Sammanfattning träningsåret 2016/2017

 

Då var sista träningspasset avklarat för detta träningsår. Blev en dryg mil löpning på dagens enda träningspass. Löpningen börja kännas bra nu så det ska inte vara några problem att trappa upp träningen i allmänhet och löpningen i synnerhet, när det nya träningsåret börjar på måndag. Dagens tur gick upp- och över Frösöberget och sedan ner- och runt Ändsjön och sen hem. Kuperat överallt förutom rund Ändsjön som jag aldrig tidigare har sprungit runt förut. Vädret var grått och trist på Frösön denna dag, även som det verkade vara fint väder övrigt i länet. Snittpulsen landade på 130 (67 %) och jag plockade 258 höjdmeter. Hade även en del träningsvärk från den senaste styrketräningen, bra att det känns.

Nu till lite summering kring detta träningsår. 639 timmar total träning skrapade man ihop, varav 33 av dessa timmar var styrketräning. Mycket mindre än de två senaste åren då jag legat mellan 750 – 820 timmars träning. Lite grovt räknat så var fördelningen av träning följande:

  • Cykel: 25 timmar
  • Längdskidor: 266 timmar
  • Löpning inkl. skidgång:  111 timmar
  • Rullskidor: 212 timmar

Noterbart är bl.a. att i juni månad tränade jag 65 timmar på rullskidor, det är galet mycket. Blev också en galen (kanske för stor) ökning av skejtåkandet, både på rullskidor och på snö.

Maj 2016

Denna månad förra året så bodde jag i Skåne och hade en fin träningsmånad. 60,5 timmar träning fick jag ihop, vilket var bra men inte tokmycket träning ändå. Sprang Lundaloppet 5 kilometer och satte nytt PB på 17:05 minuter, efter en spurtduell där jag slutade 7:a men med samma tid som 5:an och 6:an. Bra lopp av mig och bra konkurrens av löpare från utlandet. Ett annat lopp jag sprang var St: Hans Extreme där vi bl.a. hade ett lag med. Vi vann året innan men blev ”bara” 2:a. Hatar att vara först att förlora. Passande nog så blev jag 2:a i det korta loppet över fem kilometer också, efter urstarke Henrik Orre. Jag gjorde annars ett bra lopp. Hann med att åka två rullskidlopp med, King of the Hill och första deltävlingen av Sverigecupen på rullskidor i Torsby. Gjorde två stabila tävlingar utan att glänsa och slutade på 3:e och respektive 5:e plats.

Jag förre vinnare med ett varv kvar av St: Hans Extreme light. Henrik Orre vann tillslut, han sprang bl.a. så sent som idag på 33:45 minuter på milen (Heleneholm) med barnvagn. Den tiden skulle inte ens jag klara i rådande form, trots jag hade använt motor i barnvagnen samt suttit i den Foto: Oskar Henriksson

 

Hovfjällsrace klassiskt. Foto Tom Lindström T-W Media

Hovfjällsrace skejt. Foto: Kenth Blom

Juni 2016

Sätt i tid så var denna månad den bästa, tränade 100 timmar och kände mig fräsch och stark under hela den månaden. Tävlade inget men tränade på bra tillsammans med bl.a. Zebastian. Denna månad var den första som norrlänning och som elitskidåkare på 100 %. Sprang bl.a. från Åre torg till Åreskutan på 47:44 minuter helt utan uppvärmning, på den tiden vägde jag 68 kilo och sprang bara halvhårt i tröskelfart uppför. Jäkla vilken form man var i.

Vålådalen. Foto: Johan Andersson

ÖSK. Foto: Johan Andersson

Juli 2016

Denna månad tränade jag på bra och total träningsmängd landade på 86 timmar. Åkte ner till Norrköping och deltog i SM. Detta slutade med en 26:e plats i ett väldigt blött lopp där jag efter en dålig start jobbade som en dammsugare och sög mig ikapp en efter en tills vi blev en hygglig stor grupp på slutet. Försökte göra som Södergren med en fartökning på slutet men alla hängde med och jag slutade sist i spurten, men slapp att bli varvad av de allra snabbaste. Dagen efter var det stafett där jag och Håkan Huselius tävlade för IF Ski Team Skåne, vi slutade med en planerad och hedersam sista plats men jag fick i alla fall hänga med på första sträckan. Bra träning. Såg det som bra träning. Deltog även i motionärsloppet senare den dagen som jag ”vann”.

Var även hemma i Skåne en sväng och sprang första upplagan av Green Run på min hemmabana när jag spelar golf, Tomelilla GK. Mäktigt att kunna springa på den golfbanan och häftigt arrangemang att överhuvudtaget springa på golfbana. Slutade 2:a efter Fredrik Petersen som vann för han var bättre än mig för dagen och hade en bättre spurt. Lite för få backar för jag skulle kunna vinna den dagen. Min bror lyckades bli 2:a i den kortare klassen på 4 km, vi i den långa klassen sprang drygt 9 kilometer. Kan väl skylla på att jag var sliten då jag och min bror för all del hade kört ett rullskidpass tidigare på dagen samt hållit på med grässkörden i hettan som var omkring 25 grader den dagen. I slutet av månaden började jag även använda viktväst på passen, oftast fem kilo.

2:a Green Run. Foto: Oskar Henriksson

Drog min lilla klunga under SM i Norrköping Foto: Erik Wickström

livets väder var det. Foto: Erik Wickström

Augusti 2016

Den här månaden tränade jag 83,5 timmar, bra med timmar förstås men det var väl ungefär vid den tidpunkten jag inte tyckte kroppen var lika bra längre. Sprang loppet Peak Performance Vertikal från Åre torg till Åreskutan i grym konkurrens. Blev 11:a på tiden 48:23 minuter vilket var sämre än när jag sprang samma sträcka dryga månaden innan. Sjukt besviken men jag visste inte då att det skulle vara det bästa jag gjorde resultatmässigt under en väldig lång tid. Skulle jag veta det jag vet idag hade jag varit väldigt nöjd med det loppet där ändå stora delar av världseliten inom traillöpning och många duktiga elitskidåkare var med.

Efter ett gemensamt träningsläger i Torsby med Zebastian åkte jag ner till Trollhättan och deltog i samtliga tre rullskidlopp, som också var avslutningen i Sverigecupen på rullskidor. Jag slutade på delad 8:e plats i cupen tillsammans med tre norrmän och en av dem var Petter Eliasson. Loppen i Trollhättan gick inget vidare egentligen, Alliansloppet förstördes då ena stavspetsen bröts av och jag tappade tätklungan efter knappt ett varv. Hängde sedan med japanen Akira Lenting som drog runt mig tills jag fick släppa för att jag fick kramp (som vanligt), och slutade med en 103:e plats i världens största rullskidlopp.

Fick TV- tid (läs förnedring) i backracet i Trollhättan Foto: Johan Trygg/längd.se

Jag under årets upplaga av Peak Performance Vertical. Bilden är tagen någon gång under kilometer två, som tog över 13 minuter att ta sig igenom och över 300 höjdmeter. Ett lopp utöver det normala.
Foto: Axafjällmaraton.

September 2016

Bara någon dag in i denna månad fick jag så problem med hjärtat, då det inte längre ville vara med och göra som jag ville. Platsen var Varvsberget i Örnsköldsvik men fortsatte lägret om än i mindre träning. När jag kom tillbaka till Frösön så åkte jag till sjukhuset i Östersund för kolla upp eländet, visste inte då att jag fick stanna över tre dagar för observation då jag hade drabbats av arytmiproblem i form av hjärtrusningar. Blev ingen mer träning den månaden och jag spenderade den mesta delen i Skåne och på föräldragården.

Oktober 2016

Kunde träna några styrkepass och några (ibland misslyckade) försökt till mycket lätt jogg. Istället för träning var jag ute och gick långa promenader. En dag gick jag ett maraton på tiden 5:45 minuter.

Fint att dunka drives mot snöklädda fjäll, spelade en hel del golf när jag inte kunde träna

November 2016

Redan första dagen i november opererades jag för mina arytmi problem som jag haft men tyvärr lyckades inte operationen och jag fick börja ta betablockerare som innebar att jag kunde träna och tävla men jag kunde egentligen aldrig maxprestera eller för den delen kunna träna upp hjärtat. Blev ett läger i Saxnäs i Lappland och åkte Bruksvallspremiären (ett lopp) trots den lilla träningen jag hade tränat. Nästan 58 timmar träning fick jag ändå ihop denna månad. Har redan sammanfattad vintersäsongens tävlingar som går att läsa här.

Läger i Saxnäs med detta glada gäng.

December 2016

Vi åkte till Finland och körde våra första lopp där, blev succé med två vinster i världscupen bl.a. Blev även en hel del fin skidåkning i vackra och snösäkra Vuokatti. Snöförhållandena i Östersund var desto sämre och jag fick även en liten dipp strax innan jul. Tränade nästan inget under ”jullovet” i Skåne men fick både tillbaka orken och motivationen de sista dagarna på året och fick ihop 62 timmars träning ändå.

F.v. Jag, Brian Makeever, Zebastian Modin, efter prisutdelningen när vi hade åkt sprint. Foto: Patrik Modin

Januari 2017 

Årets första månad blev det 55 timmars träning och i Östersund var det fortsatt dåligt med snö och få spår man kunde åka på. Nästa världscup var i Ukraina och där var det både ödsligt men med mycket snö.

Världscupen i Ukraina Foto: IPC nordicskiing

Februari 2017

I Februari blev det 45 timmars träning men framförallt blev det tre VM- medaljer tillsammans med Zebastian. Dessutom blev det många fina varma soliga dagar borta i sydöstra Tyskland. Dessvärre började jag känna att orken sinade alltmer och grundkapaciteten sakta började försvinna.

VM- sprint i Finsterau. Foto: Patrik Modin

SM 15 kilometer klassiskt i Söderhamn Foto: Pontus Johannesson

Mars 2017

Mestadels av denna månad var man i Asien och avslutade världscupen tillsammans med Zebastian, träningsmängden landade därför på endast 40 timmar. Vi tog hem världscupspokalen vilket var roligt. Kroppen började alltmer kännas sämre och jag beslutade att sluta med medicineringen så fort jag kom hem till Sverige igen i slutet av månaden. Blev några lugna fina dagar med klubben i Edsåsdalen/Vålådalen, med fin skidåkning.

Fick besök av klubbkamraterna Viktor och Freya i slutet av mars

April 2017

Körde mina två sista lopp i Orsa där det hade börjat märkas hur mycket konditionen tagit på en nu efter man slutat med medicinen. Gjorde okej lopp trots allt och njöt sen med några fina pass borta i Ullådalen. Var även i Skåne några dagar och tränade med kompisar och allmänt spontana träningspass. 25 timmar träning blev det i april.

Har ni orkat läsa hela vägen hit så kan jag avslöja att detta är mitt 900:e inlägg. Har ständigt legat mellan 800- 1000 besökare per dag under stora delar av detta träningsår, framförallt sista halvan av detta träningsår. Återkommer om framtida träning samt tävlingar.

Jag och Adam åker av oss efter tävling i Grönklitt Foto: Fia Jobs.

Ullådalen, tidigt i april.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *