Masstart

Av en slump slog jag på tv:n på förmiddagen och såg slutet av den klassiska 5- milen i Falun 1993 där tillslut Torgny Mogren vann och räddade mästerskapet för svenskt del. Att se dramatiken där hur mycket som helst förändrades på slutet var spännande och raffinerande att se trots jag visste hur det gick för nästan på dagen 22 års sedan. Detta gjorde att jag gladligen kunde ge mig ut på ett rullskidpass i spöregn och blåst och tänka mig tillbaka till den dagen för 22 år sedan och kämpade på ensam på slätterna på Österlen. Den eviga kampen mot sig själv i 2 – 2,5 timmar, fantastiskt.

Jag var inte ens två år fyllda den sista dagen i februari 1993, när Mogren dansade fram i sin ständiga kamp mot sig själv och sina motståndare och tillslut lyckades vinna. Har förstås inget minne från den vinterdagen 1993, men kommer ihåg VM- mästerskapen i Lahtis på gott och ont kan man väl säga efter bl.a. dopningskandalen men också Elofssons framgångar i skidspåren. Tyckte det var häftigt med 5- milen, dramatiken och svängningarna i loppet. Blev så inspirerade att jag dagen efter (tror jag hade sportlov då) minsann också skulle ut och åka 5 mil på skidor, vilket jag gjorde……..typ. Gav mig ut 7 på morgonen i en strålande fin solig vinterdag i slutet av februari. Hade planerat en runda på ca: 800 meter som jag hade mät upp mellan elstolparna. Körde längs ett stengärde där det var massa med snö som hade blåst upp, som hade gjort att det fanns massor med snö. Skulle åka 60 varv, ett varv gick 400 svagt uppför innan jag vände och åkte tillbaka svagt nerför. Jag åkte och åkte på mina gamla barnskidor som jag ärvt. Jag slet och jag slet och snoret rann, kände mig som en riktigt skidåkare som kämpade igenom en tuff 5-mil. Efter sju timmar var jag klar med mina 60 varv (4,8 mil) helt uttorkat då jag inte hade druckit under dessa sju timmar. Jag mådde väl som man brukar efter en 5- mil, tänkte jag. Visste väl inte bättre, var ju bara nio år och kanske den yngsta nånsin som har åkt en 5- mil.

Två år senare går Skid- VM i Val Di Fiemme i Italien och 5- mil loppet som gick i fristil kommer jag ihåg som igår, där det blev dubbelt svenskt på pallen efter tjecken Martin Koukal. Ett lopp som bjöd på spänning och dramatik och inte visste jag då att jag elva år senare skulle flåsa Brink i nacken i ett rullskidlopp under en varm sommardag i Idre. Ytterligare två år senare var det dags igen med en 5- mil på ett mästerskap i tyska Oberstdorf. Såg framemot detta men oj vilket besvikelse det blev när jag slog på tv:n och det var en stor grupp åkare som åkte i bredd i ett ymnigt snöfall. Det ända dramatiska de första 48 kilometerna var den rumänen som drog iväg och fick en liten lucka ner till en hjord med åkare. Allt avgjordes på sista två kilometerna där den norska trion Frode Estil, Anders Aukland och Odd- Björn Hjelmeset. Spännande? Dramatiskt? Nä, inte de första 48 kilometerna. Efter detta mästerskapet har alla 5- milslopp gått med gemensam start och vinterns största höjdpunkt har varit Holmenkollens 5- mil i världscupen. Men efter några år tillbaka går även detta lopp med gemensam start.

Det är egentligen bara Johan Olssons bragdlopp i Val Di Fiemme 2013 som någon har kunnat gå i från tidigt och vinna i ett mästerskap på en 5- mil………det loppet minns man och dramatiken var enorm i nästan hela loppet. När VM avslutades i Falun idag var det ännu en 5- mil med masstart i ett förre likt de jag hade själv när jag blev 2:a förra helgen när Ymerloppet avgjordes. Skulle vi inte har kört en 11 varv bana och istället bara kört en slinga på 4,4 mil i det föret vi hade så skulle det loppet blivit en sömnig historia i 4,2 mil. Men loppet idag var ingen sömnig historia men väl en snöig historia och nästan en åktid på 2,5 timmar och då en snitthastighet på dryga 20 km/h. I en utomhussport som skidor så kan vädret ställa till det och så blev det i dagens lopp. Snöfall och blött före som gjorde det omöjligt att gå ifrån och man hörde Johan Olsson i en intervju efteråt att det var just omöjligt att gå ifrån. Det var kul att åkare som Olsson främst men också ryssen Vylegzhanin och Södergren. Och denna Södergren som tog en medalj i 5- milen för tolv år sedan med sista mästerskapet med individuell start. Det han gjorde idag var mäktigt efter alla motgångar senare år och frågan skulle varit vad han och alla andra för den delen skulle fått för placering med en individuell start. När Mogren vann för 22 år sedan skiljde det närmare fem minuter mellan 1:an och 8:an i loppet. Idag skiljde det 10 sekunder mellan 1:an och 8:an. Föret gjorde loppet odramatiskt när alla bara gled ikapp, de åkarna som var i täten hela tiden. Undrar hur resultatet skulle sätt ut idag om det hade varit individuell start, det lät lite som om Johan Olsson blev stulen av ett guld som han kände att han skulle ta och försvara från Val Di Fiemme. Rent publikmässigt tror jag nog inte det spelar någon roll om det är masstart eller inte. Med dagens teknik kan alla som är publik följa tävlingarna live från sina telefoner och därför behöver det inte vara korta varvbanor utan även längre slingor som körs och med mer plats till mer publik eller rent av publik som ser något från loppen.

En av de få saker som gör dessa masstartslopp intressanta är skidbytena som gör att det kan bli lite omkastningar. Annars skiljer det för lite mellan dagens världsåkare för att det ska kunna hända något i sådant lopp som idag. Tycker lite synd om Anders Södergren som är av det gamla gärdet av skidåkare om har åkt massor med individuella lopp och det hade varit intressant och veta hur många fler mästerskaps medaljer Södergren skulle kunna ta om nu inte utvecklingen skulle gått mot masstarter i mästerskap. Petter Northug är en enorm taktiker som vinner många av dessa masstartslopp genom att åka smart i loppen, all heder till honom men det hade varit väldigt intressant att se hur han hade åkt 5- milar med individuell start. Men dagens skidåkningen behärskar Northug bäst av alla, så är det bara vare sig man vill eller inte. Dagens lopp tror jag inte Northug skulle vara bland de främsta. Jag saknar den dramatiken jag såg från VM 5- milen i Falun 1993, den vill jag uppleva fler gånger och då måste det vara individuell start.

Ända fram till förra året hade SM 5- milen gått med individuell start. Jag var där i Åsarna en varm vårdag i mars där Wassberg satte upp en otroligt tuff bana som var allt annat än masstartsvänlig där varje åkare åkte krigade ensamma i 5 mil. I år går tyvärr säger jag 5- milen i masstart. Tänk om det blir liknade förhållanden som i dagens lopp så kommer jag som skåning göra allt för att skutta upp i täten i det loppet, tror kanske man få tänka om lite om en skåning kan hänga med som varken kan åka 5:ans, 4:ans, 2:ans växel. Jag kanske blir som den okända rumänen som drog iväg i VM 5- milen i Oberstdorf för tio år sedan, vem vet.