5:a Holy race 2021

På väg in mot mål. Foto: Therese Hansson

2019 avgjordes Holy race för första gången, ett A-B lopp från Alsens kyrka till Offerdals kyrka, ett tufft men vackert lopp. Precis som som då som idag så blev jag 5:a, hade i princip samma tid, liknande motstånd och loppet utvecklades snarlikt idag som 2019 års upplaga. 

Det bjöds på vackert höstväder med sol och till en början lite kyligt men starten för eliten var inte förrän kl:12. Det var väl ett 100- tal deltagare som hade startat tidigare och vi i elitklassen var nog inte mer än cirka ett 20- tal. Så det var ganska folktomt när man värmde upp innan start men hann värma upp ordentligt i cirka 25 minuter, varav cirka sju minuter i lite högre intensitet. Känslan var hel okej trots en slitsam vecka. 

Innan start så predikade prästen som hade delat ut nummerlapparna och när han sa amen så gick starten. Precis som för två år sedan så tog jag starten som gick uppför på gräs längs en äng, men fick släppa ledningen ganska snart till Ultravasa 2:an Viktor Stenqvist. Fördelen med att ligga först i början är att andra måste slösa mer kraft för att gå förbi, speciellt när det går på stig. Det tog ungefär en kilometer innan trion tillika skidåkarna Viktor Brännmark, Fredrik Andersson och Rasmus Hörnfeldt. Fick släppa men inte så värst mycket och såg efter knappt två kilometer att ingen var efter oss. Var bara att hitta rätt tempo men tappade lite utför men tuggade på bra sen när det kom en grusväg och såg då att skidåkarna drog iväg och Viktor släppte. Sen var det mellan 8-22 sekunder ungefär mellan mig och honom in mot mål. Hade aldrig riktigt kraft för komma ikapp när det bar upp en del mellan kilometer 4-5 och underlaget var stig mestadels, lite spång och myr var det också på den sträckan och egentligen fram till till kilometer tio ungefär. 

Hade sedan en strulig halvminut då några med hund inte hann flytta på sig och jag fick springa ut i någon bäck bredvid spången. Landade konstigt och högg lite i ryggen, en stund senare så fastnade jag på en rot/träd och föll handlöst ner i myren. Var mjukt så det gick ju bra men tappade en del där. Kanske hade kunnat utmana om 4:e platsen om man slapp det strulet. Var några branta knixar på väg till spurtpriset efter dryg åtta kilometer. Dessa knixar eller backar var lite för korta för jag kunde göra något vettigt med att ta in tid, men blandningen mellan stig och myrlöpning passar mig bra annars men problemet var att det passade de övriga framför mig än bättre. 

Uppe vid spurtpriset så höll jag på springa fel, sprang vänster när jag visste att man skulle höger. Man är sällan så klar i knoppen när man är trött. Sedan väntade en ganska hänsynslös nerförsbacke där jag tyckte jag sprang bra, ganska likt som för två år sedan även här. 1,5 kilometer och 220 fallmeter. Sprang om någon motionär tyckte att jag var dum i huvudet när jag riskerade livet utför där men gick bra och halkade till bara en gång. Jag hade ju gud med mig så det var ju lugnt. 

Efter denna nerförspassage så såg jag Viktor igen och jag hade faktiskt tagit in en del tid utför. Väntade sedan loppets två snabbaste kilometerna, först mer nerför på mestadels stig och sen på grusväg. Sista kilometerna (700meter) tog man återigen lite höjdmeter, cirka 50 så tog in en hel del där men kom i mål kanske åtta sekunder efter och mellan 2-3 minuter efter topptrion. Har ännu inte sätt en resultatlista. Blev även intervjuad av speakern Mattias Bångman efter målgång, flåsig och har redan glömt vad jag sa. Siffror från klockan:

  • Tid: 49:04 min
  • Distans: 11,8 km
  • Snittempo: 4:09 min/km
  • Snittpuls: 172 (89%) 
  • Maxpuls: 185 (96%) 
  • Höjdmeter: 347 m
  • Fallmeter: 322 m

Är nöjd med dagen även om man vill bli topp tre men kroppen svarade inte så bra som man ville heller. Kände att jag nästan fick slå av på tempot emellanåt och pulsen gick ner något men springer ändå cirka 20 sekunder snabbare än för två år sedan och mesta av den tiden tog jag in i sista backen faktiskt men tappade några sekunder utför Hällberget i år. Årets upplaga kan ha varit lite torrare än sist men överlag stabil insats utan att glänsa. 

Stort tack till tävlingsledaren Max Novak i spetsen och i övrigt för hela arrangemanget. Bra kringarrangemang efter målgång med med mat och uppträdande av Kingen. 


Denna bild på mina kilometertider skvallrar om att det inte var platt direkt. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *