Vinst Föllingeloppet 22 km

Dagens vinst!

Lyckades vinna Föllingeloppets halva distans på drygt 22 kilometer idag, kul att vinna men framförallt att få till ett längre tufft pass vilket var syftet med dagens lopp.

Dagens resultat

Dagens förutsättningar var riktigt fina, sol kallt och en massa snö, vilket var optimala förutsättningar att åka skidor på. Jag hade valt att valla upp två par skidor, ett par skejt- och ett par klassiska , inga stakskidor trots jag hade bestämt mig för att staka men jag valde tillslut de klassiska paren då de var mer följsamma i de flackare terrängen, skejtskidor nyper gärna vilket alla mina skejtskidor gör när jag stakar. Att jag överhuvudtaget vallade upp ett par skejtskidor är en gåta även för mig, är ju inte riktigt billigt med HF- och pulvervallor å andra sidan är jag väldig bortskämd med att få mina skidor vallade annars men inte till dagens lopp.

Eftersom jag kom lite sent till startområdet så fick jag lägga mina skidor långt bak, hade omkring 30 åkare förre mig i startfållan, få skylla mig själv och sen var dagens syfte mer att bli trött än att ha en optimal startposition, då de allra flesta valde att åka den längre distans vilket innebar två varv på en klassiskt fin långloppsbana. När val starten gick började loppet med en brantare backe och det tog tvärstopp direkt och kom inte riktigt fram som jag önskade de första 700-800 meterna innan jag fick fritt spelrum och kunde trycka på och jaga som en galning.

Tog inte långtid innan jag var ikapp och förbi alla från min klass men jag hade fokus på att åka ikapp fler och helst allihopa, vilket jag inte riktigt lyckades med. Efter omkring fyra kilometer lyckades jag fånga in de mycket duktiga tjejåkarna Lina Korsgren och Sara Lindborg, välmeriterade tjejer. Men som en (tydligen) badboy på en lördagskväll så stack jag utan att säga något och jagade vidare, inte konstigt man är singel om man behandlar tjejer på detta viset.

Vidare flög jag om en till innan jag kom ikapp en kvartett precis innan den långa stigningen på banan som nästan konstant var fem kilometer lång. Gick om dessa herrar och fortsatte sen vidare och kom ikapp, efter ett tag två till som jag svepte om och hade sällskap i någon knapp kilometer innan jag fortsatte själv en stund till innan jag kom ikapp en ensam åkare. Jag drog och drog men fick faktiskt lite hjälp med farten efter ett tag och vi kom ikapp ytterligare en ensam åkare och låg i rygg ytterligare en bit innan jag drog om och stakade på nästan hela vägen in mot mål och hade de andra två i draglok. Samtidigt förstod jag att det bara fanns två åkare förre oss, då jag räknade ut när jag såg hur många stavnedsättningsmärken som syntes. Jag tackade av mitt sällskap och önskade dessa herrar lycka till på sitt andra varv, medan jag for vidare på den korta extra slingan in mot mål. Jag var nästan nio minuter förre tvåan Erik Strindlund som jag har kört några pass både på längdskidor och på rullskidor förut och åkte även lite med honom när vi åkte varvade ner efter loppet.

Dagens siffror från loppet:

 • Tid: 1:07:29
 • Distans: 22,54 km
 • Snittfart: 20,1 km/h
 • Maxhastighet: 45,7 km/h
 • Snittpuls: 168 (87 %)
 • Maxpuls: 177 (92 %)
 • Höjdmeter: 315 m

Är ganska nöjd över loppet, inte riktigt där jag vill vara än men gjorde nog mitt bästa långlopp nånsin, fast det inte var ett långlopp jag åkte. Det säger i och för sig inte så mycket då jag aldrig gjort något bra långlopp i min skidåkarkarriär förutom när jag slutade 2:a i Ymerloppet 2015 och då fick jag inte ens kramp vilket jag alltid annars få när jag kör långlopp.

Dagens höjdkurva.

Jag ville få till ett riktigt bra och tufft träningspass idag, lyckades stundtals med det men inte hela vägen, jag hade troligtvis kunnat hålla liknande fart ett varv till om jag inte hade väggat förstås.  Jag tror min startposition var bra på ett sätt, för jag fick ta i för och komma ikapp och förbi många i början samt jag fick träna på spårbytet, man få se det från den ljusa sidan. Däremot var det svårt och framförallt efter tio kilometer då man precis tagit den långa stigningen och det gick i allt lättare terräng, var svårt att få en jämn och hård rytm då man fick många avbrott i sin åkning och mest fick parera och hålla sig på benen då det var spår i varenda kurva, oavsett hur lång eller skarp kurvan var, fint på ett sätt ändå. Det orytmiska i loppets sista hälft gjorde att pulsen gick ner en del så den blev aldrig så hög som jag hade hoppas på, eller så tufft som jag behövde och hoppades på. Men det var riktigt häftigt att åka ett riktigt lopp med bara natursnö, lång bana, lite o oberäknade utförslöpor. När jag väl hade kommit i mål upptäckte jag att blixtlåsen hade gått upp på tävlingsdräkten som jag inte märkte alls under loppet då vi hade nummerväst på oss idag, det var inte bara lite den hade dragits ner utan hela vägen ner, vilket sannerligen indikera att efter all julmat och en tävlingsdräkt i storlek S inte riktigt går hand i hand. Detta förklara varför jag var så snabb utför möjligen!

Jag hade även bra skidor, de var varken bättre eller sämre än någon annans skidor och trots jag drog nästan hela tiden så var det bara vid ett tillfälle som någon puttade på min stav utför, det måste ändå indikera att skidorna inte gled dåligt. Hann dock inte ikapp de två framförvarande där tillslut Erik Melin Söderström gick segrande i det långa loppet, de två jag åkte med sista halvan av mitt lopp, var fyra och drygt sex minuter efter Erik i mål. Jag kom inte ikapp Erik idag men när vi sprang Lidingöloppet förra året så kom jag ikapp och förbi honom i Grönstabacken medan han sprang om mig i Abborrebacken fem kilometer senare då jag hade gått in i väggen, en vägg som jag slapp idag.

Detta hade jag på skidorna:

Förutsättningar: Natursnö och – 10, ganska låg fuktighet

 • Swix LF6
 • Start HF10
 • FC5X

Det var riktigt roligt och trevligt att komma till Föllinge och åka detta klassiska lopp som under 60-70- talet var ett lopp som flera gånger var svensk OS- och VM- uttagningar. Jag hoppas det var lika fint då som idag, för idag kunde man mitt under brinnande lopp stanna upp och titta på samt njuta av utsikten, speciellt uppe på höjden där det nämndes att är var ungefär 1,5 meter i snödjup och mycket av den snön har kommit från jul till nu, inte konstigt man sjönk ner med stavarna lite då och då trots man hade stora trugor på idag. Men att åka en sådan bana är något helt annat än en sådan bana där man bara snurra runt varv efter varv när man åker långlopp i södra Sverige på smutsig konstsnö.

Bra arrangemang på alla sätt och vis och alltid lockande med prispengar som fanns både i den korta och den långa klassen. Eftersom min huvudsyssla faktiskt är skidåkare så är det mer än välkommet med att få lite prispengar så här i början av året, bra timpenning hade jag denna första lördagen för året.

 

 

 

2 tankar kring ”Vinst Föllingeloppet 22 km

  1. Johannes Inläggsförfattare

   Tack, vad roligt att höra!
   Jag är dessvärre ingen vidare långloppsåkare kontra traditionellåkare och som min roll som ledsagare till Zebastian finns varken möjligheten eller motivationen att köra långlopp. Syftet med gårdagens lopp var att få en timmes åkning med hög intensitet och jag hade nära till tävlingsplatsen som präglade val av lopp som passade mig bäst. Däremot stänger jag inga dörrar att jag åker långlopp framöver.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *