Skidskyttarna förbereder sig redan för vintern

Sommaren är generellt inte en tid då vi tänker på skidor och vinter. Annat är det för elitåkare och skidskyttar. Den här sommaren är samtidigt annorlunda. Kommande säsong väntar inte bara en världscup, det väntas också ett vinter-OS. 

Höga förhoppningar på Sverige

Sverige hade en bra men svajig säsong 20/21. Världscupen började bra, VM gick väldigt bra men avslutningen var något svagare. Under VM tog landslaget hela sex medaljer, varav ett var guld. Det är mer än något tidigare svenskt landslag har gjort. 

Inför kommande säsong vilar det stora förhoppningar på alla åkare men framför allt på storstjärnan Hanna Öberg. Enligt rapporter och nyheter inför bets spel är oddset att hon vinner världscupen 7.00. Föregående säsong slutade hon på en fjärde plats. 

Öberg har redan blivit uttagen till OS, tillsammans med Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma. Det kommer däremot att bli till att träna på mer än bara skytte och åkning. Det kommer att behöva tränas för speciella förhållanden. 

Fotograf/Källa: Nicklas Olausson

Höghöjdsträning blir viktigt

OS kommer att bli en utmaning för de flesta skidskyttar. Skidskyttestadion ligger nämligen på över 1 700 meters höjd, vilket innebär att de måste hinna acklimatisera sig till höjden. Detta är en procedur som är högst individuell och det kan ta mellan 7–14 dagar. 

För att förbereda sig kommer landslaget att åka på läger i de franska alperna. Sebastian Samuelsson, som har ett guld och ett silver från OS 2018, kommer att göra en egen resa till de italienska alperna. Det är en del av hans personliga träningsupplägg inför OS, som han har tagit fram tillsammans med tränaren Johannes Lukas. 

En annan typ av träning som kommer att bli viktig är att skjuta i vind. OS-stadion är nämligen känd för sina hårda vindar. Norge har hittat en lösning i att skaffa sig en vindmaskin som kan simulera olika vindförhållanden. Vad Sverige har skaffat vill ledningen inte meddela men de kommer att träna på vindskytte

 Foto: PER DANIELSSON/skidskytteförbundet

Stina Nilsson drömmer om OS

Stina Nilsson har avklarat sin första säsong som skidskytt. Från starten i november till slutet av mars har hon avancerat och gått från placeringar på runt 100:e plats till att som bäst bli 22:a i jaktstart och 26:a i sprint. Detta gjorde att skidskytteförbundet utsåg henne till Årets rookie

OS är ingen nyhet för Nilsson. Hon har redan ett guld, två silver och tre brons i längd. Frågan är om hon lyckas ta en plats i OS-truppen i skidskytte. Enligt egen utsago drömmer hon om en plats i OS men fokus ligger på att utvecklas som åkare och skytt. Hon ska bland annat dra ned på tiden hon spenderar på skjutvallen. Inför förra säsongen sköt hon närmare 1 200 skott per vecka för att få in rutinen. Nu ska hon gå ned till samma skytteträning som de andra åkarna. Huruvida det kommer att ta henne till OS är upp till tränarna och SOK. De kommer att ta ut den fullständiga truppen i slutet av året. 

Det finns redan mycket att tänka på inför kommande vintersäsong. Huruvida det kommer att finnas tid för skidskyttar, och andra vinteratleter, att njuta av sommaren är svårt att säga – förhoppningsvis hinner de med det också. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *