Summering 2018


Genomförde ett fint långpass i Offerdalsfjällen i juni månad i barüber, som många gånger i löparryggsäcken från Wilja Labs. Foto: Mattias Bångman

Första dagen på det nya året idag och den har varit en träningsfri dag, istället tänkte jag göra en kortare summering av 2018. Vill man läsa om träningsåret 2017/2018 kan man göra det här, som skidåkare räknar man träningsåret från runt vecka 16 och ett år fram. Därför tänkte jag skippa summering av b.la. Paralympics och SM från i vintras. 

Jag valde att under denna sommar jobba mer och träna mindre men med mer kvalité, vilket jag kunde göra då min träningsbakgrund gör att jag klarar att köra t.ex. ungefär hälften av min träning i hög intensitet. Denna strategi fungerade bra, jag presterade bra under de tävlingarna jag åkte trots jag kombinerade med tre olika jobb och jobbade i stort sätt en bit över heltid och hade bl.a. ingen ledig dag i juni månad. Mitt i allt detta träffade jag mina kära Therese som jag sedan flyttade in hos i mitten av augusti.

Med allt jag gjorde fick jag betala priset efter valrörelse då kroppen var trött och tränade fortsatt lite även september och oktober trots jag hade mer tid att kunna träna. Detta gjorde att jag bl.a. fick bryta Lidingöloppet där jag lyckas få till en bra form men hade inte varken löpbenen eller tillräckligt bra grundtränad för springa och göra det på bra tid. Lyckades däremot få till överkroppsstyrkan tillräckligt nog för att göra ett bra DM rullskidor klassiskt, ett backlopp där jag mer eller mindre stakade mig upp. Bara två timmar senare sprang jag i mål i terräng DM i löpning men hade löpaben lika dåliga som under Lidingöloppet en vecka tidigare. 

Däremot gjorde jag som sagt många fina resultat under framförallt sommaren. Jag blev total 3:a i Sportsgym Tour där jag slutade 2:a, 7:a och 5:a i de tre deltävlingarna som ingick i den touren i mycket starka startfält. Kluken Opp var ett lopp jag sprang i Norge och gjorde det riktigt bra med en fin 4:e plats efter varit förre Emil Iversen länge i det uppförsloppet, han har haft en hygglig inledning av världscupen i vintern minst sagt. På tal om världscupen så tog jag mina första världscupspoäng på rullskidor när världscupen avgjordes i Torsby där jag hade 22:e bästa tid i jaktstarten upp på Hovfjället och slutade på 29:e plats totalt, en milstolpe som man kan vara stolt över. Jag lyckades veckan innan också att bli 26:a i sprinten när SM på rullskidor avgjordes på hemmaplan i Helsingborg, en stor överraskning för mig själv att jag har lite speed i kroppen ändå. 

Några av många händelser under 2018 och vad 2019 kan erbjuda har jag själv ingen aning om. Under vintern så kommer jag tävla sparsamt och tävla mer eller mindre bara SM men ser fram emot att tävla som förra året med en del löptävlingar, gärna uppför men även någon enstaka rullskidtävling kan jag tänka mig åka. 2019 kommer jag också ha en del politiska uppdrag som att sitta i kultur- och fritidsnämnden i Östersund och regionala utvecklingsnämnden i regionen. Har ännu inte bestämt mig om jag ska läsa vidare någon distanskurs efter nuvarande distanskurs som är Svensk politik och förvaltning. Det jag vet är att jag kommer träna med Carina vintern ut och att jag sen en månad tillbaka jobbat extra på Intersport här i Östersund.

Topptrion när Hällrace avgjordes i slutet av maj, tv. Oskar Kardin, mitten och vinnaren Håkan Emilsson och jag till höger.
Hela danska skånska landslaget som åkte världscupen i Torsby, från vänster Jesper, Mats, Freya, Viktor och jag. 
Sprang en del på bana i sommar och hade som mål att springa 3000 meter test en gång i månaden, det blev bara tre sådana test med bästa tid på 9:56 minuter. 
3:e plats totalt i Sportsgym tour och lite prispengar för besväret.
Topptrion när DM klassiskt på rullskidor avgjordes i ett soligt Söderåsen, fv Mats, jag och Viktor.
Jag och Danny Fransson sprang Växjömaraton för stöd samt insamling av pengar till forskning till ALS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *