Borås Ski Marathon 2015 – ett steg åt rätt riktning.

Resultat Borås Ski Marathon

Det blev en 11:e plats i ett ganska bra startfält med några riktigt duktiga åkare som anmälde sig idag. Var ju som sagt seedad som nummer 4 och därför fick jag starta allra längst fram……….trodde jag. Fick reda på när jag hämtade nummerlappen att jag INTE behövde lägga ut några skidor för min startplats var ju klar och även de som var rankade topp 10. När jag sen kom in i startfållan så hade de tydligen ändrat ”reglerna” och man fick lägga ut sina skidor som man ville. Dessutom hade de ”släppt in” fler åkare från bakre led. Så vi var klart många fler än de 25 som skulle stå där från början. Frågade om jag skulle kunna stå längre fram men det gick inte. Minuten senare frågade Markus Jönsson samma sak och fick då lägga sina skidor längst fram, med all rätt då han är en toppåkare och som dessutom vann loppet, grattis Markus! Tycker det är jävligt trist rent ut sagt att det inte funka fullt ut med seedningen. Jag tror knappast man få se några letter, vittryssar t.e.x. längst fram i starten i ett masstartslopp i kommande VM i Falun. Trist men bortsett från förra helgen så la jag ingen energi på det, utan tog det som det kom. Men visst tappade jag på det i starten med åkare som var förre mig iväg som jag senare lyckades varva.

Nu till loppet. Valde som jag trodde och åkte på mina skidor med blandad klister universal och rossa med 2 mm skärande rill. Glidet var bra men fästet var inte så bra mer än ett varv innan spåren blev för sladdriga och svåra att åka på. Funkade bra att åka utanför spåret uppför, men kostar mer energi att sprinta på i uppförsbackarna. För banan är kuperad med några längre stigningar och små knixar. Valde att åka på kombipjäxan då jag tycker det är klart stabilare att åka på utför i svängar och märkte en klar skillnad från igår när jag åkte på mina vanliga klassiska pjäxor.

Som sagt starten var inte den bästa, lite trångt men var bara att gilla läget och fick hänga med i första varvet innan jag kunde åka fritt och plocka in tid på framförvarande åkare. Kom ikapp Rickard och vi valde att jaga ikapp de 4 åkare som var förre oss. Tyvärr fick jag dra klart mest men det berodde på att han hade sjukdomssymptom och valde senare att kliva av, klokt beslut. Körde på och jagade på bra och var som närmast kanske 12-13 sekunder efter som närmast, men lyckades aldrig komma ikapp och tappade massor på slutet, typ 1,5 minuter i mål. Hade något varv på mitten (körde totalt 10 varv) som jag tappade en del innan jag körde ikapp lite tid igen på framförvarande men som sagt tappade på slutet och då på de två sista varven. Krampen kom då också, som gjorde att stakningen återigen fick lida på slutet, då jag inte kan använda magen. Är väldigt bra på att staka i motlut, sämre i saxbackar och på platten. Synd också att spåren inte höll då det var runt 0 grader och kunde inte frysa ihop under natten. Så kunde inte sträcka ut i diagonalen direkt.

Få vara nöjd med loppet hur jag åkte. Efter den dåliga starten så åkte jag på fint men tyvärr håller jag fortfarande inte i ett långlopp när jag ligger på hög belastning (94 % av max) och tyvärr bara 85 % i snitt. Kämpade på bra trots nästan ensam åkning, mest jobbigt i motvinden men annars är det inte så stor skillnad på att ligga i grupp i ett sådant typ av lopp. Synd med att jag återigen få kramp på slutet av ett långlopp, trots detta då jag fick väldig bra lagningshjälp av Johan Kanto som blev 3:a igår när Huskvarna Ski Marathon avgjordes. Fick vätska många gånger, lite mindre i början men trots bra med vätska i början av loppet så gick det inte idag heller. Detta är ett jättestort problem med mig, detta gör att jag inte kan klämma ur max ur mig. Måste verkligen få bukt på detta, tips och råd är välkomna.

Topptrion: 1:a Markus Jönsson, 2:a Erik Wilhemsson, 3:a Tom Fahlén. 4:an Emil Ekman syns också på bilden.

Topptrion: 1:a Markus Jönsson, 2:a Erik Wilhemsson, 3:a Tom Fahlén. 4:an Emil Ekman syns också på bilden.

Fick gå på prisceremoni och vann (eller snarare tog) en sportbag, vilket jag behövde då jag av någon konstig anledning kom med 4 kassar.........som alla fick plats i väskan.

Fick gå på prisceremoni och vann (eller snarare tog) en sportbag, vilket jag behövde då jag av någon konstig anledning kom med 4 kassar………som alla fick plats i väskan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *