Det skar sig

Hjulen som skar sig idag.

Hjulen som skar sig idag.

Ibland blir det inte riktigt som man vill, idag var det en sådan dag. Ena hjulet skar efter knappa tre mil och det var bara att löpa till närmsta civilisation (10 km) och sedan kollektivt tillbaka. Var inte riktigt så jag hade planerat dagens långpass som skulle vara 4-5 timmar stakning.

Ta det från början. Gav mig ut i det dystra vädret, nio grader och regn i luften som kom från och till. Motvind hade man också de flesta kilometerna som man hann med på mina Elpex Team 610, förövrigt den kanske bästa skidan på marknaden. Segt med de yttre förhållandena men det kändes helt okej i kroppen ändå. Jag lyckades komma till Aspåsnäset innan hjulet skar. Stannade till för att ta på mig regnjackan och äta lite och sen var det kört. Tur i oturen att man inte hade hög fart utan hjulet gav upp när man hade en minimal hastighet, kunde gått riktigt illa om det hade hänt i en nedförsbacke. Lika tur var det inte att närmsta vägen hem var den sträckan jag redan hade åkt, d.v.s. 28,5 kilometer. Lyckligtvis så såg jag en busshållplats precis där jag hade blivit strandsatt. Kom på att det var söndag och troligtvis inte gick någon buss denna dag. Jag hade rätt. Precis som min hemby eller dess grannby så går inte det några bussar på helgerna och om jag tänker efter går det nog inga bussar alls därifrån nuförtiden.

Hade alltså tio kilometer till Krokom där det gick bussar och tåg denna söndag. Började med att gå fram på skidorna och sen åka på en skida, gav upp den tanken ganska omgående. Började istället gå innan jag bestämde mig att jag lika bra kunde springa hela vägen. Detta gjorde jag och det gick fint att springa ute vid vägkanten där underlaget var mjukt så man inte förstörde mina röda sommarpjäxor allt för mycket. Hade faktiskt en ganska hög fart på mellan 5:15-5:45 min/km tempo, trots man löpte med stavar och med rullskidor. Med facit i hand verka pjäxorna inte tagit allt för mycket stryk. Annars rekommendera jag verkligen inte springa i pjäxor, inte en mil i alla fall. På snö lite då och då funkar klart bättre. Tog mig till Krokom och fick vänta 40 minuter på en buss som tog mig till Östersund. När jag brukar träna långa pass brukar jag ha med mig pengar och idag hade jag också det, vilket var tur. Dessvärre bara en femtiolapp hade jag att tillgå men busschaufförren var snäll och bjöd mig på de sista sju kronorna. Han gjorde min dag mer eller mindre. Annars vet e katten vad jag hade gjort för att ta mig hem, möjligtvis taxi. Väl i Östersund så sprang jag sista biten som tog sånär 15 minuter, var glad över att komma hem. Blev inte mer konditionsträning än så idag, på det imorgon igen och hoppas det går bättre. Har i alla fall fixat hjulet nu, var bara två veckor sedan jag gav dem kärlek senast (materialvård), hoppas det vill fungera imorgon.

Såhär såg det ut i siffror så länge det nu varade

  • Tid: 1:36:12 h
  • Distans: 28,54 km
  • Snittfart: 17,8 km/h
  • Snittpuls: 144 (74 %)
  • Maxpuls: 160 (82 %)
  • Höjdmeter: 245 m
  • Fallmeter: 232 m

De yttre förutsättningarna var ju inte drömmen idag men jag märkte aldrig att hjulet som sedan skar gick långsammare än de andra. Syftet var att ligga på under passet men låg 99 % i A1 men hade en tanke att köra fortare på slutet. Som man ser, lite mer uppför än nerför. När jag kom hem körde jag ett kortare styrkepass överkropp med hjälp av TRX- band och egen kroppsvikt.

Totalträning denna vecka landade på 12,5 timmar fördelat på fem pass + två kortare styrkepass.

Fick nageltrång på fyra av fem tår när jag sprang i pjäxorna idag, gissa vilken fot!

Fick nageltrång på fyra av fem tår när jag sprang i pjäxorna idag, gissa vilken fot!

Dagens ryggsäck och mer eller mindre dagens livlina med mat och kläder bl.a.

Dagens ryggsäck och mer eller mindre dagens livlina med mat och kläder bl.a.

 

 

En tanke kring ”Det skar sig

  1. Pingback: Stakat ett Vasalopp | Johannes Andersson Skånsk Skidåkare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *