PB 5000 meter

Tummen upp för dagens insats på 5000 meter bana i Krokom. Tummen ner för densamme tummen då jag stukade den idag på förmiddagspasset.

En glädjande och en mindre glädjande nyheter har jag om dagens två korta pass jag genomförde eller snarare försökte genomföra. Börjar med den glädjande nyheten som är att jag nu kan titulera mig skaran av sub 17 på 5000 meter, d.v.s. att jag sprang under 17 minuter. Detta gjorde jag i bra förhållande när DM (i Jämtland förstås) avgjordes i Krokom. Eftersom arrangörerna tydligen missade min målgång så är det lite oklart vilken tid jag kommer att få när resultaten kommer ut, om det kommer ut. Sånt vet man ju aldrig vid såna här tillställningar, kan bli lite hur som helst. Dock är jag till 99 % säker att jag skar mållinjen när klockan vid målgången fortfarande stod på 16:58 någonting. På min klocka fick jag 16:59,1 minuter för att vara exakt, vilket också kommer vara mitt nya personliga rekord på distansen. Har aldrig sprungit bana förut men sprang Lundaloppet 2016 på 17:05 som är en liten knixig bana som är kontrollmätt fem kilometer.

Tar det från början. Eftersom det var tisdag så hade jag golfträning i vanlig ordning igen efter haft lite sommaruppehåll. Golfklädd och fin anlände jag en halvtimme innan start i Krokom. Anmälde mig och hann knappt värma upp innan det var dags för start. Dock tog det lite tid att komma igång med loppet som skulle starta kl: 20, vi kom iväg kl: 20:11, så man han nästan stelna till lite. Kom iväg ganska dåligt men hittade ett bra tempo tyckte jag. Första varvet gick på 75 sekunder så det var ganska snabbt då det krävs 81 sekunder per varv om man ska klara under 17 minuter i sluttid. Första kilometern gick på 3:15 minuter vilket var bra, inte för tok för snabbt men heller inte för långsamt. Pulsen tog lite tid på sig innan den kom upp tyckte jag, lite dålig uppvärmd kan vara en förklaring, en annan kan vara att jag faktiskt sprang 34 kilometer igår. Dock kändes benen hyggligt fräscha idag.

Andra kilometern gick på 3:28 minuter vilket var en klar försämring och missräkning. Började trycka på lite mer och det svarade bra, pulsen nu var där den skulle och jag hade fortfarande ett löpsteg. Blev självklart lite trött och snurrig i huvudet, så jag missade att klocka av de sista tre kilometerna som totalt gick på 10:14 minuter. När man springer på bana får jag nästan alltid en kilometer i verkligheten 1,05 kilometer på klockan. Men ska man typ tolka Strava så blev de sista tre kilometertiderna nog följande: 3:24 – 3:25 – 3:19 minuter. Bra sista kilometer och sista varvet tror jag gick ganska fort. På sista kilometern lyckades jag springa ikapp och förbi Max Novak och på näst sista varvet kom jag ikapp hans klubbkamrat i Offerdals SK Mattias Bångman. Blev även omsprungen av den alltid trevliga och sympatiska Oskar Kardin som vann på fina tiden 15:35 minuter. Jag och Mattias kunde pressa varandra fint på slutet, vilket gjorde att båda tog sig under 17 minuter.

Är nöjd över insatsen, målet var ju under 17 minuter som nästan känns som en sådan liten skamgräns för skidåkare att klara. Nu när man klarat sub 17 vågar man nästan berätta det till barnbarnen. Sub 35 är målet på milen. Jag tror inte jag hade kunnat springa så värst mycket fortare än vad jag gjorde idag, jag disponerade loppet väl och behöver mer snabba fartpass om jag ska kunna prestera bättre på bana. Lite ovan är man men det är å andra sidan många andra skidåkare med som deltog idag. Tror jag slutade på en 7:e plats idag och jag är nog inte förvånad om samtliga deltagare tog sig under 20 minuter inklusive tjejerna. Kan dock ha fel men det kändes så. Något som jag vet är att min första kilometer gick tre sekunder snabbare än VM- finalen för damer på 5000 meter i London för några dagar sedan. De sprang ändå under 15 minuter, det gjorde som sagt inte jag.

Siffror från loppet:

  • Tid: 16:59 min
  • Distans: 5 km
  • Snittempo: 3:24 km/h
  • Snittpuls:
  • Maxpuls: 189 (97 %) (5 slag från max)

Det negativa passet blev dagens tänka förmiddagspass som skulle innehålla lite impulser och lite längre fartdrag på platten. Impulserna han jag med men redan mitt första av fyra längre drag på två minuter så vurpade jag på stadion. Det har varit ombyggnationer kring stadionområdet under så gott som hela sommaren vilket har inneburit en hel del sten på banan. Idag var inget undantag utan de körde bort makadam idag och det kom en del på banan. Hade ju fokus på att åka fort men körde på en sten och det tog tvärstopp. Detta hände i en fart på omkring 27 km/h på platten så man tryckte ju på en hel del. Var ganska brutal vurpa och jag slog mig ordentligt och både strumpor och shorts är nu förbrukade för gott. Fick även många skrapsår men även ett stavbrott. Värst av allt var att jag stukade tummen i vurpan, det har jag gjort förut och då hade jag problem i ett halvår. Senast det hände så var det i Gällivare, två dagar innan SM- femmilen 2016, hade ont och kunde inte greppa saker, är något likande nu. Men det gick att åka då och jag hoppas det gör det nu med. Typiskt att staven rök, tänkte precis innan passets skulle dra igång att det var längesen man bröt en stav. Nu är det inte alls längesen jag bröt en stav. Jag åkte hem så gott jag kunde och var allmänt less, inget vidare pass det där.

Dagens pall, Kardin vann, skidskytten Olle Olsson Bad 2:a och en löpare 3:a.

2 tankar kring ”PB 5000 meter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *