Rullskidtävlingar i höst

DM på Ring Knutstorp förra året. Foto: Annatarfoto

DM på Ring Knutstorp förra året. Foto: Annatarfoto

Hösten närmar sig och det brukar innebära en hel del olika rullskidtävlingar. Efter Alliansloppet i slutet av denna månad så skulle jag vilja slå några slag för några rullskidtävlingar, dessvärre kommer jag inte kunna delta i några av dessa men det finns en del jag rekommendera. Först ut är helgen efter Alliansloppet, då Nybrorullen avgörs den 4:e september. Ett lopp som går utanför Nybro på lågtrafikerade vägar. Tävlingen har troligtvis Sveriges bästa och största prisbord och i år med prispengar till de främsta. Kom 4:a förra året då Markus Ottosson vann loppet.

Två veckor senare går det två tävlingar med mästerskapsstämpel, SM på Gotland och DM (Danska mästerskapen) i Köpenhamn. Fick ett mejl från min danska vän Bjarne som beskrev att årets DM som också heter Kongsvejlöpet i år är seedningsgrundande till Vasaloppet. Jag gissar att många danskar lär åka det loppet i år. Det är faktiskt så att danska mästerskapen lockar långt många fler deltagare än ett SM på rullskidor och även ett SM på vintern. Dessutom är det prispengar i DM, vilket är nytt för i år. Men jag tror nog fortfarande att typ 90 % av deltagarna åker med knäskydd, danskar gör så helt enkelt.

Danska mästerskapen gillar jag, har ställt upp tre gånger och vunnit samtliga gånger. Första gången på ett gammalt slitigt flygfält i utkanten av Köpenhamn i kraftigt regn i juni 2014. Den gången fick jag en dålig start då en dansk motionär på Swenor Finstep stod framför. Jag varvade honom fem gånger på en vad jag tror en åtta varvs bana. Andra gången var samma år då långa DM avgjordes tillika Kongvejslöpet i samma stad fast en annan bana. Det är så att de stänger av en väg som är spikrak men inte platt någonstans. Två svåra 180 graders kurvor per varv men annars en riktigt rolig bana. Första gången jag var med deltog jag i motionsklassen och varvade alla utom en på sju varvsbanan som vi då åkte. Andra gången var förra året då jag jag var med i tävlingsklassen på tävlingshjul den gången. Inte skate utan klassiskt men trots det lyckades jag åka ifrån de övriga i början och slog faktiskt någon av de danska landslags åkarna på skidor, trots jag åkte klassiskt. Efter det loppet kallade danskarna mig lynsvensken (blixt svensken).

Däremot verka jag ha vägarna förbi att kunna försvara min DM- titel från förra året som jag tog på Ring Knutstorp motorbana. Att tävla rullskidor på en motorbana är riktigt roligt och du slipper all trafik. Då var det 20 kilometer och tio varv som gällde, i oktober är det nio kilometer och upp till Söderåsen. 155 höjdmeter, lär inte snitta 27 km/h som jag gjorde på Knutstorp direkt men man borde väl kunna försvara sin titel kanske.

Nog med rullskidtävlingar och nostalgi tillbakablickar, har tränat också idag. Rullskidor + styrka med Zebastian. Började med rullskidor på morgonen, ganska precis två timmars åkning och tre mil. Åkte med viktväst på 5 kilo. Fick byta ut ett av mina bakhjul 3:a till en 2:a, den ena bakhjulet gick ju sönder igår. Annars var det på 3:or och endast stakning, plockade 550 höjdmeter. Eftermiddagen bjöd på finväder och jag passade på med att ta en glass på stan efter jag hade klippt mig. Har alltså skaffat mig en frisyr, kanske kan få en tjej nu då. Är hoppfull. Styrkan var den vanliga med mycket balans och rörlighet. Inga chins idag, var en aning seg från gårdagens Vasalopp.

Fartställning förra årets DM på Ring Knutstorp. Foto: Annatarfoto

Fartställning förra årets DM på Ring Knutstorp. Foto: Annatarfoto

Svårt att ta kurvorna i Kongevejsløbet på den snorhala asfalten förra året. Foto: Holte Ski

Svårt att ta kurvorna i Kongevejsløbet på den snorhala asfalten förra året. Foto: Holte Ski

Lynsvensker i modbakke (alltså jag) Foto: Holte Ski

Lynsvensker i modbakke (alltså jag) Foto: Holte Ski

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *