Om mig

En kille från Österlen, Skåne som satsar på rullskidor/längdåkning. För att optimalt kunna satsa på skidåkningen bor jag sedan sommaren 2016 Östersund och utöver min egen satsning så har jag jobbat med Zebastian Modin och Carina Edlinger som ledsagare/guide . Jag hoppas att kunna ta stora kliv i min egen satsning. Kommer åka traditionella lopp och har fokus på dessa.

Och varför just skidåkning? Har under hela barndomen gillat att röra på mig i allmänhet och idrottat i synnerhet. Har fått inspiration från idrotten under hela min uppväxt och redan som 9-åring fick jag för mig att göra de dem gjorde under Lathis- VM 2001 (inte dopning förstås) utan att åka en 5-mil. 7 timmar tog det på hemmagjorda spår hemma på Österlen. Lika envis nu som då!

Har annars spelat golf och fotboll under barn/ungdomsåren men slutade med fotbollen när jag flyttade hemifrån och började gymnasiet i Östra Ljungby/Ljungbyhed och läste på greenkeeper programmet. Under denna tiden var jag som bäst inom golfen men tröttade en del och började köra mer kondition och då framförallt löpning. Förutom en Österlenmästerskapen 2006 så gjorde jag mina första tävlingar vintern 2010 och vann bl.a. Österlenmästerskapen och åkte öppet spår på 7 h32 min. Skadade mig på hösten samma år som gjorde att jag fick åka mer rullskidor och på så sätt blev rull/längdåkningen nummer ett och förblir så hoppas jag. Började tävla på rullskidor i liten skala året därpå och utvecklades mer och mer och i samband den nya skidklubben IF Ski Team Skåne bildades 2012 har det bara gått bättre och bättre.

Sommaren 2016 flyttade jag upp till Östersund och började jobba med Zebastian Modin som är synskadad längdskidåkare och fortsatte som ledsagare fram till Paralympics 2018. Hösten 2016 drabbade jag av hjärtrusningar som gjort efter en misslyckat operation börja ta medicin för att fortsätta kunna åka. Denna medicin som var en betablockare som gjorde att mitt hjärta slog långsammare, vilket i sin tur hämnade min prestation. Efter ytterligare en misslyckat operation så bestämde jag mig att sluta med medicinen och fortsätta träna och tävlar, vilket har fungerat bra och har inte längre några symtom för hjärtrusningar. Hösten 2018 började jag träna och ledsaga Carina Edlinger som kommer från Österrike. Efter ett VM- guld i Prince George, Kanada så har jag ägnat åt mitt egna tävlande. Idag tävlar flitigt på egenhand i både, löpning och skidåkning, både på rullskidor och längdskidor. Jag har också idag fru och barn, och är sen december 2021 boende i hus i Brunflo.

3 tankar kring ”Om mig

 1. Carl Henrik Stenmarker

  Hej,
  Trevlig sida!

  En fråga om hjul. Jag är van rullskidåkare . Jag har de senaste två åren tränat på Fibreglass med tröga hjul. Det har gett bra resultat. Mina träningskompisar i Glumslöv är lite långsammare. Samtidigt ser jag gärna att åkningen på träning blir lite tyngre och effektivare. Verkar som du har erfarenhet av att köra på extra tröga hjul. Vad tycker du om det? Fördelar? Nackdelar? Tacksam för svar. Funderar på att köpa extra tröga hjul till nästa par rullskidor, men det verkar ju bara finnas på vissa modeller. Vilken modell är att föredra? Jag är 1,75 och väger 75 kg. Skulle vara ytterst tacksam för svar!

  MVH

  Carl Henrik Stenmarker
  073 744 26 96

  Svara
  1. Johannes Inläggsförfattare

   Tack Carl Henrik, skoj att höra!

   Intressant fråga, jag upplever att man blir något starkare om man åker på trögare hjul och ska man prestera på snö, tror jag helt klart 3:or är bra att åka mycket på, då de är ganska jämn snabba som det brukar vara på snö. Självklart skiljer det sig med olika före på snö men generellt är 3:or ett bra rullskidmotstånd. Åker själv mest på 4:or då jag bruka och vill använda en del ben, då jag för närvarande satsa på traditionella skidlopp. 3:or kör jag nästan enbart stakpass på för att efterlikna tekniken (återigen skiljer det från före till före) på snö och långlopp med mycket stakning. 2:or och tävlingshjul kör jag på tävlingar och oftast ett kortare pass med dessa hjul innan tävlingar för att se hur de fungera, d.v.s. åker inte så mycket på snabbare hjul. När det gäller skate, är det nästan tvärtom men det är en helt annan fråga.

   För din del kan det vara bra med en uppsättning av 4:or, som man kan växla mellan att åka på 3:or och på 4:or. Nackdel som jag ibland kan tyckas är att man bli stark men lite seg i åkningen om man sedan övergå till snabbare stakning ex, tävlingar på 2:or eller tävlingshjul och även i vissa fall i snabba isiga spår. Variation tror jag på! Eftersom Swenor hjul är väldigt dyra, så skulle jag välja att införskaffa ett par elpex med 4:or. Det finns bara Swenor och Elpex som har 4:or, dock tror jag Proski som nu heter Swix har 3:or som motsvara Swenors och Elpex 4:or. Men rekommendera Elpex, antingen Team 610 eller Evolution X, de är bra båda två. Har upplevt att Swenorhjulen rullar något långsammare än Elpexhjulen men testade i somras med en av dem som jobbar med Swenor och vi kom fram att hjulen mellan märkena var likartade, kan vara detsamma med de trögare hjulen då vi testade respektive 2:or. Eftersom du redan har Fibreglass, så skulle jag sikta på 610 eller Evolution, hoppas du är nöjd över svaret?

   //Johannes

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *