DNF 5000 meter

Det är otroligt att man lyckades med en DNF när man sprang själv utan tävling. Men det gick alldeles utmärkt ändå. Kan många gånger vara värre att springa på tid än att tävla, ganska olustigt faktiskt. Givetvis försökte jag förhala dagens 5000 meters test så långt som möjligt men kom ut vid lunchtid ändå.

Känslan på uppvärmningen var varken bra eller dåligt men hade väldigt lätt att driva upp pulsen, vilket syntes tydligt på mina fyra stegringslopp på omkring 100 meter vardera. Efter det så var det dags att springa 13 varv plus lite till som jag hade räknat ut.

Jag öppnade alldeles för snabbt på första varvet, 2:56 min/km tempo var alldeles för snabbt. Sen höll jag 1:18 respektive 1:20 minuter per varv @ 380 meter, innan det blev fem raka varv på 1:19 minuter. Även om tempot var jämt förutom första varvet så kändes det riktigt dåligt. Kom upp i en puls på omkring hög tröskel men benen och löpsteget var blytungt. Varv efter varv så började andningen kännas tyngre och tyngre, och när pulsen började sjunka så var det bara att kliva av. Även om tempot var detsamma så hade jag inte klarat hålla hela vägen in, dessutom så skulle sluttiden bli över 17 minuter vilket skulle varit en rejäl missräkning. Har sprungit på 16:59 minuter 2018 på DM i Krokom, trodde jag skulle kunna komma ner till 16:40 minuter idag ungefär. Därutav en rejäl missräkning. Dagens kilometer blev 3:22 – 3:28 – 3:28 minuter.

Att det gick så dåligt som det gick är svårt att förklara. Förra året när jag skulle springa 5000 meter runt Lillsjön så hade jag liknande känsla och sprang på 17:30 minuter. Nu har jag ständigt sprungit under sub 3:20 min/km tempo med vagn när jag har sprungit 1000 meters intervaller, även 1500 meters intervaller ibland. Detta med vagn. Förhållandena idag var bra, svag vind men hade sovit bra och tagit ganska lugnt över helgen med. När jag satte PB 3000 meter för en månad sedan ungefär så gjorde jag det efter en heldag jobb i skogen. Har haft problem med magen nu på eftermiddagen så det kan varit en del av förklaringen varför det gick som det gick. Ibland har man helt enkelt dåliga dagar men det syns tydligt när man kör test där de yttre förutsättningarna påverka otroligt lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *