57:a SM- femmilen 2019

Idag gjorde jag mitt femte och hittills bästa femmil i prestation, då jag aldrig varit så lite efter i en SM- femmil som jag var idag. Har blivit 52:a i Kalix för fyra år sedan men dagen insats var bättre än då när jag tillslut blev 57:a man av 69 och det var inte helt illa då jag var rankad tredje sämst. Man kan se hela loppet i sin helhet här

Resultat

Få börja med att rikta ett stort tack för hjälpen av IK Stern som langade och även vallade skidorna. Fick två uppvallade par där jag valde mer på hur sköna och lätt de gick ovan på snö än hur snabba de var. Lätt att vara efterklok men skulle gått på det andra paret som hade dels ett annat pulver men också en annan struktur. Pulvret som åktes på var Swix FC7X. Banan vi åkte var stora delar av världscupsfemman + en extra slinga som var böljande och tekniskt med några riktigt branta uppförsbackar, då man fick skutta upp på 1:ans växel. Ingen vacker syn det kan jag lova och det såg faktiskt mer eller mindre ut som saxning. Den extra slingan hade också en lång rak utförskörning och sen efterföljande flack åkning där det gick riktigt snabbt. Annars var det lite mjukare än vad jag trodde, speciellt i skogen men ganska snabba förhållanden generellt. Eftersom jag inte hade åkt hela banan innan, så åkte jag nästan hela banan på morgonen (vi startade kl: 12:30), hade efter mycket vila en hög puls, nästan skrämmande hög puls trots jag försökte åka sakta, 6 kilometer på 24 minuter med en snittpuls på 143 (73 %), jag som nästan aldrig har över 130 i snittpuls när jag åker lugnt. Nästan som man blev lite orolig.

Eftersom man går efter ranking av FIS- punkter så startade jag som tredje gubbe denna blåsiga men soliga lördag. Jag hade en nästan obefintlig uppvärmning utan ville spara så mycket energi som möjligt. Tyckte jag åkte lugnt men stressigt och hade det besvärligt med tekniken, efter första av totalt sex varv så låg jag 71:a av 74 som startade. Låg sedan på i min ensamhet och hade aldrig någon rygg att gå i förutom korta sekvenser utför. Efter halva loppet låg jag 64:a och hade då klättrat några placeringar. Strax efter varvningen fick jag sällskap av Ik Sterns Karl Hjalmarsson som hade åkt ikapp mig några minuter men hade bara sällskap en kort stund innan jag återigen blev själv. Men kämpade på och samtidigt började jag få lite krampkänningar men blev aldrig riktigt allvarligt men kände inte riktigt jag kunde åka på som jag ville riktigt. Ut på sista varvet så låg jag 58:a och kände att krafterna fanns där likaså krampkänningar men kunde bita i bra och köra på bra hela vägen in och tappade knappt tre minuter på täten på slutvarvet, vilket var den minsta tidsdifferensen jag hade kontra täten per varv.  

Kom i mål trött förstås men inte helt tom som man bruka vara och det är egentligen bara SM sist i Gällivare där jag åkt och gjort ett stabilt lopp rakt igenom. Var tredje man i mål men det skulle vissa sig att jag kört upp mig en placering på sista varvet och slutade 57:a och 19 minuter efter tät, helt klart min bästa SM- femmil och klart nöjd över resultatet även om jag fortfarande har mycket mer att bevisa rent tekniskt och att kroppen ska kunna vara helt fri från kramp med mera. Hade en hög puls från början även om jag inte tyckte det gick speciellt fort men sen sjönk pulsen ganska mycket så pulsen var låg sista halvan även om jag inte mattades av. 

Siffror från loppet:

  • Tid: 2:24:55 h
  • Distans: 50,08 km
  • Snittfart: 20,7 km/h
  • Maxhastighet: 51,7 km/h
  • Snittpuls: 166 (86 %)
  • Maxpuls: 180 (93 %)
  • Höjdmeter: 1627 m

Nu väntas vila och imorgon väntas backrace upp till Dundret som jag ser fram emot, brukar ju gilla uppför men vet inte hur bra man kan tänkas vara på snö men det få vi se imorgon. 

Foto: Alfred Buskqvist, som slutade på en mycket fin 15:e plats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *