även ett Stravarekord (KOM), det är alltid roligt.

 

4 tankar kring ”Snart dags för Lidingöloppet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *