Malmö FF vinner i dubbel bemärkelse

Favoritlaget Malmö FF har inte bara fått vinna SM-guld, efter två års guldtorka. De tog hem en storslam i Allsvenskans Stora Pris. Sedan 2013 har en jury bestående av tränare, lagkaptener och sportjournalister röstat fram vilka personer i de sexton svenska toppklubbarna som har presterat bäst under året. 2020 gick fem av sju priser till Malmöspelare. 

Anders Christiansen fick MVP-priset

Det är en dansk spelare som, inofficiellt, har ansetts vara den svenska högsta ligans bästa spelare. Nu är det officiellt. Anders Christiansen har utsetts till årets Mest Värdefulla Spelare (MVP). Dessutom blev lagkaptenen Årets Mittfältare. Christiansen var rörd över att ha fått de två priserna men MVP-utmärkelsen i synnerhet. Han tackade hela sitt lag för året och sa att det var en gruppinsats som tog dem till klubbens tjugoförsta guld. 

Foto: Petter Arvidson /Bildbyrån 

Christiansen har under året hunnit spela i det danska landslaget, vilket är en plats som inte är given trots hans prestationer i klubblaget. Bland bet365 nyheter för betting på allsvenskan finns även odds för landskamper och nationsmästerskap. Danmarks odds att vinna kommande EM är 67.00, men huruvida Christiansen kommer att bli uttagen återstår att se. Det är upp till förbundskaptenen Kasper Hjulmand att avgöra.  

Från bästa back till tränare

Utöver priserna som Årets Mittfältare och MVP, fick Malmö FF ta hem priserna: Årets Back, Årets Unga Spelare och Årets Tränare. Priserna Årets Back och Årets Unga Spelare gick till 21-årige Anel Ahmedhodzic. Anel började spela i FF 2019 och har under sin korta tid blivit en viktig spelare. Frågan är bara om han kommer att stanna kvar till kommande säsong. Flera internationella klubbar har visat ett stort intresse för honom. 

Bästa Tränare gick i sin tur till Jon Dahl Tomasson, som kom till klubben i början av året och ersatte Uwe Rösler. Dahl har tidigare varit assisterande tränare för det danska landslaget och tränat två nederländska klubbar. Efter Malmös seger har frågor om huruvida Dahl kommer att återvända till Nederländerna börjat cirkulera. Hans gamla klubb, Feyenoord, har uppgetts vara intresserade men Dahl har enligt Fotbollskanalen viftat bort ryktena

Foto: Johan Nilsson//TT

Framtidsutsikterna för 2021

Det går inte att låta bli att fundera på hur nästa års Allsvenska kommer att spelas. Förhoppningsvis blir den bättre än upplagan 2020, som har kallats för den sämsta Allsvenskan någonsin. Malmö FF är redan klara med sina planer, oavsett hur och när starten kommer att gå. Normalt börjar Allsvenskan i april men flera klubbar har enligt Aftonbladet föreslagit att de vill flytta fram starten till maj. De vill sedan ta ett sommaruppehåll under EM, som börjar den 11 juni, och starta upp igen i juli. 

Oavsett hur det Allsvenska upplägget kommer se ut står klubben på en stabil grund. Målet är att vinna Allsvenskan igen 2021 och nå gruppspelet i Champions League. Några spelare väntas lämna klubben, varav det redan är klart att Behrang Safari går vidare. Malmö FF har ännu inte värvat nytt, men enligt sportchefen, Daniel Andersson, känner de sig inte stressade. 

Det kanske är lite för tidigt att längta till kommande fotbollssäsong. Den har ju precis slutat och vintersportsäsongen börjat. Det går däremot att fira Malmös alla segrar lite till.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *